Πολιτικές κόντρες και εσωκομματικοί τριγμοί από το συλλαλητήριο

Σοβαρό “πονοκέφαλο” σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκαλεί το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σε μια κρίσιμη πολιτικά και διπλωματικά συγκυρία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Σκοπιανό. Παρά τις προσπάθειες τόσο από την ηγεσία της Εκκλησίας όσο και από το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσουν τις επικείμενες κινητοτοποιήσεις για το Σκοπιανό και να απορρίψουν της διαδηλώσεις ως μέσο πίεσης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 90.000, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Ενα νούμερο που ήταν σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που ήλπιζε η κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει στην κυρίως διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, καθώς στις 24 του Γενάρη αναμένεται να υπάρξει το πρώτο τετ-α-τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός. 

Αργά το απόγευμα της Κυριακής,  το συλλαλητήριο προκάλεσε νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων” και πρόσθεσε ότι σέβεται και συμμερίζεται αυτήν την ευαισθησία. Άμεση ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέφερε: “Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί αυτό το κρίσιμο θέμα δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα”.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία σχεδόν όλων των βουλευτών της ΝΔ και των ΑΝΕΛ που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και στελέχους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκαλούν προβληματισμό στα κόμματα καθώς το ζήτημα φαίνεται να διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα και να δημιουργεί εσωτερικούς διαχωρισμούς στα κόμματα. Σοβαρή ανησυχία προκάλεσαν πάντως και τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης, όπως ο προπηλακισμός του βουλευτή Κώστα Ζουράρι.

Οι ΑΝΕΛ δοκιμάζουν την αντοχή του Μαξίμου

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να διαμηνύει ότι έχει τη βούληση να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ωστόσο στο εσωτερικό μέτωπο οι συνεχείς διαφοροποιήσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι τον πρόεδρο της Βουλής, στέλνουν εμμέσως μηνύματα προς τον Πάνο Καμμένο, υπογραμμίζοντας ότι τελικώς δεν θα γίνει η αιτία για να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της συγκυβέρνησης.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τόσο ο κ. Καμμένος όσο και τα στελέχη των ΑΝΕΛ κινούνται σε γραμμή εντελώς αντίθετη. Ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τη χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία”, ενώ μόλις χθες ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν είναι παράλογη η χρήση ενός τέτοιου όρου στην ονομασία της πΓΔΜ. Ο κυβερνητικός συνεταίρος επιθυμεί κατά δήλωσή του την διενέργεια δημοψηφίσματος για την λαϊκή έγκριση της όποιας λύσης προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, κάτι που ξορκίζει με κάθε τρόπο τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών. Τελευταίο, βεβαίως, κρούσμα τα συλλαλητήρια. Το Μαξίμου επιδόθηκε σε ένα “μαραθώνιο” τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να υποβαθμίσει και να εξουδετερώσει πολιτικά τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Εξ ου και τα ραντεβού Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το αποτέλεσμα; Όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα έδωσαν το παρών στην συγκέντρωση της Κυριακής.

Είναι προφανές ότι το Σκοπιανό προκαλεί … βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις των δύο εταίρων, κάτι που εξηγεί την εντυπωσιακή σιωπή του κατά τα άλλα λαλίστατου υπουργού Αμυνας τις τελευταίες ημέρες. Είναι επίσης σαφές ότι ακόμη και αν το Μαξίμου εκτιμά ότι δεν χρειάζεται τη στήριξη του κυβερνητικού συνεταίρου για να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση ή ακόμη και να φέρει στη Βουλή μια ενδεχόμενη λύση, τα πράγματα είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν διαφορετικά.

Σε δύο γραμμές και η ΝΔ

Εκτός από το Μαξίμου, και παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, οι κινητοποιήσεις προκαλούν και… “γαλάζιους” πονοκεφάλους. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία”.

Και πρόσθεσε: “Ούτε τα ακραία στοιχεία μπορούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρύπτω και που με τις πράξεις της και τις παραλήψεις της δείχνει ότι είναι μια ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα”.

Παρ΄όλα αυτά, η συμμετοχή πολλών προβεβλημένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών ο Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και οι Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, κ.α.) σε μια εκδήλωση στην οποία ο κεντρικός ομιλητής έκανε λόγο για “γυφτοσκοπιανούς” δύσκολα συνάδει με το μετριοπαθές και εθνικά υπεύθυνο προφίλ που επιθυμεί να περάσει στο θέμα ο αρχηγός της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με δηλώσεις και τοποθετήσεις άλλων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας, οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον των διαδηλώσεων για το θέμα της ονομασίας.

Τριγμοί και στο “Κίνημα Αλλαγής”

Οι τριγμοί αλλά και οι αιχμές δεν έλειψαν ούτε από το Κίνημα Αλλαγής. Με δήλωσή του το πρωί της Κυριακής ο Σταύρος Θεοδωράκης παρέθεσε δώδεκα λόγους για τους οποίους δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

«25 χρόνια τώρα χάνουμε διατηρώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος», τονίζει μεταξύ άλλων, ενώ σημειώνει ότι η συνεχείς αναβολές στο Σκοπιανό είναι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. «Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το χρέος μας. Το ''μην τολμάς'' δε μπορεί να είναι το έμβλημα του καιρού μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε άλλη… γραμμή, η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράξης, Ευα Καϊλή έδωσε το “παρών” στη διαδήλωση, προκαλώντας μάλιστα το σκωπτικό σχόλιο του στελέχους της ΔΗΜΑΡ και συντρόφο Δημήτρη Χατζησωκράτη. "Σε όσους και όσους μου λένε: "να την χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας με την παρουσία της στο συλλαλητήριο" απαντώ ξεκάθαρα: Εγώ δεν την χαίρομαι καθόλου. Ετσι σίγουρα δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα" ανέφερε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών