Σε επικίνδυνους δρόμους το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του νομοσχεδίου που αφορά στα ναρκωτικά, καθώς προσανατολίζεται στην πλήρη αποποινικοποίηση του χρήστη ναρκωτικών ουσιών, ενώ μετατρέπει τα αδικήματα για προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και καλλιέργεια κάνναβης

για «ιδία χρήση» από πλημμέλημα σε πταίσμα, και μειώνει την ποινή για τους διακινητές. Την ίδια στιγμή γενικεύει τη χορήγηση υποκαταστάτων από σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία, επιστρατεύοντας γι' αυτό το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.  
Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν τους νέους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, και διαγράφοντας την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η κυβέρνηση αναγορεύεται σε επίσημος προμηθευτής «κρατικής πρέζας».

Έχοντας τη συναίνεση ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει και τη συναίνεση της Τοπικής Διοίκησης μέσω επιλεγμένων δήμων, χωρίς να έχει γι' αυτό τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ ή άλλων κεντρικών φορέων. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί νέο εφεύρημα, αλλά υπήρχε στο παρασκήνιο και επανερχόταν κάθε τόσο από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με διάφορα προσχήματα, παρά το ότι επανειλημμένα επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς (ΕΙΝΑΠ, Ιατρικός Σύλλογος κ.ά.) έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση.

Στόχος τέτοιων αντιεπιστημονικών προτάσεων είναι η διαχείριση και διαιώνιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, ιατρικοποιώντας και ψυχιατρικοποιώντας το πρόβλημα, πριμοδοτώντας προγράμματα υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών που συντηρούν και δε θεραπεύουν, παραγκωνίζοντας «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Το όλο επικίνδυνο εγχείρημα επενδύεται και με τη λογική των περικοπών και στο ευαίσθητο και εκρηκτικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Όπως κυνικά ομολογήθηκε κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος στο υπουργείο Υγείας, «παγκοσμίως μπαίνει θέμα βιωσιμότητας των προγραμμάτων απεξάρτησης και γι' αυτό πρέπει να γίνει κοστολόγηση στις δράσεις». Δηλαδή, προτιμούνται τα προγράμματα συντήρησης της χρήσης, από αυτά της απεξάρτησης που στοιχίζουν ακριβότερα!

Πρόκειται για δεσμεύσεις που κινούνται στα πλαίσια της πολιτικής που συντηρεί και οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, πριμοδοτώντας προγράμματα υποκατάστασης - με γνώμονα και το κόστος της απεξάρτησης - που συντηρούν και δε θεραπεύουν, ενώ είναι αναγκαία η δημιουργία δημόσιων ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται, στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει "δικαίωμα" να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και δόντια υπερασπίζονται.

Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ούτε αρρώστια. Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους χρήστες, τους ονομάζουν «πρόβλημα» που πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων και να μοιραστεί σε όλα τα νοσοκομεία, τους καταδικάζουν να είναι για πάντα εξαρτημένοι με τη μεθαδόνη, που θα τη μοιράζει το ίδιο το κράτος, αλλά και ιδιώτες γιατροί και φαρμακεία.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των χρηστών για θεραπεία δημόσια και δωρεάν είναι ζήτημα συνολικά του λαϊκού κινήματος. Είναι επιτακτικό καθήκον όλων των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας για να μην περάσει το νέο σχέδιο απελευθέρωσης των ναρκωτικών.

Αλεξίου Κοσμάς – μέλος της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ