LIVE

Παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας όχι όμως στην Ηλεία και την Αχαΐα

Παρά το όσα καταγγέλλουν οι πατατοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας για παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται την ύπαρξη

του φαινομένου στην Ηλεία και την Αχαΐα, ενώ παραδέχεται ότι τους τελευταίους μήνες του 2011 παρατηρήθηκε παράνομη διακίνηση και ελληνοποίηση φορτίων πατάτας στην επικράτεια.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής  Γιώργος Κοντογιάννης, με την οποία επεσήμανε πως το υπάρχον σύστημα ελέγχου δεν είναι επαρκές και πως πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που πλήττει το εισόδημα των αγροτών και την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Δριβελέγκα: «Λόγω του ότι τους τελευταίους μήνες του 2011 παρατηρήθηκε παράνομη διακίνηση και ελληνοποίηση φορτίων πατάτας από χώρες της Ε.Ε., κυρίως σε φορτία για τα οποία οι συναλλασσόμενοι δεν έχουν προβεί στις υποχρεωτικές αναγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, ζητήθηκε, από τις 21/12/2011, πέραν των τακτικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ποιοτικού ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων, η άμεση ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων, με τη συμμετοχή Γεωπόνων ποιοτικών ελεγκτών των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και των ελεγκτών  των περιφερειακών υπηρεσιών με αρμοδιότητες στον τομές της Γ.Γ. Εμπορίου.

Τα μεικτά αυτά κλιμάκια ελέγχου, παράλληλα με τον έλεγχο των ποιοτικών προδιαγραφών, πραγματοποιούν διασταυρωτικούς ελέγχους και ταυτοποίηση των παρτίδων πατάτας με τα τιμολόγια, δελτία αποστολής και άλλα συνοδευτικά έγγραφα των παρτίδων αυτών.

Σε περίπτωση καταστρατήγησης των διατάξεων της ισχύουσας Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας, οι υπεύθυνοι παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων…
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, όπως έχει διαπιστωθεί από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, επί του παρόντος, δεν έχουν σημειωθεί παρατυπίες σε θέματα ελληνοποίησης της πατάτας. Αναλυτικά αποτελέσματα διατηρούνται στα αρχεία των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων.

Και νέα παρέμβαση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ των οινοπαραγωγών

Το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου να μην συνεχιστεί η απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου και μετά το 2015, με τροποποίηση της ΚΟΑ οίνου, διαβίβασε με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε  την επιστολή του Προέδρου κ. Άγγελου Ρούβαλη, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά όλα οι λόγοι για τους οποίους ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου τάσσεται υπέρ της κατάργησής των δικαιωμάτων φύτευσης και ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης να λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί ο αμπελοοινικός κλάδος στη Ελλάδα.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.