Κουτσούκος: Ξεκινάει την Δευτέρα η υλοποίηση του εργόσημου

Απάντηση  σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, σχετικά με την υλοποίηση του "εργόσημου".

"Αγαπητή συνάδελφε, κυρία πρόεδρε, τη Δευτέρα , μεθαύριο, 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η υλοποίηση του εργόσημου.

Το εργόσημο είναι μια καινούρια διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής στους περιστασιακά απασχολούμενους, αυτούς δηλαδή που απασχολούμε στα σπίτια μας, στους κήπους μας, στα χωράφια μας, για να φυλάνε τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και σε άλλες τέτοιες εργασίες.

Με το εργόσημο ο ασφαλισμένος θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική και ασφαλιστική. Ο δε εργοδότης θα είναι διασφαλισμένος έναντι οποιασδήποτε ποινικής, αστικής ή ασφαλιστικής ευθύνης και κύρωσης.

Το εργόσημο είναι ένα ειδικό έντυπο εις διπλούν, το οποίο θα περιέχει τα στοιχεία του εργοδότη, το ΑΜΚΑ του και το οποίο ο εργοδότης θα παραδίδει στον εργαζόμενο, για να το εξοφλεί με την σειρά του στο φορέα που το έχει εκδώσει ή σε όποιον φορέα είναι συμβεβλημένος, για να εισπράττει την αμοιβή του.

Ταυτόχρονα ο ασφαλιστικός φορέας είτε ο ΟΓΑ, είτε το ΙΚΑ, θα εισπράττει το ασφάλιστρο 10% ή 20% αντίστοιχα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένη με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ ώστε να ταυτοποιούνται τα στοιχεία και να κεφαλαιοποιείται για μεν τον εργοδότη το κίνητρο που είναι η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των εισφορών, για δε τον εργαζόμενο η ασφαλιστικές εισφορές για οπουδήποτε του χρειαστεί.

Ο εργαζόμενος για να κάνει χρήση του εργόσημου πρέπει να έχει ΑΜΚΑ.
Ο ΑΜΚΑ κυρία συνάδελφε χορηγείται   με βάση την ΚΥΑ που υπάρχει, με ορισμένα έγγραφα τα οποία πρέπει να προσκομίσει. Εάν ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει αυτά τα έγγραφα στο ΚΕΠ, δεν πρόκειται να πάρει ΑΜΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος στον οποίο αναφέρεστε δεν υφίσταται.

Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος, όπως είπατε, που μπήκε εχθές με μια νταλίκα να πάει στο ΚΕΠ και να ζητάει ΑΜΚΑ. Διότι εάν δεν έχει ο εργαζόμενος ΑΜΚΑ, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η διαδικασία του εργοσήμου.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε τώρα είναι ότι αυτή η προσπάθεια, μέσω του εργόσημου, που έχει θετικά σχόλια μέχρι τώρα και πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλους και τους απλούς ανθρώπους που τυχαίνει να απασχολούν έναν αλλοδαπό στο σπίτι τους ή σε μία αγροτική εργασία, αλλά και τους ίδιους και θα σπάσει διάφορα κυκλώματα, έχει στόχο να συμβάλλει στη στήριξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το οποίο κινδυνεύει, όπως γνωρίζετε.

Και την εισφοροδιαφυγή την πληρώνουμε όλοι μας την πληρώνει όλος ο εργαζόμενος λαός. Την πληρώνει ο προϋπολογισμός. Δεν έχει στόχο να κάνει νομιμοποιήσεις. Το εργόσημο  η διαδικασία της νομιμοποίησης δεν έχει καμία σχέση με την υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει εργοδοτική εισφορά.

Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι το ΙΚΑ όταν βρει έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο, επειδή με βάση τους νόμους και την νομολογία η εργασιακή σχέση υφίσταται ανεξάρτητα εάν είναι νόμιμος ή παράνομος, επιβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και γράφει στους καταλόγους του τον παράνομο εργαζόμενο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διαδικασία νομιμοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία κυβερνητική απόφαση.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.