Ο Μ. Μπαλαούρας εισηγητής του νομοσχεδίου εξόδου από το μνημόνιο

Άρχισε να συζητείται από χθες και στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

Ο Μ. Μπαλαούρας, που στις 14 Αυγούστου 2015 του έλαχε ο βαρύς ρόλος του εισηγητή του μνημονίου, ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την συμβολική της κίνηση, να του αναθέσει την εισήγηση του νομοσχεδίου αυτού που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.
 
«Έρημη Χώρα» κι η ελπίδα στο βάθος
Ανατρέχοντας στο καλοκαίρι του `15, ο βουλευτής θυμήθηκε ότι τότε η Κυβέρνηση ανέλαβε μια χώρα λεηλατημένη και χρεοκοπημένη, μια «στεγνή, στέρφα και άνυδρη, έρημη χώρα, χωρίς ελπίδα σωτηρίας», μια αναφορά του Σεφέρη στην «Έρημη Χώρα» του Έλιοτ. Για τη διαφθορά των προηγούμενων μνημόνευσε τη λατινική φράση «corruptio optimi pessima», που σημαίνει ότι η διαφθορά των αρίστων είναι χειρότερη από άλλες διαφθορές.                      
Θυμήθηκε και θύμισε την «αριστερή παρένθεση», τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες, ακόμη και στα capital controls, τον περιβόητο Ντάισελμπλουμ, αλλά και στελέχη της ΝΔ, που έδωσαν σήμα για απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες. Έκανε επίσης λόγο για το εδραιωμένο καθεστώς των ΜΜΕ, τα ψέματα, τη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα κλπ.
«Σταθήκαμε όρθιοι, αλλά δεν βγήκε το σχέδιό μας. Συμβιβαστήκαμε, προσπαθώντας να κερδίσουμε χώρο και χρόνο. Αυτή τη φράση, «να κερδίσουμε χρόνο και χώρο», την έχει πει ένας μεγάλος επαναστάτης. Ο νοώννοείτω.»
Η κυβέρνηση δε μπορούσε να ξεκινήσει τη δουλειά της από την αρχή, γιατί υπήρχαν καθορισμένα πλαίσια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μα επικαλούμενος πάλι ένα στίχο από τους Αργοναύτες του Σεφέρη, ο Μ. Μπαλαούρας είπε: «ήταν η ελπίδα στο βάθος».

Το σημερινό νομοσχέδιο φέρνει νέα μέτρα, όχι αρνητικά, όπως λένε γνωστά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, αλλά θετικά για τα εργασιακά, για την υγεία, για τις αδειοδοτήσεις και τα επιχειρηματικά πάρκα, για το μοίρασμα στην οικονομία από το υπερπλεόνασμα, για το κοινωνικό κράτος. «Χτυπήσαμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, σώσαμε το ΕΣΥ, προχωρήσαμε σε ανάπτυξη μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ύφεσης, βάλαμε τάξη στα δημοσιονομικά, ανέβηκαν πάρα πολύ οι εξαγωγές ώστε να έχουμε ένα ισοζύγιο θετικό, μειώθηκε η ανεργία από το 27% στο 20,1%, γίνονται πολλές επενδύσεις στη χώρα μας, έχουμε κάνει επιτυχημένες εξόδους στις αγορές κ.λπ.»

Έξοδος από το μνημόνιο
«Τον Αύγουστο η χώρα αλλάζει όχι μόνο σελίδα αλλά και κεφάλαιο: «Δεν θα έχουμε πια επιτροπεία. Θα έχουμε -για να μιλάμε καθαρά- ενισχυμένη παρακολούθηση σε σχέση με τα άλλα κράτη που βγήκαν. Διότι έχουμε ένα τεράστιο χρέος. Το χρέος μας είναι παραπάνω από το άθροισμα του χρέους όλων των υπόλοιπων κρατών που είχαν μνημόνιο. Θα γίνει απομείωση. Θέλουν, λοιπόν, να παρακολουθούν -υπογραμμίζω τη λέξη «παρακολουθούν»- οι πιστωτές την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Παρακολούθηση δεν σημαίνει εποπτεία και επιτροπεία. Και έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες διαπραγμάτευσής μας γιατί από τον Αύγουστο, που θα έχει γίνει και απομείωση του χρέους, θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Άρα, ανοίγουν και νέα κεφάλαια. Και θα θέλαμε τις υποδείξεις της Αντιπολίτευσης για το ποια θέματα πρέπει μετά τον Αύγουστο να θέσουμε ξανά σε διαπραγμάτευση. Και εκεί θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο σε σχέση με τα κόμματα της Βουλής, αλλά σε σχέση με εμάς τους ίδιους: Πώς θα διαμορφώσουμε εμείς – Κυβέρνηση, οι Βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ- έναν δρόμο για αυτό που ονομάζουμε «ολιστική ανάπτυξη».

«Βγήκαμε στα ήρεμα νερά»
Προδικάζοντας την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2019, ο Μ. Μπαλαούρας μνημόνευσε τη φράση του Δ. Καμπούρογλου: «Καθαρό πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλά ό,τι δεν ελερώθη». «Και εσείς μπορεί να θέλετε να ξεπλυθείτε, αλλά έχετε λερώσει τη φωλιά σας» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Τι χρώμα να έχει άραγε η ελπίδα; Θα είναι γαλάζια σαν τη θάλασσα, που ταξιδεύει σε μέρη άγνωστα και ονειρεμένα».  Εμπνεόμενος από τους στίχους του Ελύτη είπε: «Πράγματι, το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα ήρεμα νερά, αψηφώντας τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αλλά και εξαφανίζοντας τους Λωτοφάγους. Δεν υπάρχουν πια λωτοφάγοι πολλοί στη χώρα μας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέει πια στη γαλάζια θάλασσα».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ