Μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας διασφαλίζει την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας

Της Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Επανεκκίνηση της οικονομίας δίχως τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ειδικά του
αγροτικού τομέα της χώρας μας δε νοείται. Η στήριξη του αγροτικού τομέα δίχως την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη, δίχως την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Ταμείου δεν είναι εφικτή.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα σημάνει την απώλεια 3,5 δις. το χρόνο, δηλαδή την απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των αγροτικών επενδύσεων.

Οι καλλιεργητές σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα αδιέξοδα. Αρκετοί κινδυνεύουν  να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, διότι δε μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, την έλλειψη ρευστού για την αγορά εφοδίων και καυσίμων, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ακόμη σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι.

Εκατοντάδες εγκαταλείπουν το επάγγελμα, γεγονός που διαπιστώνεται και από την έντονη μείωση των ποσοτήτων παραγόμενου ελληνικού γάλακτος, τόσο του αιγοπρόβειου, όσο και του αγελαδινού.

Η αποχώρηση επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από την ελληνική ύπαιθρο χρειάζεται να ανακοπεί άμεσα. Επιπλέον, χρειάζεται να δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες, για την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης εκείνων των συμπατριωτών μας, που επιθυμούν λόγω της έντονης κρίσης στα αστικά κέντρα, να επιστρέψουν στα πατρογονικά εδάφη για να ξανακαλλιεργήσουν.

Η αντιμετώπιση των αδυναμιών του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, παραδοσιακού πυλώνα της οικονομίας της χώρας είναι βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και βασικός παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης. Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας έχει πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στην παραγωγή νέου πλούτου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για την περίοδο από το 2007 ως το 2013 το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο είχε  αφιερώσει 3,9 δις Ευρώ για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα τελευταία δύομισι χρόνια, οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων καθυστέρησαν υπερβολικά, κονδύλια προς τους δικαιούχους χάθηκαν, οι υποσχέσεις προς τους Νέους Αγρότες έμειναν εν πολλοίς στα χαρτιά, ο σνομπισμός προς τους κτηνοτρόφους συνεχίστηκε.

Οι ηγεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ δε διεκδίκησαν νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αρκέστηκαν στην απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα που είχε διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία από το 2006 ως το 2009!  

Επιπλέον, συνεχίζοντας τη λογική της απλής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων οι αγρότες έχουν μείνει δίχως ορθή ενημέρωση για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης και στήριξης του εισοδήματός τους. Συν τοις άλλοις, κανένα μέτρο δεν ανελήφθη για τη μείωση της διαφοράς τιμής από το χωράφι στο ράφι, γεγονός που πλήττει βάναυσα και τους παραγωγούς, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές και την ελληνική οικονομία.

Η Ν.Δ θα λάβει μέτρα για να σπάσει τα καρτέλ προωθώντας την ενίσχυση των συνεταιρισμών, την ίδρυση δημοπρατηρίων και την ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων, ενώ θα στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς, συστήνοντας Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε για τους αγρότες και αντιμετωπίζοντας τα χρέη των κτηνοτρόφων.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ να χαραχθεί νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020, στηρίζοντας το εισόδημα των παραγωγών μας και δίνοντας τους πρόσβαση σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δίνουν έμφαση στη μεταποίηση, τις εξαγωγές και τη διαφύλαξη της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ.

Η Ν.Δ θα προωθήσει την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας πριμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ και κατοχυρώνοντας για αυτούς ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η  άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, σε μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαντολογικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία, εξαγωγές, μεταποίηση), θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών