Κουτσούκος: Χάνουν την εξισωτική αποζημίωση οι αγρότες 36 Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ηλείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη απεύθυνε ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. Αφορμή στάθηκε το θέμα της απώλειας της εξισωτικής αποζημίωσης για τους αγροτοκτηνοτρόφους 36 δημοτικών διαμερισμάτων στο νομό.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κουτσούκος, «την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης θα έχει ως αποτέλεσμα το νέο σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για γεωργούς και κτηνοτρόφους 36 Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ηλείας που είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο προς διαβούλευση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο: «Οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Ν. Ηλείας δεν εντάσσεται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και κατά συνέπεια οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που έως σήμερα ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση, θα βρεθούν εκτός συστήματος.

Στην περίπτωση που το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ υλοποιηθεί , οι αγρότες των περιοχών αυτών θα υποστούν ένα ακόμα πλήγμα στα τόσα άλλα που συσσώρευσε η Κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους και θα δοκιμαστεί σκληρά η δυνατότητά τους να ζουν και να παράγουν στα χωριά τους.

Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας που έχει δεχτεί τα περισσότερα πλήγματα, αλλά και νιώθει την αδιαφορία της Κυβερνητικής πολιτικής, θα στερηθεί της εξισωτικής ενίσχυσης που αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Είναι δε επίσης χαρακτηριστικό για τον τρόπο που λειτουργεί η Κυβέρνηση, ότι από την εν λόγω διαβούλευση, απουσιάζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, πράγμα που γεννάει υποψίες για τη σκοπιμότητα της αδιαφανούς αυτής διαδικασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί κανένα από τα 36 Δημοτικά Διαμερίσματα του Ν. Ηλείας που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς;

2. Με βάση ποια κριτήρια το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει στο χαρακτηρισμό των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς;

3. Έχει λάβει υπόψη της η Κυβέρνηση την επίπτωση στο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων από την ενδεχόμενη εφαρμογή του σχεδίου προς διαβούλευση και αν πρόκειται να το διορθώσει;

4. Μπορεί να διαβεβαιώσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των υπόλοιπων 85 περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση;»

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ