LIVE06:25 | 02/04/2020

Σαμαράς: "Θα επιδιώξω αμέσως τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής"

Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ο οποίος δέχθηκε τον νικητή των εκλογών κ. Αντώνη Σαμαρά
προκειμένου να του αναθέσει την διερευνητική εντολή.

Κατά την υποδοχή του κ. Σαμαρά ο κ. Παπούλιας δήλωσε: «Θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση.  Δεν μπορεί να μείνει η χώρα ούτε μία ώρα ακυβέρνητη. Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός. Τα πράγματα είναι κρίσιμα σας εύχομαι επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και το εθνικό καθήκον».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε: «Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με
τα κόμματα που πιστεύουν  στο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και που πιστεύουν ότι ταυτόχρονα με την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στην οικονομική πολιτική. Πιστεύω ακόμη ότι πρέπει να είναι αποφασιστική η κυβέρνηση στο θέμα της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη. Θα ξεκινήσω βλέποντας τους αρχηγούς και θα προσπαθήσω να υπάρχει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης σήμερα».

Στις 12.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να πάρει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 14:00 θα συναντήσει τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και σήμερα. Άλλωστε στις πρώτες δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί και ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε το πολιτικό του πλαίσιο και προσδιόρισε τους στόχους του λέγοντας ότι είναι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ» ενώ πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Κάλεσε δε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτούς τους στόχους να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Πάντως από την πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά δεν υπήρξε η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» ή έστω «τροποποίηση» του Μνημονίου ενώ αντίθετα υπογράμμισε ότι «θα τιμήσει την υπογραφή του» για να μην ανησυχήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Άλλωστε χθες όταν ξεκαθάρισε η εικόνα τον κ. Σαμαρά πήραν τηλέφωνο η κυρία Αγγέλα Μέρκελ, ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Μαρτένς οι οποίοι βέβαια του επισήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε χθες με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον συνεχάρη και του είπε ότι «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση» χωρίς όμως τον ΣYΡΙΖΑ που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα είναι αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς απάντησε «προφανώς» αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πρώτη συζήτηση δεν υπήρξε προσέγγιση για συμμετοχή του δεύτερου κόμματος στην κυβέρνηση. Σύντομες συνομιλίες είχε χθες ο κ. Σαμαράς και με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και με τον κ. Φώτη Κουβέλη που όπως  λένε και στελέχη της ΝΔ «είναι πιο κοντά στους στόχους του και στο  πλαίσιο της παραμονής στο ευρώ και της συμπλήρωσης της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά μέτρα».

Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει συναντήσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής.

Με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλή θα μπει στην ουσιαστική συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν.

Στις 14:00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και στις 18:00 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Έχει ανοίξει η συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα


Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι όχι απλώς να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή από τα δύο αυτά κόμματα αλλά να συμμετάσχουν με δικά τους πρόσωπα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κρατήσει για το κόμμα του τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας και ήδη ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο υπουργείο Οικονομικών σε θέσεις υφυπουργών θα εκπροσωπούνται και τα άλλα κόμματα. Θα προχωρήσει στην επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί στο παρελθόν. Για το κυβερνητικές θέσεις ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκου Μητσοτάκη –αν δεν είναι στην κυβέρνηση η αδελφή του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη- Χρήστου Σταικούρα και Νότη Μηταράκη (για θέσεις υφυπουργών σε παραγωγικά υπουργεία), Βαγγέλη Μειμαράκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Επίσης θα μετέχουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και πρόσωπα από την ευρύτερη Αριστερά προκειμένου να έχει η κυβέρνηση την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή πέρα από την δεδομένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που ήδη ακούγονται είναι ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναπληρωτής διευθύνον σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικός φίλος του κ. Αντώνη Σαμαρά επί χρόνια. Ο κ. Τουρκολιάς γνωρίζει καλά το ναυτιλιακό χώρο και ενδεχομένως πάρει το υπουργείο που θα επανασυστήσει ο κ. Σαμαράς. Δεν αποκλείεται όμως και να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών ανάλογα και με το σχήμα που θα φτιάξει ο κ. Σαμαράς. Θεωρείται ότι θα διατηρήσει διακριτή την αρμοδιότητα για τα έσοδα και τις δαπάνες ενδεχομένως με ορισμό αναπληρωτή υπουργού που θα αναφέρεται στον ίδιο.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα πρόσωπα που ακούγονται για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα είναι του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για τα οποία δεν υπάρχει ένσταση ούτε από την πλευρά της ΝΔ. 

Στη νέα κυβέρνηση ακούγεται επίσης ότι θα αξιοποιηθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του κ. Λουκά παπαδήμου.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.