"Τα μυστικά της Μεσογείου" με ομιλητές τον Π. Υ. Κουστώ και Αυγερινοπούλου

Την αίθουσα του ψηφιακού Πλανηταρίου και την αίθουσα του αμφιθεάτρου άνοιξε χθες το Ίδρυμα Ευγενίδου για να ικανοποιήσει το κοινό, που έσπευσε αθρόα για να

παρακολουθήσει τη δημόσια προβολή του ντοκυμαντέρ «Τα μυστικά της Μεσογείου» του National Geographic με ομιλητές τον Πιερ-Υβ Κουστώ και την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πεντακόσιοι θεατές και πλέον δήλωσαν στο τέλος της βραδιάς εντυπωσιασμένοι από το ντοκυμαντέρ, που πραγματεύεται τη σύσταση θαλασσίων καταφυγίων στη Μεσόγειο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί-προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, των αλιέων, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος-η μεγάλη μείωση αλιευμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου, αλλά και της χώρας μας.

Την προβολή παρακολούθησαν ο κύριος και η κυρία Δημητριάδη Ευγενίδη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, o Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ.Γιώργος Πουσσαίος, ο Αντιπρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος δρ. Μιχαήλ Δεκλερής, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ, δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, ο δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ στη Β΄Αθήνας,  κ. Γιώργος Νούλας, Μέλη του Τομέα Περιβάλλοντος της Ν.Δ, πλήθος επιστημόνων, δημοσιογράφων, καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το κοινό καλωσόρισε ο Διευθυντής του Πλανηταρίου, Δρ. Διονύσιος Σιμόπουλος, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα ειδικά για την προβολή απέστειλε από την Ουάσινγκτον, ο πρωταγωνιστής του ντοκυμαντέρ, ωκεανογράφος του National Geographic Society, Ενρίκ Σάλα, ο οποίος μαζί με την κα.Αυγερινοπούλου ανήκουν στην Ομάδα Δράσης «Ωκεανοί» του Παγκόσμιου Οικονομικου Φόρουμ και συνεργάστηκαν ώστε να προβληθεί το ντοκυμαντέρ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πριν την έναρξη της προβολής, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο της βραβευμένης Μ.Κ.Ο «Υδροναύτες» από τους καθαρισμούς βυθών, που έχουν πραγματοποιήσει στις ακτές της Ελλάδας.

Τον Πιερ-Υβ Κουστώ προλόγισε η Βουλευτής Επικρατείας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «η Ελλάδα, που διαχρονικά στηρίζει την ανάπτυξή της και τον πολιτισμό της στη Μεσόγειο χρειάζεται να θωρακίσει το νομικό σύστημα προστασίας της θάλασσας και να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία νέων εισοδημάτων για τις τοπικές κοινωνίες και θα στηρίζουν τον τουρισμό».

Ο Πιερ-Υβ Κουστώ ευχαρίστησε την κα.Αυγερινοπούλου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας δημόσιας προβολής του ντοκυμαντέρ και  εξήγησε ότι χρειάζεται να αναλάβουμε τώρα δράση για να αποτρέψουμε την πλήρη κατάρρευση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου και των ωκεανών.

Συμπλήρωσε δε, ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, «αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, εξ’αιτίας της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, έως το 2040 θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς τα ψάρια».

Ο Πιερ-Υβ Κουστώ, που πρόσφατα ίδρυσε τη Μ.Κ.Ο «Ομάδα Δυτών Κουστώ»,  τόνισε ότι τα θαλάσσια καταφύγια είναι ένα επιτυχημένο μέτρο αναζωογόννησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση της Σαντορίνης, αλλά και με αλιευτικές οργανώσεις σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται για την προώθηση τους.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.