Μέτωπο Ηλείων και Μεσσήνιων βουλευτών για το φυσικό αέριο

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές Τάκης Αντωνακόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Τάκης Δημητρουλόπουλος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

με θέμα την Επέκταση του Εθνικού συστήματος Φυσικού αερίου στη Δυτική Πελοπόννησο (Ηλεία και Μεσσηνία). Σύμφωνα με την κατατεθείσα ερώτηση οι ερωτώντες Βουλευτές κάνουν αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα από την επέκταση του αγωγού του φυσικού αερίου στη Δυτική Πελοπόννησο δίνοντας έμφαση στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με την παρεχόμενη ασφάλεια του φυσικού αερίου το τοποθετούν άμεσα στη λίστα με τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά την επέκταση του δικτύου επιβεβλημένη.Η ακριβής διατύπωση της Ερώτησης είναι η ακόλουθη:  

Κύριε Υπουργέ
Πρόσφατα σε σύσκεψη, που έγινε στο Λεβίδι Αρκαδίας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και με την συμμετοχή Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοινώθηκε επίσημα από τον κ. Παπαρσένο, Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ, η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μέχρι τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Ο σγωγός μήκους 159 χιλιομέτρων, κόστους 130 εκ. ευρώ,  διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή των πόλεων Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης και καταλήγει στη Μεγαλόπολη.
Στο επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΣΦΑ, πουθενά δεν αναφέρεται, ούτε και υπάρχει μελέτη για επέκταση του αγωγού νοτιοδυτικότερα στην Ηλεία και Μεσσηνία. Το φυσικό αέριο αποτελεί ασφαλή, φθηνή και ως εκ τούτο ανταγωνιστική πηγή ενέργειας.

Ο αποκλεισμός της Δυτικής Πελοποννήσου από τα ενεργειακά δίκτυα, θέτει την περιοχή σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την αναπτυξιακή της προοπτική. Μεγάλες τουριστικές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες μεταποίησης, μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες, ουσιαστικά υπολείπονται από το μη ανταγωνιστικό κόστος των σημερινών ενεργειακών τους αναγκών, έναντι της χρήσης του φυσικού αερίου από αντίστοιχες μονάδες της Πελοποννήσου.

Κύριε Υπουργέ
Επιβάλλεται άμεσα η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Πελοποννήσου. Η μελέτη κόστους- οφέλους από τη χρήση του φυσικού αερίου, αναγόμενη στο κόστος μεταφοράς σίγουρα είναι θετική.
Εξ’ άλλου πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η δυναμική της περιοχής στον Τομέα του Τουρισμού, της Αγροτικής Οικονομίας και των Μεταφορών ( Πολύτροπες μεταφορές – Διαμετακομιστικό Κέντρο)

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας και οι εποπτευόμενοι από εσάς φορείς, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Άγιοι Θεόδωροι – Τρίπολη – Μεγαλόπολη στη Δυτική Πελοποννήσου δηλαδή Μεσσηνία και Ηλεία;     
   
Οι Ερωτώντες Βουλευτές Αντωνακόπουλος Παναγιώτης - Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα -
Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη