"Σκληρή" γλώσσα από Αντωνακόπουλο για αποζημιώσεις και αγροτικά θέματα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος, για τους υπηρεσιακούς παράγοντες

που έχουν άμεση σχέση με την αγροτική πολιτική. Ζήτησε δε να δοθούν οι αποζημιώσεις για το καρπούζι και τη σταφίδα, όπως προβλέπονται από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ανέφερε πως σημαντικό μέρος του συνολικού παραγωγικού εισοδήματος στον Νομό Ηλείας ευτυχώς προέρχεται από τον πρωτογενή  Τομέα για να προσθέσει ότι το εισόδημα των καλλιεργητών, στα πλαίσια της οικονομίας της Αγοράς ,τελεί υπό την αίρεση της Αγοράς αλλά δυστυχώς και των καιρικών φαινομένων. «Η επιδότηση μέσω Ε.Ε είναι μια  σταθερή  παράμετρος και οι τελευταίες εξελίξεις στα πλαίσια της Ε.Ε δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και μετά το 2013.Στο Νομό μας η φετινή καρποφορία συνολικά είναι ικανοποιητική. Όμως μια σειρά από ενδογενή  ή εξωγενή αίτια έχουν προκαλέσει άσχημες συνθήκες στην διάθεση του προϊόντος.» σημείωσε χαρακτηριστικά
 
Για το  καρπούζι, e-coli, ηλιακή ακτινοβολία
Ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε θετικά, όμως η διατροφική κρίση που προκλήθηκε  από την ανεύρεση του δυνητικά θανατηφόρου μικροβίου  e- coli  σε φυτικά προϊόντα παραγόμενα εκτός Ελλάδας, μείωσε την κατανάλωση αφού ακυρώθηκαν πολλές εξαγωγές. «Ήμουν από τους πρώτους που έθεσε το θέμα αποζημίωσης των καρπουζοπαραγωγων λόγω αυτής της κρίσης, με ερώτηση στην Βουλή, καθώς και με συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κο  Δανέλλη, ετέθη το θέμα στην Ε.Ε. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σκανδαλίδης στην πρώτη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι αρχές Ιουλίου δεν είχε τεθεί τέτοιο αίτημα για το καρπούζι εκ μέρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. Στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στην Γαστούνη αρχές Ιουλίου, έθεσα το συγκεκριμένο θέμα. Πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές , εκτίμησαν ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει κλείσει οριστικά. Όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υιοθέτησε το αίτημα μας, το έθεσε στην Ε.Ε και η διαδικασία  απάντησης θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο".

Παράλληλα ο Ηλείος Βουλευτής ανέδειξε ένα ακόμη θέμα που αφορά στην Ηλιακή ακτινοβολία.Όπως είπε, στην διάρκεια του Ιουλίου οι θερμοκρασίες στον Νομό μας έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Σε συνδυασμό με την υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία που αποδεδειγμένα έχει καταγραφεί από το αστεροσκοπείο Αθηνών, προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή. «Ήδη ο νέος κανονισμός προβλέπει ως νέο αίτιο σχετικά με τον ρόλο της ηλιακής ακτινοβολίας. Υπάρχει το δεδομένο, ότι πέρσι τον Αύγουστο με θερμοκρασίες στον Ηλειακό κάμπο 37 °C αποζημιώθηκαν παραγωγοί για ζημιές στο καρπούζι. Η αποζημίωση ήταν σωστή, με βάση τον κανονισμό. Αντίστοιχες συνθήκες είναι και οι σημερινές.
Αποτελεί πρόκληση για τους παραγωγούς , η έλλειψη αρμόδιας ενημέρωσης για την υποβολή αιτήσεων προς αποζημίωση λόγω διατροφικής κρίσης  e- coli. Ευθύνονται οι υπηρεσιακοί  παράγοντες  αλλά και οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση με την αγροτική πολιτική.
Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί ιδιαίτερα να υλοποιήσει όσα ενημερώθηκαν ενώπιον εκπροσώπων των Αγροτών σε σύσκεψη υπό τον υπουργό. Άμεσα πρέπει να γίνουν επισημάνσεις από γεωπόνους του ΕΛΓΑ είτε της Περιφέρειας.» σημείωσε

Για τη σταφίδα
Για τη σταφίδα ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε:«Δυστυχώς, ο μύκητας του περονόσπορου έχει προσβάλει πολλές καλλιέργειες παρά τα μέτρα που έλαβαν οι καλλιεργητές, σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές είναι μεγάλες. Συμμετείχα στην ανοιχτή σύσκεψη, όταν είχα προσκληθεί στο Καράτουλα των σταφιδοπαραγωγών. Ήδη υπέβαλλα ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.  Το συγκεκριμένο αίτημα εμπίπτει στην κατηγορία των επιφυτειών και είναι αποζημιώσημο. Ανάλογη κίνηση υπάρχει από συνάδελφο της Κρήτης. Συγκεκριμένα συνάδελφο βουλευτή γεωπόνο πρώην υπουργό τεκμηρίωσε εύκολα, με βάση τον κανονισμό, ότι οι σταφιδοπαραγωγοί δικαιούνται αποζημίωση. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ήδη γίνονται επισημάνσεις. Ζητάμε να ξεκινήσουν και στην Ηλεία».

Για το καλαμπόκι
«Είναι θετικοί οι  οιωνοί για την τιμή του καλαμποκιού. Συμμετείχα στην σύσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος παραγωγών καλαμποκιού Ηλείας, στο Καρδιακαύτι. Υπέβαλλα ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία ώστε να προστατευτεί η Αγορά από παράνομες ή ακατάλληλες εισαγωγές».

Για τη φράουλα
«Έγκαιρα υπέβαλλα αίτημα  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενταχθεί η φράουλα στα προϊόντα προς αποζημίωση λόγω διατροφικής κρίσης από  e – coli. Ακυρώθηκαν πολλές εξαγωγές στην Ρωσία».
 
Θέματα υποδομών

Παράλληλα ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα υποδομής που αφορούν την Ηλεία. Την  Περιφερειακή Αγορά  νέων προϊόντων... «Σε γραπτή ερώτηση μου εδώ και έναν μήνα υπάρχει θετική Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Είναι υπόθεση των φορέων Ηλείας να συμφωνήσουν. Ήδη υπάρχει μελέτη του Επιμελητηρίου Ηλείας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υποδεικνύει δύο περιοχές κατάλληλες για περιφερειακή Αγορά.»
 
Τη Γεωργική σχολή στην Ηλεία

«Πρώτη φορά, έγκαιρα έθεσα το θέμα γραπτός στον υπουργό στις 5 Ιουνίου. Η απάντηση ήταν θετική και σύντομα νομοθετικά με νόμο στην Βουλή, θα οριστικοποιηθούν σε Πανελλαδικό επίπεδο οι σχολές αυτές. Βέβαια στην συνέχεια υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλους συνάδελφους  για ανάδειξη του θέματος , που ήδη είχε απαντηθεί  στην γραπτή αναφορά μου από τον κ. Σκανδαλίδη».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών