Ο Αλέξης Τσίπρας από την Αμαλιάδα: Ήρωας ο Μπελογιάννης γιατί παρέμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι την τελευταία στιγμή (photos)

Τιμή στον άνθρωπο με το γαρύφαλλο, Νίκο Μπελογιάννη, σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία, απέδωσε από τη γενέτειρα του την Αμαλιάδα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» που βρίσκεται στο σπίτι του εκτελεσθέντος αγωνιστή και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλο.
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών και πλήθος κόσμου με έντονη την παρουσία οπαδών του ΚΚΕ.

Α. Τσιπρας: «Ηρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του»

«Αποδίδουμε τιμή στον άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. «Ο Ν. Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς. Αυτό που διεκδίκησε ο Ν. Μπελογιάννης, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα. Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση. Ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή. Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω».
Ο πρωθυπουργός, συνεχάρη από το βήμα, τη Βουλή και το Δήμο Ήλιδας για την πρωτοβουλία τους, τον ελάχιστο φόρο τιμής όπως είπε στο Νίκο Μπελογιαννη, έναν άνθρωπο σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία. «Θέλω να καλωσορίσω τη μόνιμη έκθεση με την πεποίθηση ότι η γνώση και η επαφή με την πρόσφατη ιστορία μας, μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την κριτική σκέψη, μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την ίδια τη δημοκρατία. Και θέλω να κλείσω με τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «αυτό το χώμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτό το αίμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες».

Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα για τον οποίο θυσιάστηκε ο Μπελογιάννης»

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Μπελογιάννης έκανε το καθήκον του. Τίμησε τους νεκρούς των εργατικών αγώνων του μεσοπολέμου, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα, ήταν άξιος συνεχιστής τους, υπηρέτησε την κοινωνική πρόοδο για το λαό συνολικά. Γι’ αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους. Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε. Σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα, οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Όσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στο λαό, στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο της διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών».

Ν. Βούτσης: «Τιμούμε όσους αφήσαν αδρό αποτύπωμα»


Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που εγκαινιάζεται η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, υποστηρίζοντας πως χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη. «Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους αφήσαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας.
Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μην διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα. Με γνώμονα τα παραπάνω, η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας, θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων. Βλέπουμε κατάματα την Ιστορία, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέμπνευστα μαυσωλεία. Συγχαίρω από καρδιάς όσες και όσους, κόμματα, ερευνητικά κέντρα, φορείς, επιστήμονες, βεβαίως τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα το φίλο Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη, που συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που στεγάζεται στο πατρογονικό της οικογένειας. Μια έκθεση που είμαι σίγουρος ότι θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας και απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα νέα παιδιά που θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τα μοναδικά τεκμήρια μνήμης για τη ζωή ενός αγωνιστή της Αριστεράς, στελέχους του ΚΚΕ, που το φρόνημα και το ήθος του παραμένουν υποδειγματικά. Νίκο, σε τιμούμε. Νίκο, σ’ ευχαριστούμε».



Πηγή

newsbomb.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών