Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν βλέπει κίδνυνο διάσπασης της Ευρωζώνης ο Όλι Ρεν

Την πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης δεν απειλείται, εκφράζει ο Όλι Ρεν απαντώντας στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος

και καταγγέλει τα σχέδια για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε υποβάλλει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται αυτή να αναλάβει προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με αυτών του ευρωπαϊκού Βορρά, χάσμα που -σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές- θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της νομισματικής τους ένωσης.

Ο Όλι Ρεν, στην απάντησή του παραδέχεται «ότι οι αυξανόμενες αποκλίσεις και μακροοικονομικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ συνέβαλαν στην τρωτότητα που χαρακτηρίζει σήμερα ορισμένα κράτη μέλη».

Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτές οι ανισορροπίες θα αποκατασταθούν με ένα συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα προόδο σε Ιρλανδία και Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε την ενδεχόμενη σκοπιμότητα μιας, εν ευθέτω χρόνω, αντιμετώπισης του ενδεχομένου εξέτασης του τυπικού πλαισίου μιας αναθεώρησης της Συνθήκης.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως ότι ο κ. Ρεν δεν θεωρεί ότι η επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι αντικείμενο της απάντησής του αλλά και μέριμνας εκ μέρους της Επιτροπής. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα η Επιτροπή ότι η απόκλιση των οικονομιών του Νότου, που συμβαίνει για πρώτη φορά από την είσοδο των χωρών αυτών στην ΕΕ, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομιμοποιητική βάση και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης.

«Είναι φανερή η παρατεταμένη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τη μια, ο κ. Ρεν θεωρεί ικανή να μας βγάλει από το αδιέξοδο την ακολουθούμενη πολιτική παρατεταμένης λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, που έχει εξαντλήσει τους πολίτες και έχει υποθηκεύσει την περιβαλλοντική και κοινωνική  βιωσιμότητα, χωρίς να έχει καθησυχάσει τις αγορές ούτε στο ελάχιστο.

Από την άλλη, το συντηρητικό δίδυμο των "Μερκοζύ" επεξεργάζεται σχέδια για μια μη δημοκρατική Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Το χειρότερο είναι ότι η Επιτροπή, δια του κ. Ρεν, δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα την επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και σύγκλισης των χωρών του Νότου.

Οι Πράσινοι τονίζουμε από την αρχή της κρίσης, ότι στους τριγμούς του οικονομικού συστήματος πρέπει να απαντήσουμε με κοινή δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα και με περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη δημοκρατία και θαρραλέα περιβαλλοντική πολιτική»

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη