Κουτσούκος: Επιστολή σε Οικονόμου για τα θέματα των καρπουζοπαραγωγών

Με επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Παντελή Οικονόμου, ο Γιάννης Κουτσούκος επανέρχεται και ζητά να ικανοποιηθούν τα δύο αιτήματα

που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και  την επιστροφή του Φ.Π.Α για τους καρπουζοπαραγωγούς της Ηλείας, των οποίων έμεινε αδιάθετη η παραγωγή του 2011.

Η επιστολή του κύριου Κουτσούκου έχει ως εξής:

"Κύριο Παντελή Οικονόμου, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Αγαπητέ Παντελή,

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στο γραφείο σου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία παρεβρέθησαν ο Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας, μέλη της συντονιστικής επιτροπής των καρπουζοπαραγωγών του Ν.Ηλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες και συνάδελφοι βουλευτές, διατυπώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι καρπουζοπαραγωγοί των οποίων η παραγωγή του έτους 2011 έμεινε αδιάθετη.

Προτείναμε συγκεκριμένα:

1.    Να μην φορολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα στρέμματα και τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα, αφού τα καρπούζια έμειναν απούλητα.

Ο Ν. 2238/94, Αρθρο 42, παράγραφος 6 προβλέπει το μαχητό του τεκμηρίου και δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να προσκομίζει στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή ότι το αποκτηθέν είναι κατώτερο του προσδιοριζομένου με την αντικειμενική μέθοδο.

Επειδή από τις επισημάνσεις που πραγματοποίησε η Π.Ε. Ηλείας μετά από συνεννόηση με το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ έχουν προσδιορισθεί ανά δημοτικό διαμέρισμα και παραγωγό τα ασυγκόμιστα καρπούζια απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ της Ηλείας, ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής πρόνοιας του Νόμου, χωρίς να υποχρεωθούν σε πρόσθετη ταλαιπωρία προσκόμισης στοιχείων οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

2.    Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ στους καρπουζοπαραγωγούς που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σχετική ρύθμιση, με βάση την οποία θα προβλεφθεί ότι για τους συγκεκριμένους καρπουζοπαραγωγούς οι οποίοι δεν διαθέτουν τιμολόγια, αφού δεν πούλησαν το προϊόν τους, ώστε να τα υποβάλλουν με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να γίνει σύμφωνα με την ασφαλιστέα αξία των δηλώσεων καλλιέργειας που έχουν υποβάλλει στον ΕΛΓΑ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι δίκαια, διότι οι καρπουζοπαραγωγοί ,προκειμένου να καλλιεργήσουν, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με το φόρο των εισροών τους και γιατί ως αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα βρεθούν σε χειρότερη μοίρα από τους αγρότες καρπουζοπαραγωγούς του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι θα συμψηφίσουν το φόρο των εισροών. Εξάλλου και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες ρυθμίσεις για τις ασυγκόμιστες ποσότητες από αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Κύριε Υπουργέ,
    
Η πολιτική βούληση που εξέφρασες στη συνάντηση που   πραγματοποιήθηκε, ώστε να αναζητήσετε ως υπουργείο νόμιμες και με βάση τις αρχές της φορολογικής νομοθεσίας λύσεις, πρέπει να υλοποιηθεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ,ώστε να μην καταστραφούν οι αγρότες, φορείς της πιο δυναμικής καλλιέργειας της Ηλείας που δίνουν εισόδημα στην περιοχή και συνάλαγμα στην Ελλάδα.

Εξάλλου η εφαρμογή του νέου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής που υλοποιεί για πρώτη φορά από το 2011 ο ΕΛΓΑ με κατεγραμμένες αναλυτικά τις καλλιέργειες, καθώς και οι καταγραφές της Π.Ε.  Ηλείας  για τις ασυγκόμιστες ποσότητες  διασφαλίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καταστρατήγηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων και επομένως είναι εγγυημένη η δίκαιη και αντικειμενική εφαρμογή τους.
Παρακαλώ πολύ για τις δικές σου ενέργειες.

Φιλικά Γιάννης Κουτσούκος"

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ