Νέα Αρχή: Κριτική στο έργο της δημοτικής Αρχαίας Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Αποτυχημένη χαρακτηρίζει την πορεία της Δημοτικής Αρχής Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κατά το πρώτο επτάμηνο, η παράταξη «Νέα Αρχή» του Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης την Τετάρτη 10 Αυγούστου αναφέρθηκαν σε στα όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει αυτό το διάστημα, εστιάζοντας σε εννέα σημεία.

1. Λειτουργία Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων
Επτά μήνες μετά την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και παρά την πρόβλεψη του  Νόμου  3852 (Καλλικράτης) άρθρο 82 , ο Δήμαρχος δεν έχει αναθέσει στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων τις αναγκαίες αρμοδιότητες.
Στην πράξη οι Πρόεδροι αυτενεργούν και λειτουργούν με προσωπικά έξοδα και ευθύνες που δεν τους αναλογούν . Είναι χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής ότι, μέχρι σήμερα , δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία κοινή σύσκεψη Δημάρχου και Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.    
Στον ηλεκτροφωτισμό , στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στον ευπρεπισμό των δημοσίων χώρων, παντού δεν έχουν την παραμικρή υποστήριξη του Δήμου . Ακόμη και σε απλά θέματα αρμοδιοτήτων διευκόλυνσης της καθημερινότητας όπως:  
α)Σύσταση πάγιας προκαταβολής 2000 ευρώ (για τις Δημοτικές κοινότητες) και 1000 ευρώ (για τις τοπικές κοινότητες), με ταυτόχρονη εγγραφή στον προϋπολογισμό αντίστοιχων κονδυλίων (για αποκατάσταση βλαβών, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμό , αγροτική οδοποιία).
β)Βεβαίωση γνήσιου υπογραφής (η αρμοδιότητα αρχικά δόθηκε από το Δήμαρχο και στη συνέχεια ανακλήθηκε !!!)
γ)Δικαίωμα έκδοσης βεβαίωσης για ατομικές καταστάσεις (υποθέσεις) των κατοίκων (π.χ. βεβαιώσεις πολεοδομικού χαρακτήρα για κτίσματα προ του 1955 , γεωτρήσεων , καταπατήσεις Δημοτικών και Κοινοτικών χώρων κλπ)
δ)Δεν λειτουργούν τα γραφεία των Κοινοτήτων λόγω έλλειψης υπαλλήλων (θα έπρεπε να λειτουργούν έστω 2 ώρες την ημέρα)

2. Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών
Ο Δήμαρχος με τη σύνταξη και μονοπαραταξιακή ψήφιση του Οργανισμού Υπηρεσιών , ευθύνεται για την πλήρη ερήμωση των Δημαρχείων και των Υπηρεσιών των παλαιών Καποδιστριακών Δήμων , αποξενώνοντας τους δημότες από αυτονόητες υπηρεσίες και δυσκολεύοντας , άδικα, την πρόσβαση σ αυτές.'Παρά την πρότασή μας για επανεξέταση του Οργανισμού και ολιγοήμερη αναβολή της ψήφισής του , επέμεινε και ευθύνεται για:
Α) Την υπολειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε Βουπρασία ,Ανδραβίδα και Κάστρο –Κυλλήνη .Δύο ή τρεις υπάλληλοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τόσων χιλιάδων κατοίκων
Β) Την έλλειψη συντονισμού ή και παροχής  των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού , καθαριότητας ,δημοτολογίου , εισπράξεων ,ΟΓΑ ,τεχνικών έργων και συντήρησης υποδομών.
Γ) Την έλλειψη προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι οι 4 Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν 25 8μηνίτες το χρόνο και φέτος με ευθύνη του Δημάρχου ζητήθηκαν μόνο 6 !! (όπως προβλέπεται από τον ψηφισθέντα Ο.Ε.Υ του Δήμου). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ΚΑΙ οι εκλεγμένοι με την πλειοψηφία σύμβουλοι των Δήμων αυτών , υπερψήφισαν αυτό τον κανονισμό.

3. Απογραφή

Ο Δήμος αδιαφόρησε επιδεικτικά για τη διαδικασία της απογραφής. Καμία υποστήριξη προς τους απογραφείς , καμία μέριμνα για την απογραφή όλων των δημοτών (Ελλήνων και Αλλοδαπών) , καμία γνωστή αντίδραση στη διαφαινόμενη συρρίκνωση του Δήμου , η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες στην χρηματοδότηση και υπηρεσιακή του συγκρότηση , παρά το γεγονός ότι είχαμε εγκαίρως ειδοποιήσει εδώ και δύο μήνες. Στη συνεδρίαση εκείνη μάλιστα , ο Δήμαρχος <<εγγυήθηκε>> ότι ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης <<δεν θα είναι κάτω από 26333 κατοίκους>>.
Έστω και τώρα , που με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα , ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης μίκρυνε στους 21640 κατοίκους , δηλαδή μειώθηκε κατά 4693 κατοίκους , υπάρχει περιθώριο αντίδρασης. Να συγκροτηθεί άμεσα διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των  Προέδρων και πρώην Προέδρων Τοπικών κοινοτήτων και των πρώην Δημάρχων , με στόχο την συλλογή των αναγκαίων υπεύθυνων δηλώσεων από τους πολίτες που δεν απογράφηκαν , λόγω και των προβλημάτων του μηχανισμού απογραφής.

4. Απορρίμματα
Πλήρης ανεπάρκεια του τομέα , ακόμη και σε σημεία υψηλής τουριστικής και εμπορικής κίνησης. Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί τα γεγονότα και δεν τα προβλέπει. Αποκομιδή στις Κοινότητες έως και κάθε 10 μέρες. Εγκατάλειψη ΧΑΔΑ και μη υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα δεματοποιητών με κίνδυνο επιβολής  προστίμων άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Εντυπωσιακό δείγμα αδυναμίας παρέμβασης , εκ μέρους του Δήμου ,αποτελεί και η απειλή αποχώρησης (!!) από το Σύνδεσμο , την οποία διατύπωσε ο Δήμαρχος. Εφ όσον η Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε λόγω των επιλογών της σε αδιέξοδο και το παραδέχτηκε με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματος για την εκχώρηση μέρους του έργου αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες προξενεί εντύπωση γιατί δεν εφαρμόζει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση το νόμο 3979 ,που προβλέπει πρόσληψη ιδιωτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

5. Ύδρευσης
Πλήρης εγκατάλειψη του δικτύου. Προκήρυξη συντήρησης δικτύου και αντλιοστασίων στις 5 Ιουλίου 2011 (!!) Η διαδικασία «έπεσε» μετά  από ένσταση και το δίκτυο έμεινε  στην τύχη του. Διακοπές και χαμηλή πίεση δικτύου παντού. Αφόρητη η κατάσταση στο  Κάστρο, στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας. Απαράδεκτη κατάσταση γύρω από τους Υδατόπυργους. Διαφαινόμενος αποκλεισμός Βουπρασίας από το έργο ύδρευσης από τον Πηνειό . Πλήρης απραξία του Δήμου για την ανατροπή αυτής της κατάστασης .Ακόμη και ο Δήμαρχος του γειτονικού Δήμου Δυτικής Αχαΐας , ενδιαφέρθηκε για σύνδεση με το έργο , με παρέμβασή του στο Δήμαρχο Αμαλιάδας.

6. Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμοί
Πέντε  μήνες από την ψήφισή τους (28 Φεβρουαρίου) , οι οργανισμοί μένουν στα χαρτιά .Δεν έχουν συγκροτηθεί σε σώμα , δεν έχουν συνεδριάσει , δεν έχουν καν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ορατή επίπτωση , η υπολειτουργία :  ΚΑΠΗ  , Παιδικών Σταθμών , Αθλητικών Εγκαταστάσεων , Πολιτισμού .

7. Γραφεία Παρατάξεων
Επτά μήνες μετά , δεν εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει ρητά την παραχώρηση γραφείου και γραμματέα στις παρατάξεις  με αποτέλεσμα την παρακώλυση της λειτουργίας τους. Ο Δήμαρχος πρέπει να αντιληφθεί στην πράξη ,ότι ο Δήμος και οι θεσμοί του , πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα..

8. Κοτύχι
Επτά μήνες μετά, το Κοτύχι παραμένει ακυβέρνητο και για άγνωστους σ εμάς λόγους και παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις Τοπικών Κοινοτήτων ο Δήμαρχος απέκλεισε τη  μείζονα μειοψηφία από όλα τα όργανα Διοίκησης της ΚΟΤΥΧΙ Α.Ε με αποτέλεσμα η απόφαση συγκρότησης του Δ.Σ «να πέσει» στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση   και παρά τις προειδοποιήσεις μας  και να  δημιουργηθεί μείζον θέμα με τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή θα επωμιστούν ατομικά και πλήρως την ευθύνη κάθε οικονομικής και αναπτυξιακής απώλειας. Ταυτόχρονα ο Δήμος δεν πράττει το παραμικρό για την αμμολωρίδα, το θέμα της οποίας αναδείξαμε από πέρυσι και ακόμα δεν έχει επιλυθεί. Το αργότερο το Νοέμβριο , η λιμνοθάλασσα θα έχει γίνει θάλασσα , με ανυπολόγιστες συνέπειες.

9. Σχέδια πόλης  
Παράλογα υψηλά τιμήματα εισφοράς σε χρήμα στα Λεχαινά . Απαιτείται επαναπροσδιορισμός  ή διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής. Το σχέδιο Πόλης Βάρδας  προχωρά  σημειωτόν .. Ο  Δήμος αρκείται  σε έγγραφα και εκατοντάδες συμπολίτες μένουν όμηροι μιας απαράδεκτης εκκρεμότητας. Για το σχέδιο πόλης Ανδραβίδας εκκρεμεί μια συμπληρωματική μελέτη και 200 στρέμματα μένουν σε εκκρεμότητα .Στον παλαιό Δήμο Κάστρου –Κυλλήνης το σχέδιο πόλης έχει βαλτώσει σε Κυλλήνη και Κάτω Παναγιά . Ο Δήμος αδιαφορεί.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η πλήρης αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τον τουρισμό , τον πολιτισμό και την αγροτική παραγωγή.(Η παράταξή μας έχει προτείνει την συγκρότηση επιτροπής και ο Δήμος δεν προχωράει το θέμα).

Ούτε καν την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Συλλόγου των ξενοδόχων δεν έφερε προς συζήτηση από τον Φεβρουάριο , ούτε μια πολιτιστική εκδήλωση μεγάλου βεληνεκούς δεν οργανώθηκε , ούτε καν συνεργασία με τον όμορο Δήμο Ήλιδας αναπτύχθηκε.

Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ , δεν υπάρχει κινητικότητα και διάλογος. Χάθηκαν πολύτιμοι πόροι για τη λίμνη Πηνειού. Ακόμη και στη λειτουργία των νέων θεσμών,όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη,  η Δημοτική πλειοψηφία  ψήφισε λευκό , ακυρώνοντάς τον στην πράξη. Η επιτροπή Διαβούλευσης δεν  λειτουργεί. Συμπερασματικά , η πορεία της Δημοτικής Αρχής για το πρώτο επτάμηνο , χαρακτηρίζεται συνολικά, ως αποτυχημένη.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη