Στους φορείς διαχείρισης επιρρίπτει το ΥΠΕΚΑ τις ευθύνες φύλαξης και πυροπροστασίας των ΧΥΤΑ

Καμία μέριμνα ασφαλούς λειτουργίας και πυροπροστασίας δεν λαμβάνεται στην πλειοψηφία των ΧΥΤΑ της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι δύο στις τρεις πυρκαγιές που εκδηλώνονται, να

έχουν ως αφετηρία χώρους ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων. Τελευταίο δυσάρεστο κρούσμα αποτέλεσε η ανάφλεξη του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στην Πάτρα, προκαλώντας σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή, ενώ και στην πυρόπληκτη Ηλεία και αυτό το καλοκαίρι, το 75% των πυρκαγιών ξεκίνησε από χωματερές.

Το ΥΠΕΚΑ απαντώντας σε Ερώτηση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Βουλευτού Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου σε σχέση με το ποια μέτρα και ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για να πάψουν οι ΧΥΤΑ να αποτελούν εστίες πυρκαγιών δηλώνει ότι «σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην κατασκευή ενός ΧΥΤΑ περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα έργα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, ώστε με την ολοκλήρωση της κατασκευής να δοθεί άδεια λειτουργίας, κατόπιν ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ο φορέας διαχείρισης του έχει την υποχρέωση να συντηρεί τις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς».

Οι ΧΥΤΑ θα έπρεπε να έχουν κλείσει οριστικά από τις αρχές Ιουλίου και να έχουν αντικατασταθεί με εγκαταστάσεις, που δεν θα υποβαθμίζουν περαιτέρω το περιβάλλον και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο πυρκαγιάς τις περιοχές, που τις φιλοξενούν.

Στην πλειοψηφία τους ωστόσο, οι χωματερές παραμένουν ανοικτές. Επιπλέον, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς των αρμόδιων έχει προστεθεί και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Καλλικρατικών Δήμων με αποτέλεσμα να αναστατώνονται οι τοπικές κοινωνίες και το πρόβλημα να διογκώνεται επικίνδυνα, δίχως ορατό τέλος.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη