Μητσοτάκης: Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας καταθέτω πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό

Αναφερόμενος σε Τσίπρα: «Σας προκαλώ την πρόταση δυσπιστίας να την κάνετε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή σας» - Στις 18:00 ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Σας προκαλώ την πρόταση δυσπιστίας να την κάνετε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή σας».

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, στις 18:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής Έντονες πραγματοποιούνται διεργασίες και συνεννοήσεις προκειμένου η συζήτηση της πρότασης μομφής για το Σκοπιανό που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία να συζητηθεί με «express» διαδικασία, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι η συζήτηση και ψήφιση της προτάσεως μομφής θα ολοκληρωνόταν εως το βράδυ του Σαββάτου. Τις τελευταίες ώρες ωστόσο αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας καθώς από την πλειοψηφία θέλουν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή.

Από την άλλη πλευρά πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση προτάσεως μομφής διαρκεί εως και 3 ημέρες και πως είναι πρωτοφανές η Βουλή να βάζει τόσο σύντομη λήξη της διαδικασίας.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η συμφωνία για το Σκοπιανό

Δριμεία ήταν νωρίτερα η κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό λέγοντας ότι «η συμφωνία είναι η σταγονα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Είναι χρέος μου να κάνω ότι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία είναι κακή. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για θράσος του Αλέξη Τσίπρα να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή. «Να σας υπενθυμίσω ότι εκεί που είπε ο κ. Καραμανλής Όχι εσείς λέτε το ΝΑΙ. Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλα σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους αλλά αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέμετα «και για αυτό το θέμα». «Στο διάγγελμα πρωθυπουργού είπε ότι συμφώνησε στο Severna Makedonjia. Πού υπάρχει αυτό στην συμφωνία που καταθέσατε στην Βουλή. Ψεύδεστε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στοιχείο που αποτελεί αλυτρωτισμό. Από την στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός».

Απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε «να πάτε εσείς της Βορείου Ελλάδας να πείτε ότι αυτοί που ομιλούν Μακεδονικη δεν θα λέγονται Βορειομακεδόνες. Πείτε μου γιατί οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα λέγονται απλά Μακεδόνες και θα ομιλούν Μακεδονική;»

«Αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε ότι μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε. Δεν χρειάζετε να ανοίξουμε ακόμα μια ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Προτεραιότητά μας να διαφυλάξουμε την ενώτητα του λαού μας. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε την κριτική του στη διαφωνία του Πάνου Καμμένου και στο γεγονός ότι «τ Τσίπρας ετοιμάζετε να υπογράψει συμφωνία χωρίς να διαθέτει την ομόθυμη στήριξη υπουργικού του συμβουλίου, και την πλειοψηφία της Βουλής«. «Πού την συζητήσατε την συμφωνία; Στο υπουργικό συμβούλιο ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που θέλουν το Μακεδονία σκέτο» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να αποτρέψω την εξέλιξη. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο η κυβέρνηση να παραδίδει την χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της ουλής να υπογράψει συμφωνία. Προφανής ο λόγος για να συνεχιστεί το θέταρο με τον Καμμένο να καταγγέλλει την συμφωνία αλλά να ψηφίζει. Υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας. Οφείλω να αποτρέψω τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος πατρίδας μας με συμφωνία βλαπτική συμφερόντων. Με τις παρούσες συνθήκες και από την στιγμή που η κυβένρηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεχίσει η ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά την λήξη συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβετε. Το είχαμε προαναγγείλει. Σας προκαλώ αν τολμάτε να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν αν είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπερ της συμφωνίας» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ