Πρωτοβουλία Αυγερινοπούλου για την επιστροφή γλυπτών Επικουρείου Απόλλωνα

Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Επικουρείου Απόλλωνα ανοίγει η Βουλευτής Ν. Ηλείας Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό 
Παιδείας και Πολιτισμού, ζητώντας να μάθει αν και πώς σκοπεύει το Υπουργείο να διεκδικήσει την επιστροφή των γλυπτών της ζωφόρου του Επικουρείου Απόλλωνα, ως αναπόσπαστο μέρος κτιρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις πλάκες της ζωφόρου του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα, βρίσκεται από το 1814 στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ άλλα μέρη της κοσμούν τις προθήκες των μουσείων του Λούβρου και του Μονάχου. Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Αρχαιότητας, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου και εφάμιλλο με το επίσης σπουδαίο έργο του ιδίου, τον Παρθενώνα, είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα (1986) που η UNESCO συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο ναός αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας, αφού είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός μετά το ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα. Η ζωφόρος του ναού αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα στο οποίο η ζωντάνια και η έκφραση των μορφών, καθώς και ο συνδυασμός της πλοκής των σκηνών, το κατατάσσουν στους καλύτερους γλυπτικούς διακόσμους της αρχαιότητας. Πολλοί θησαυροί της αρχαίας Ελλάδας βρίσκονται στο εξωτερικό και, παρ’ όλο που η χώρα μας διεκδικεί εδώ και λίγα χρόνια τα μοναδικής αξίας γλυπτά του Παρθενώνα, αυτή η πολιτική αποδεικνύεται ατελέσφορη.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα όσα της ανήκουν και κατά προτεραιότητα τα τμήματα κτιρίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητά τους, και κυρίως όσων βρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO, όπως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Η κα. Αυγερινοπούλου απηύθυνε επιστολές στην Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην Ελλάδα, κα. Κατερίνα Τζιτζικώστα και στην Πρόεδρο της UNESCO, κα. Ιρίνα Μπόκοβα, με τις οποίες έχει ξεκινήσει διάλογο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, ζητώντας στήριξη στο δίκαιο αίτημα της διεκδίκησης όλων των τμημάτων ελληνικών κτιρίων από μουσεία του εξωτερικού και όχι μόνο των γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό απαιτεί η κοινή λογική αλλά και η επιστήμη, ώστε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των κτισμάτων, αλλά και η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.