LIVE07:48 | 01/04/2020

Συνέντευξη Αυγερινοπούλου στον "Τύπο της Κυριακής"

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ, κα.Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με θέμα την ανάπτυξη της χώρας και τίτλο

"Μπήκε οριστικά τέλος στην "πράσινη ανάπτυξη".

ME ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ…
Μπήκε οριστικά τέλος στην πράσινη ανάπτυξη

«Μια υπερχρεωμένη χώρα οφείλει να προχωρήσει σε τακτικές υψηλής ανάπτυξης για να βγει από την κρίση. Ενα κράτος επιτυγχάνει υψηλή ανάπτυξη με διάφορους τρόπους», δήλωσε στην  Κατερίνα Κατσαβού στον «Τύπο της Κυριακής» n Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να κάνει n Ελλάδα είναι να στηριχτεί σε αποτελεσματικότερο και βιώσιμο επανασχεδιασμό των πολιτικών της και στην καινοτομία. Να επανασχεδιάσει την πολιτική τουρισμού με έμφαση στον οικοτουρισμό και να δώσει έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Ερ. Ασχολείστε ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος κατ με την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης του φυσικού πλούτου. Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη θέση τάυ υπουργού Περιβάλλοντος;

«Η κυβέρνηση παρουσιάζει διαχειριστική ανικανότητα; Δεν διαθέτει κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και στις εσωτερικές προκλήσεις για χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση. Η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ βάζει οριστικό τέλος στο προεκλογικό δόγμα του ΠΑΣΟΚ περί «πράσινης ανάπτυξης». Επιπλέον, αποδεικνύεται γνωσιολογικά και ηθικά ακατάλληλος για τή θέση στην οποία βρίσκεται. Δεν έχει περιβαλλοντική παιδεία και ως εκ τούτου δεν μιλά την ίδια γλώσσα με όσους από εμάς ενδιαφερόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επιπλέον έχει ανακύψει και σοβαρό θέμα ηθικής τάξης με πιθανό αυθαίρετο κτίσμα, ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πολύ δρόμο να διανύσει ωσότου αποδείξει ότι σέβεται το αντικείμενο που καλείται να προστατεύσει».

Ερ. Πώς σχολιάζετε τις πρώτες κινήσεις του;

«Δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί στη νέα θέση του. Δεν έχει κατανοήσει ότι απομακρύνθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Δήλωσε ότι n προτεραιότητά του στο ΥΠΕΚΑ είναι n ανάπτυξη. Την ανάπτυξη δεν την πέτυχε ούτε από το προηγούμενο υπουργείο, που ήταν και πιο κατάλληλο γι' αυτό το σκοπό, ούτε μπορεί n ατζέντα των ενεργειακών θεμάτων να μονοπωλήσει την εργασία του ΥΠΕΚΑ εις βάρος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. To ΥΠΕΚΑ πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων, την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, την προφύλαξη και προαγωγή της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής. Τα αντικείμενα του υπουργείου είναι θέματα κοινωνικά και ευαίσθητα. Η ανάπτυξη είναι παρεπόμενος στόχος του υπουργείου και πρέπει να ασκείται με όρους βιωσιμότητας, να έχει προϋποθέσεις. οικοτουρισμό, να δώσει έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί άμεσα n χώρα μας να αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία. Χρειαζόμαστε καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, καινοτομία στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, καινοτομία στη διοίκηση του κράτους.

Ερ. Με ποιους όρους πρέπει να γίνει n αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένων των πιέσεων για αποπληρωμή του χρέους και της μεγάλης ανά- mWm γκης για οικονομική ανάπτυξη;

«Πρέπει να πάμε μπροστά γρήγορα και βιώσιμα. Μια υπερχρεωμένη χώρα οφείλει να προχωρήσει σε τακτικές υψηλής ανάπτυξης για να βγει από την κρίση. Ενα κράτος επιτυγχάνει υψηλή ανάπτυξη με διάφορους τρόπους. Μπορεί να επιλέξει την υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της με καταστροφικό αποτέλεσμα την οριστική απώλειά του για όλες τις γενιές, αλλά και την υπανάπτυξη μόλις οι φυσικές πηγές εξαντληθούν. Μπορεί όμως - και αυτό πρέπει να κάνει n χώρα μας- να στηριχτεί σε αποτελεσματικότερο και βιώσιμο επανασχεδιασμό των πολιτικών της και στην καινοτομία. Μπορεί να επανασχεδιάσει την πολιτική τουρισμού με έμφαση στον οικοτουρισμό. Να δώσει έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί άμεσα η χώρα μας να αυξήσει την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία. Χρειαζόμαστε καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, καινοτομία στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, καινοτομία στη διοίκηση του κράτους.

Ερ. Συνεπώς, εισηγείστε μια νέα προσέγγιση στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας;

«Εισηγούμαι νέα νοοτροπία στη διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να επιλύσουμε τα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικά κονδύλια και κίνητρα για επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Αντί να πληρώνουμε δεκάδες δια ευρώ σε πρόστιμα στην E.E. για τη διατήρηση των ΧΑΔΑ, ας ζητήσουμε την ενίσχυση της E.E., οργανώνοντας πιλοτικά προγράμματα για την εφαρμογή της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας στη διαχείριση απορριμμάτων. Ας συνδυάσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων με την παραγωγή ενέργειας και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Ερ. Υπάρχει ακόμα ελπίδα να βγει n Ελλάδα από την ύφεση;

Η κρίσιμη διαφορά θα προέλθει από τη δημιουργία υψηλής ποιότητας φυσικού, πολιτιστικού και αστικού περιβάλλοντος, αλλά και από την αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στην ενέργεια, στις νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στους παραδοσιακούς τομείς που στήριξαν τη χώρο μας τάσα χρόνια: ατή ναυτιλία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα... Η ώθηση στην οικονομία πρέπει να υποστηριχτεί και από τη διοικητική αναδιάρθρωση. Να επανιδρύσουμε άμεσα τα σχετικά υπουργεία και να εισαγάγουμε στο υπουργείο Εξωτερικών τη θέση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Οργανισμών, επειδή μετά τις αποτυχίες στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και την παντελή απουσία της χώρας μας έχει καταστεί σαφές ότι n κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί επαρκώς την πολυμερή διπλωματία.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ
«Η Ελλάδα χρειάζεται τη θετική προβολή. Πρόσφατα λάβατε το βραβείο «Πράσινο Αστέρι» των Ηνωμένων Εθνών και αναγορευτήκατε ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» από τo Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. To «Πράσινο Αστέρι» (Green Star) είναι ένα διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο, το οποίο χάρηκα που το έφερα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που n χώρα μας χρειάζεται τη διεθνή στήριξη και τη διεθνή θετική προβολή. Είναι ένα βραβείο το οποίο δίνεται από τρεις διεθνείς φορείς: το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Συντονιστικό Γραφείο για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ και το Διεθνή Πράσινο Σταυρό. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύτηκε n εθελοντική προσφορά μου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε διάφορες χώρες, αλλά κυρίως n πολύμηνη αρωγή που είχα προσφέρει αμισθί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Νομό Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι προτάσεις που έχω κάνει για την ίδρυση θεσμών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως το Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα και n Περιφερειακή Μονάδα Εθελοντικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, δύο θεσμοί για τους οποίους πρότεινα ως έδρα την Ελλάδα. Επίσης, προωθώ την ίδρυση Διεθνούς Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.