Οικολόγοι Δυτικής Ελλάδας: Αποκέντρωση: η μόνη προοπτική για την Ολυμπία

Με αφορμή την πρωτοφανή ληστεία στο Αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας ο περιφερειακός σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚώσταςΠαπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε ένα αρχαιολογικό χώρο που πέρσι επισκέφθηκαν 1.000.000 οργανωμένοι τουρίστες δεν μπορεί να αποκαλύπτεται τέτοια ένδεια σε υποδομές και προσωπικό. Πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό; Η μόνη λύση είναι να περάσει η πολιτιστική πολιτική στην Περιφέρεια ώστε οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες να έχουν ευελιξία και να υφίστανται κοινωνικό έλεγχο.

Οι οικονομικοί πόροι για να ασκηθεί αυτή η πολιτική μπορούν να αντληθούν εύκολα από τους επισκέπτες. Κανένας από τους ένα εκατομμύριο τουρίστες που αποβιβάστηκαν πέρσι από τα κρουαζιερόπλοια δεν θα είχε αντίρρηση να επιβαρυνθεί με -ας πούμε- 50 λεπτά, προκειμένου αυτές οι 500.000 € να επενδυθούν για τη διαφύλαξη του αρχαιολογικού χώρου.

Αυτό όμως προϋποθέτει και κάποιου είδους φορολογική αποκέντρωση διότι ο μόνος τρόπος να εισπραχθεί αυτό το ποσό είναι να μπορεί ο Δήμος ή Περιφέρεια να επιβάλει τέλος σε κάποια πάγια δαπάνη των τουριστών – για παράδειγμα στο κόστος της μεταφοράς τους από το λιμάνι στην Ολυμπία.

Φυσικά, αυτά απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές στη νομοθεσία – κυρίως όμως αλλαγές στη νοοτροπία. Πρέπει να μπουν άμεσα στο σχεδιασμό μας ώστε κάποια μέρα πρέπει να γίνει πράξη η αποκέντρωση και η αληθινή μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση».

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.