Μονόδρομος η οργανωμένη απάντηση κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική με οργάνωση στους τόπους δουλειάς

Του Κοσμά Αλεξίου

Η συμφωνία για το «κούρεμα», ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί

σύντομα στη Βουλή, σε συνδυασμό με το σύνολο των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί τους προηγούμενους μήνες (μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο) θα έχουν δραματικές συνέπειες για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους εκφραστές δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την επίθεσή τους για να κερδίσουν στην κούρσα του ανταγωνισμού, να βγουν όσο γίνεται περισσότερο αλώβητοι από την καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό και οξύνεται όχι μόνο η επιθετικότητά τους, αλλά και η εργοδοτική τρομοκρατία.

Γι' αυτό και εντείνεται η προβοκατόρικη προπαγάνδα κατά του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Θέλουν να αφοπλίσουν το λαό μπροστά στη νέα έφοδο που βρίσκεται ήδη «στα σκαριά».

Συγκεκριμένα:

1. Η συμφωνία για το λεγόμενο «κούρεμα του κρατικού χρέους» θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο ήδη λεηλατημένο ασφαλιστικό σύστημα. Τα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγούνται, κυριολεκτικά, στο στραγγαλισμό. Συντάξεις, παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα υποστούν νέες περικοπές.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση και αδυνατούν να πληρώσουν για φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας. Η καταβαράθρωση των συντάξιμων αποδοχών έχει ήδη οδηγήσει τους γέροντες μπροστά στο δίλημμα, αν θα αγοράσουν τα φάρμακά τους ή αν θα έχουν ένα πιάτο φαΐ.

2. Το «μέλλον» που προδιαγράφεται για τις λαϊκές οικογένειες είναι η ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και θα ανέβει ακόμη παραπάνω, ενώ το πενιχρό επίδομα ανεργίας (πέρα απ' το γεγονός ότι δεν το παίρνει ούτε το 1/3 των ανέργων) δεν αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και μάλιστα κυβέρνηση και εργοδοσία μελετούν την ακόμα μεγαλύτερη μείωσή του.

Η εργοδοσία, αδίστακτη, προχωρά σε αλλαγές εργασιακών σχέσεων και μειώσεις μισθών. Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και στο Δημόσιο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφεδρεία, δηλαδή τις απολύσεις, ενώ το νέο μισθολόγιο συμπιέζει ακόμη παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Επιπλέον, μικρομάγαζα βάζουν λουκέτο. Νέα ζευγάρια βουλιάζουν στα χρέη, δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο για το σπίτι, δεν έχουν να πληρώσουν τον παιδικό σταθμό, τα εμβόλια των παιδιών τους, το βρεφικό γάλα.

3. Τα νέα χαράτσια για τα ακίνητα έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται στα λαϊκά νοικοκυριά, μέσα απ' τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο - που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα επιβάλλεται κάθε χρόνο - επιδιώκουν να συντρίψουν το εισόδημα των εργαζομένων, να διασώσουν την πλουτοκρατία, σε βάρος του λαού, να χτυπήσουν τη μικρή ιδιοκτησία που αποκτήθηκε με δουλειά χρόνων και με δάνεια με υψηλό επιτόκιο.

Αδίστακτα, απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά με διακοπή του ρεύματος, με συνοπτικές διαδικασίες και με κατασχέσεις, σε περίπτωση που δεν πληρώσουν το χαράτσι. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι τραγικές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

4. Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας είναι αυτός της Υγείας. Συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων, πληρωμή ιατρικών εξετάσεων, νέες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία (αλλά και στην Παιδεία), είναι όσα ήδη υλοποιούνται. Όλα αυτά, θα οδηγήσουν λαϊκές οικογένειες, φτωχούς εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, σε μια πρωτοφανή επιδείνωση της ίδιας της υγείας τους, αφού θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ο δρόμος είναι ένας: Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το σύνολο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την υπόθεση στα χέρια τους. Πρώτα απ' όλα, μέσα στους ίδιους τους τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας την εμπειρία των Γενικών Συνελεύσεων, που πήραν μαζικό και μαχητικό χαρακτήρα όλο το προηγούμενο διάστημα, να υπάρξει οργάνωση και απειθαρχία στα εφαρμοζόμενα μέτρα.

Τα ίδια τα Συνδικάτα με πρωτοβουλίες, με συσκέψεις, με συζήτηση εργάτη τον εργάτη, να δείξουν το δρόμο της αντίστασης, να απαιτήσουν να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, να πούνε «τέλος στις θυσίες» για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Καμιά πίστωση χρόνου δεν πρέπει να δοθεί στην «Ιερή Συμμαχία» κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, διότι αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί για μια νέα, πιο αιματηρή, επιδρομή εναντίον των δικαιωμάτων του λαού. 

Η εργατική - λαϊκή οργάνωση μπορεί, μέσα απ' αυτή την πάλη, να ανοίξει το δρόμο για ακόμη πιο ριζικές λύσεις, για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

* Ο Κοσμάς Αλεξίου είναι μέλος της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ