Οι "φυλές" της ΝΔ & οι κινήσεις στο παρασκήνιο ενόψει Novartis

Η ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει μια σκληρή μάχη την Τετάρτη απέναντι στην κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis. Η πόλωση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» με τις αλληλοκατηγορίες να διαδέχονται η μία την άλλη, με την πολίτική ατμόσφαιρα να θυμίζει έντονα προεκλογικό κλίμα. Οι κυβερνητικές κατηγορίες εναντίον κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης συσπείρωσαν την κεντροδεξιά παράταξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. 

Η ΝΔ εμφανίζεται μετά από καιρό συντεταγμένη με τα στελέχη της να τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να τους διχάσει ούτε με το ζήτημα του Σκοπιανού ούτε τώρα με την υπόθεση της Novartis. Ωστόσο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν μια σειρά έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παραμεριστούν οι διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ. 

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό, καθώς είχαμε την διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου αλλά και τον Γιώργο Βλάχο να θέτει ζήτημα παραίτησης του Άδωνι Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία του κόμματος. Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει μήνυμα ενότητας προς όλα τα στελέχη τονίζοντας πως βάλλεται ολόκληρη η παράταξη, λειτούργησε θετικά συσπειρώνοντας την βάση του κόμματος.   

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις 

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Κώστας Καραμανλής μπήκε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στην αίθουσα της Γερουσίας. Την συμβολική αυτή εικόνα είχαν καιρό να δουν οι βουλευτές της ΝΔ αν και γνωρίζουν τις τυπικές σχέσεις που έχουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία ακόμη θετική «ένεση» στην ενότητα της παράταξης. Ωστόσο στην συνέχεια οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κάθισαν σε διαφορετικές θέσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς κάθισαν μαζί με την Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε – όπως κάνει πάντα – τα «ορεινά» έχοντας δίπλα του τον «θεσσαλονικιό» Σταύρο Καλαφάτη. Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της ΚΟ ο Αδωνις Γεωργιάδης που βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων «καραμανλικών» έσπευσε να χαιρετίσει μπροστά στους φωτογράφους τον πρώην πρωθυπουργό θέλοντας να δείξει δημόσια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών. Όλοι στις ομιλίες τους ακόμα και εκείνοι που είχαν εκφράσει ενστάσεις  για ορισμένους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης κινήθηκαν στο ενωτικό κλίμα που είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Οι παρασκηνιακές κινήσεις συνεχίστηκαν και μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί στο γραφείο του στην βουλή την Ντόρα Μπακογιάνη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο βρέθηκε η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ στην υπόθεση της Novartis, άλλωστε η σύνθεση αυτής της συνάντησης δεν ήταν τυχαία καθώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος έχει μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και σημαντικά ερείσματα στους βουλευτές της ΝΔ, ενώ ο Νίκος Δένδιας είναι νομικός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. 

Με βλέμμα στις δημοσκοπήσεις 

Στο Μοσχάτο αναμένουν και την δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων καθώς η ΝΔ φαίνεται να βγήκε κερδισμένη με την στάση της απέναντι στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ωστόσο το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την υπόθεση της Novartis στην οποία φέρονται να εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Το επικοινωνιακό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς εκτιμά πως οι πολίτες δεν επηρεάζονται πλέον από το κλίμα σκανδαλολογίας στο οποίο επενδύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.  

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ