Οικολόγοι Πράσινοι: Αυτή η Κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της και τα ψωμιά μας

1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι νιώθουμε ανακουφισμένοι που ο κ. Παπανδρέου δε θα μπορέσει πλέον να παίξει στα ζάρια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη συμμετοχή της

στην ευρωζώνη με το δημοψήφισμα που σχεδίαζε. Η ασφυκτική πίεση της κοινωνίας δείχνει ότι μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα. Όσο και αν οι επικεφαλής της κυβέρνησης παριστάνουν ότι σήμερα δεν συνέβη τίποτα, όσες εσωτερικές επανασυγκολλήσεις και να παρουσιάσουν αύριο, δεν πρόκειται να πείσουν κανένα. Τα παραπολιτικά «μπρά ντε φερ» κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και πιθανών συνοδοιπόρων, όπως κι’αν επικαλύπτονται επικοινωνιακά, δεν μπορούν εκ των υστέρων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

2. Αυτή η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της. Εκτεθειμένα όμως είναι και τα κόμματα εκείνα που μέχρι τώρα έκρυβαν την επί της ουσίας συμφωνία τους πίσω από την προσχηματική άρνηση συναίνεσης (Ν.Δ., Λ.Α.Ο.Σ. και ΔΗ.ΣΥ).

Η προκήρυξη εκλογών αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή προκειμένου να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό, να οικοδομηθούν εναλλακτικές λύσεις και να χαραχτεί μια διαφορετική πορεία για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, αν οι Οικολόγοι Πράσινοι ήμασταν στη Βουλή θα καταψηφίζαμε την κυβέρνηση στην αυριανή ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

3. Δυστυχώς, οι ακροβασίες της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος έχουν ήδη βαρύ τίμημα για τη χώρα που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σε συνδυασμό με την αλαζονική, επικυριαρχική, στάση Μέρκελ-Σαρκοζί, που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και τα κοινά συμφέροντα της Ευρώπης, αφήνουν τραύματα στη βιωσιμότητα και στις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που είναι μεγάλα και απαιτούν χρόνο για να επουλωθούν. Επιπλέον, ο εκβιασμός με το πάγωμα της 6ης δόσης απειλεί με παύση πληρωμών και χρεοκοπία μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Στην περίπτωση αυτή, πέρα από την ασφυκτική πίεση στην ψήφο των πολιτών, θα είχαμε ένα εφιαλτικό συνδυασμό των σκληρών θυσιών που μας επιβλήθηκαν και των σοβαρότατων κινδύνων που επισείονταν ως απειλή αν δεν τις αποδεχόμασταν. Η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από την ψήφο των πολιτών, θα είχε ακόμη λιγότερα περιθώρια χειρισμών για την οικοδόμηση διεξόδου. Η ελληνική κοινωνία μετά από τόσες θυσίες αξίζει να της δοθεί χρόνος καθώς η πολιτική της ηγεσία αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

4. Μια άλλη κυβέρνηση, περιορισμένου χρόνου, με στήριξη ή ανοχή όσων κομμάτων της Βουλής μπορούν να συμφωνήσουν, που θα αναλάβει να προστατέψει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας και να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί στη σημερινή συγκυρία το μικρότερο κακό για τη χώρα.

Μια τέτοια κυβέρνηση αποτελεί όμως εκ των πραγμάτων μη πολιτική και μη δημοκρατική επιλογή, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμφωνηθεί εξαρχής η προκήρυξη εκλογών το ταχύτερο δυνατόν. Στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης δε δεχόμαστε να περιλαμβάνεται η νέα δανειακή σύμβαση: ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση για τις ρυθμίσεις της και τις συνέπειες της για τη χώρα, δεν μπορούν να παρακαμφθούν με συναινέσεις κορυφής και συνοπτικές «τεχνοκρατικές» ρυθμίσεις. Η χώρα δεν μπορεί να δεσμευτεί προεκλογικά.

 5. Οι ΟΠ δεσμευόμαστε να πρωτοστατήσουμε στην υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, με σαφείς προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και χρονοδιαγράμματα, μακριά από τις γενικότητες και τους λαϊκισμούς του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Παράλληλα με την οργή, είναι ώρα και για τη νηφαλιότητα που θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε και να οικοδομήσουμε διεξόδους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor