Πρόταση νόμου για αναδρομική φορολόγηση καταθέσεων του εξωτερικού

Πρόταση Νόμου για την φορολόγηση καταθέσεων του εξωτερικού αναδρομικά από το 2001, σε περίπτωση που αυτές δεν έγιναν με τις νόμιμες διαδικασίες, κατέθεσαν 27 βουλευτές του

ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Α΄ Αντιπροέδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη καθως και τον Βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλο.

Όπως αναφέρουν, γνωρίζοντας ότι εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ υπάρχουν σε καταθέσεις και σε άλλα χρηματοοικονομικά ή μη προϊόντα στο εξωτερικό, Ελλήνων φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών, κύριος στόχος της πρότασης νόμου είναι να ελεγχθεί αν τα κεφάλαια αυτά έχουν φορολογηθεί νόμιμα και αν όχι, να επιβληθούν φόροι και προσαυξήσεις αναδρομικά από το 2001, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην είσπραξη νέων πόρων με την πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανακατανομή των φορολογικών βαρών με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την ανακούφιση των συνήθως φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κτλ).

Συγκεκριμένα οι βουλευτές προτείνουν:

- Να επιβάλλεται για όσα ποσά δεν έχουν φορολογηθεί νόμιμα, φόρος έως 45% συν τις προσαυξήσεις. Καταυτόν τον τρόπο ο φόρος και οι προσαυξήσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 100% του ποσού που εξήχθη αφορολόγητο στο εξωτερικό.

- Να παρέχεται η δυνατότητα της προαιρετικής συμμόρφωσης όσων φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών θέλουν, πριν αρχίσει η διαδικασία ελέγχων, να καταθέσουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να καταβάλλουν με συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης που θα ορισθεί στο 20% φόρο εισοδήματος, χωρίς επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση της επιστροφής των λογαριασμών αυτών σε τράπεζες του εσωτερικού και αν δεν επενδυθούν εντός της χώρας, να μην αναληφθούν ή να μεταφερθούν έως τις 31/12/2015.

-Όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα έχουν υποχρέωση να συνδράμουν με κάθε τρόπο, παρέχουσες τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών με ποσά άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000) που εξήλθαν στο εξωτερικό.

-Συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια ειδικά συνεργεία ελέγχου με βοηθητικό προσωπικό ιδιώτες λογιστές – φοροτεχνικούς κατόχους πτυχίου Ά τάξης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα ελέγχουν αυτά τα χρηματικά ποσά αναδρομικά από το οικονομικό έτος 2001.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ