Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον σημαντικών αποφάσεων

Στη σκιά των ενδοκυβερνητικών τριβών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, συνεδριάζει το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι δομικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου με τις πληροφορίες να θέλουν τον Πρωθυπουργό να επιμένει στη διατήρηση των δύο κεντρικών πολιτικών οργάνων και τους 53+ να προτείνουν τη συγκρότηση ενιαίου, εικοσαμελούς οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη αλλά και υπουργοί προκειμένου να επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός κυβερνητικού και κομματικού έργου.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός αντιτείνει ότι, δεδομένου των κρίσιμων πολιτικών μαχών του επόμενου διαστήματος, χρειάζονται μικρά και ευέλικτα σχήματα που θα μπορούν να συντονίσουν τη δράση και να παίρνουν έγκαιρα τις πολιτικές αποφάσεις. Οι 53+, πάντως, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και τη σύσταση ενός μικρότερου οργάνου το οποίο θα αναλάβει «την οργάνωση της καθημερινής δουλειάς».

Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυριανή συνεδρίαση δεν καταλήξει η τάση των 53+ θα θέσει το θέμα σε ψηφοφορία ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής ελπίζοντας ότι θα στηριχθεί και από άλλα μέλη πλην των περίπου 45 που «ελέγχονται» από την τάση. Τέλος, διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που η πρότασή τους γίνει αποδεκτή είναι πρόθυμοι να αναλάβουν σημαντικές κομματικές χρεώσεις, δείχνοντας, έτσι, προς τη θέση του Οργανωτικού Υπεύθυνου η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την προεκλογική προετοιμασία.

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στο μικροσκόπιο

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, θεωρείται βέβαιο ότι όσοι εντός του κόμματος αμφισβητούν την αναγκαιότητα συνέχισης της συμπόρευσης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα επαναφέρουν το ζήτημα. Είναι, άλλωστε, δεδομένο ότι πολλοί στην Κουμουνδούρου νιώθουν άβολα με αυτή τη συγκατοίκηση και οι χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Θόδωρου Τουσουνίδη ενισχύουν τις τάσεις αυτές. Από κυβερνητικής πλευράς, πάντως, επιμένουν ότι η συνεργασία με του ΑΝΕΛ πρέπει να συνεχιστεί μέχρι η Συμφωνία των Πρεσπών να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο και, όπως λένε,  «τότε ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του αλλά και το κόστος αυτών». Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να σεβαστούν το συμφωνημένο μορατόριουμ, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση και πως όποτε χρειάζεται θα την υπενθυμίζει.

Ποιοι «παίζουν» για Αθήνα και Πειραιά

Στην ατζέντα του οργάνου θα βρεθούν και οι διεργασίες του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στο τέλος του μήνα καθώς καταγράφεται δυστοκία σε συγκεκριμένους Δήμους. Μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό του Δήμου Αθήνας, όπου μετά την άρνηση του Νίκου Μπελαβίλα, ακούγονται τα ονόματα των Ελένης Κουντουρά και Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Όσον αφορά τις φήμες που ήθελαν την Κουμουνδούρου να σκέφτεται στήριξη της υποψηφιότητας Γερουλάνου –στα πρότυπα Μπουτάρη- στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Δυστοκία υπάρχει και στον Δήμο Πειραιώς καθώς δύσκολα θα υπάρξει εκ νέου υποψηφιότητα Δρίτσα με ορισμένους εντός του κόμματος να έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργο Γαβρίλη, ο οποίος αν και ανήκει στη ΛΑΕ, έχει διατηρήσει σχέσεις με την Κουμουνδούρου.

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ