Ο Αντωνακόπουλος για τις αποζημιώσεις των καρπουζοπαραγωγών της Ηλείας

Με αιχμηρή ερώτησή του ο Βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και τροφίμων Κο Σκανδαλίδη επαναφέρει το θέμα αποζημίωσης των

παραγωγών καρπουζιού, λόγω της ζημιάς που υπέστη η καλλιέργεια  το καλοκαίρι του 2011από υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης αναδεικνύει το ανοικτό θέμα αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  λόγω της δυσχέρειας που υπήρξε τις διάθεσης του προϊόντος στην αγορά, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης εξαιτίας του βακτηρίου e-coli.

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζετε μέσα από πρόσφατες διαδοχικές συσκέψεις, την υπόθεση ¨Αποζημιώσεις καρπουζοπαραγωγών Ν. Ηλείας¨ για την καλλιεργητική περίοδο 2011.

Σε ανοικτές συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συμμετοχή Βουλευτών, Αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσώπων των παραγωγών αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σήμερα αρκετούς μήνες μετά την τελευταία σύσκεψη, οι παραγωγοί ουδέν γνωρίζουν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

1ον)  Όσον αφορά την ένταξη της παραγωγής καρπουζιού, στην κατηγορία των οπωροκηπευτικών  που επλήγησαν στην εμπορική διαθεσή τους, από το βακτήριο e-coli, δεν υπάρχει αισιόδοξη εξέλιξη. Οι δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργία Κου Τσιόλου, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

2ον)  Η δυνατότητα αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ δεν φαίνεται να αξιοποιείται ενώ στην τελευταία σύσκεψη συμφωνήθηκε μεικτό κλιμάκιο γεωπόνων απαρτιζόμενο από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, να προβούν σε επί τόπου ελέγχους και να κάνουν επισημάνσεις της ζημιάς, εν τούτοις δεν έγινε ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ.

3ον) όσον αφορά τις αναφορές στον ΕΛΓΑ και την καταβολή εισφορών εκ μέρους των καρπουζοπαραγωγων, δεν υπήρξε ιδιαίτερη μνεία, ούτε και καμιά έστω διαδικαστική διευκόλυνση.
Κύριε Υπουργέ

Επανειλημμένα στη σύσκεψη μαζί με τους παραγωγούς, είχα θέση το θέμα της ζημιάς της παραγωγής από την ¨Ηλιακή ακτινοβολία¨ ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, είναι σαφής και προβλέπει, ότι υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες, όχι κατ’ ανάγκη πάνω από 40°c σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία και το ποσό θερμότητας που απορροφά το προϊόν, οδηγούν σε βλάβες, ορατές δια γυμνού οφθαλμού στο συγκεκριμένο προϊόν.

Εξάλλου, σωστά αποζημίωσε ο ΕΛΓΑ πέρσι το καλοκαίρι (Αύγουστος ’10) παραγωγούς καρπουζιού της περιοχής Αμαλιάδας, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή με θερμοκρασίες 38°C. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες φαίνονται στο αρχείο της ΕΜΥ  από τους κοντινότερους σταθμούς του αεροδρομίου Ανδραβίδας και του Πύργου.

Ο αυτόματος μετρητής της ΕΜΥ στην Αρχ. Ολυμπίας που απέχει διπλάσια απόσταση από την περιοχή της ζημιωθείσας καλλιέργειας σχετικά,  από τις αντίστοιχες αποστάσεις των σταθμών Ανδραβίδας – Πύργου, είχε δείξει  40,2°C

Ερωτάστε Κύριε Υπουργέ

1)    Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι Υπηρεσίες σας ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά στην παραγωγή του καρπουζιού, κατά το περασμένο καλοκαίρι (2011) στην πεδινή περιοχή της Ηλεία.

2)    Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι συνεργάτες σας για την ρύθμιση των εισφορών ΕΛΓΑ αλλά και την καταβολή φόρου, εκ μέρους των παραγωγών.

3)    Γνωρίζουν οι υπηρεσίες σας, εγγράφως και αρμοδίως, ότι οι παραγωγοί καρπουζιού στην Ηλεία, ουσιαστικά δεν είχαν κανένα εισόδημα λόγω της ζημιάς στην παραγωγή και στην Αγορά;

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo