Νέα έργα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη

Διαθέσιμα βρίσκονται 95.320.518,78 Ευρώ σε λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων, από τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για νέα έργα
στις περιοχές, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Σε Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή στις 4 Ιουλίου 2012 η Βουλευτής Ηλείας, κα. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου το Υπουργείο Οικονομικών απήντησε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σεβόμενη την επιθυμία των δωρητών, αλλά και τις σοβαρές ανάγκες των πυροπλήκτων εξαιρεί τις ετήσιες πιστώσεις του εν λόγω λογαριασμού από το όριο πληρωμών του Εθνικού Προγράμματος Επενδύσεων και με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προχωρήσει τη διάθεσή τους αποκλειστικά για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.

Η κα. Αυγερινοπούλου είχε ζητήσει την άμεση διάθεση των πόρων του Ε.Τ.Α.Ε.Α (πρ. Ταμείου Μολυβιάτη) στην Ηλεία και είχε ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να επιβεβαιώσουν το διαθέσιμο υπόλοιπο των 104.024.473,46 Ευρώ που είχαν τοποθετηθεί χωρίς καμμία ειδοποίηση σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου. Η Ηλεία Βουλευτής με συνεχείς δημόσιες και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της έχει ζητήσει να εξαιρεθούν τα χρήματα των δωρητών από τους περιορισμούς που είχε θέσει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η τρόικα και να διατεθούν σε έργα αποκατάστασης της πυρόπληκτης Ηλείας.

Στην Απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνει ότι μετά από έργα ύψους 25.084.102 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν μετά από αιτήματα των περιφερειών, σε Λογαριασμό Δημοσίου στην Δ 24 Διεύθυνση του Υπ.Οικ και συγκεκριμένα στον Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων Νο 2341103053, απομένουν διαθέσιμα 95.320.518,78 Ευρώ. Ο Υπουργός επισημαίνει ότι «τα αδιάθετα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών. Οι ετήσιες πιστώσεις είναι καθ’υπέρβαση του ορίου πληρωμών του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων διότι αποτελούν έσοδα από δωρεές ιδιωτών και δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, τροποποιείται η Κ.Υ.Α ώστε να ενταχθούν και νέα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στις πυρόπληκτες περιοχές του 2007». Τα έργα θα συναποφασιστούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Η πολύμηνη αβεβαιότητα για την τύχη των κονδυλίων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη έληξε. Η κυβέρνηση Παπανδρέου καθυστέρησε να διαθέσει τα χρήματα στους δικαιούχους και κατόπιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δωρεές ιδιωτών για να μπαλώσει τρύπες του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση Σαμαρά και οι κ.Σταϊκούρας και Χατζηδάκης αποδεσμεύουν κονδύλια αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Η Ν.Δ που ίδρυσε το Ταμείο, σήμερα εγγυάται ότι τα χρήματα θα διατεθούν για το σκοπό που συγκεντρώθηκαν. Χρειαζόμαστε άμεση αξιοποίηση των χρημάτων, με επιτάχυνση των διαδικασιών, κεντρικό σχεδιασμό και αναλογικότητα στη διάθεσή τους ανάλογα με το ύψος των ζημιών που είχαν υποστεί το 2007 οι πυρόπληκτες περιοχές». Η Ηλεία Βουλευτής θα συζητήσει για τα νέα έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην Ηλεία, νομός που είχε υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές από την πύρινη λαίλαπα, σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ.Σταϊκούρα.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ