Τζαβάρας: Ιστορική αναγκαιότητα η πολιτική αλλαγή

 

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και στην Ευτυχία Αδηλίνη

Την άποψη ότι «προφανώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, αξιοποιώντας την νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου, και όχι ασφαλώς η Δικαιοσύνη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, εξέδωσε την απόφαση για τη 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα» εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά, στο Κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας του δυτικού κόσμου, αναγνωρίστηκε, από επίσημα χείλη και του δη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντόνη, ότι η τρομοκρατία αποτελεί ιδεολογία προς την οποία η κυβέρνηση οφείλει σεβασμό».

Ο κ. Τζαβάρας εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την γ' αξιολόγηση είναι εάν «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα οξυμένα δομικά και λειτουργικά προβλήματα που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Χαρακτηρίζει ιστορική αναγκαιότητα την πολιτική αλλαγή, στην οποία «προσβλέπει όλος ο ελληνικός λαός» και η οποία «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ικανοποίηση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές».

Αναφερόμενος στην παραδοχή του κ. Παρασκευόπουλου ότι ο νόμος που είναι γνωστός ως «νόμος Παρασκευόπουλου» αφορά σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης των φυλακών και δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως, ο βουλευτής της ΝΔ, δηλώνει «δεν έχω λόγους να αμφιβάλω για την ειλικρίνειά του» και σημειώνει «παρόλα αυτά ηχούν στα αυτιά μας οι επαινετικές κορώνες που εξεστόμισε, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το νόμο».

Ερωτηθείς για το «σφυροκόπημα» της ΝΔ στον υπουργό Πάνο Καμμένο με αφορμή το θέμα με την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία», ο κ. Τζαβάρας εκτιμά πως «με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση αυτή εμφανίζει πτυχές αδιευκρίνιστες και σκοτεινά σημεία» ωστόσο επιφυλάσσεται να πάρει θέση «προτού δημοσιευτούν τα πορίσματα».

Για τα paradise papers, ο Κώστας Τζαβάρας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής όσα έχουν γίνει γνωστά δεν αγγίζουν τη ΝΔ».

Ερωτηθείς εάν μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Αυγενάκη πρέπει να παραιτηθεί ο γραμματέας της ΝΔ διευκολύνοντας το κόμμα του, ο κ. Τζαβάρας σημειώνει: «Ας περιμένουμε το πόρισμα και τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται».

Μένοντας στα της ΝΔ και ερωτηθείς αν ασπάζεται την άποψη ότι ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ωθεί το κόμμα σε πιο ακραίες θέσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απαντά αρνητικά και χαρακτηρίζει τον αντιπρόεδρο «μαχητικό και εξωστρεφή πολιτικό που καθημερινά αγωνίζεται για να διαχυθούν στην κοινωνία οι θέσεις και οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τέλος, αναφερόμενος στα F16, ο κ. Τζαβάρας αναρωτιέται, στη συνέντευξή του «εάν ο πλανητάρχης μάς τιμά ή μας εμπαίζει, όταν εκφράζει ευχαριστίες στον κ. Τσίπρα για τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, η παραγγελία αναβάθμισης των F16».

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Κύριε Τζαβάρα, ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η γ΄ αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα. Βρίσκετε αισιόδοξη αυτή την τοποθέτηση;

Απ. Όπως προκύπτει από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την γ' αξιολόγηση το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή για τον Έλληνα πολίτη δεν είναι αν αυτή θα τελειώσει με πρόσθετα βάρη, αλλά εάν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα οξυμένα δομικά και λειτουργικά προβλήματα που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του και μέσα από αυτό την εθνική οικονομία και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Κανονικά η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε αντί να δημιουργεί ελπίδες, δίνοντας υποσχέσεις για το αυτονόητο, να μας εξηγήσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το πιστωτικό σύστημα της Ελλάδας. Επιτέλους πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε μια σκληρή πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια καλύπτεται πίσω από μια συνομωσία σιωπής τραπεζικών και πολιτικών συμφερόντων: ότι τα κόκκινα δάνεια είναι προϊόν μιας σειράς λειτουργικών, δομικών και θεσμικών αγκυλώσεων που δεκαετίες τώρα εμφανίζει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα, πλην όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι εποπτικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του τραπεζικού συστήματος ή προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους ή διστάζουν να τα αντιμετωπίσουν επειδή δεν θέλουν να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά. Μέσα από την ιστορική διαδρομή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, όπως ξεκίνησε και εξελίχθηκε, αναδεικνύεται περίτρανα μια σχέση ενοχής που συνδέει το ελληνικό κράτος και το υπαρκτό τραπεζικό σύστημα.

Ερ. Η ΝΔ εστιάζει πλέον τη στρατηγική της στην καθημερινότητα. Τελικά, μήπως ήταν λάθος η στρατηγική πρόωρων εκλογών στην οποία είχε επενδύσει;

Απ. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές ουδέποτε υπήρξε στρατηγικός στόχος για τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η φιλελεύθερη παράταξη εδώ και καιρό έχουν επενδύσει στη στρατηγική της πολιτικής αλλαγής, που ήδη έχει καταστεί για τον τόπο ιστορική αναγκαιότητα λόγω της επικίνδυνης και τυχοδιωκτικής διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική αλλαγή στην οποία όλος ο ελληνικός λαός σήμερα προσβλέπει δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ικανοποίηση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές. Μόνο μέσα από αυτές τις εκλογές ο τόπος μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά τον μπλοκ των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στις οποίες και μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να εμπιστευθεί την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την παρούσα κρίση.

Ερ. Μια που μιλάμε για καθημερινότητα θα ήθελα να μου πείτε, η παραδοχή Παρασκευόπουλου ότι «ο νόμος του πρέπει να καταργηθεί » είναι μια ειλικρινής παραδοχή ή θεωρείτε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα;

Απ. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του κ. Παρασκευόπουλου. Ασφαλώς στην επίμαχη δήλωσή του είναι φανερή η αυτοκριτική διάθεση, είναι όμως έκδηλη σ' αυτή και μια έκφραση μεταμέλειας. Η κοινωνική αναταραχή που δικαιολογημένα ξέσπασε από τα πολλά κρούσματα υποτροπής σε σωρεία περιπτώσεων απόλυσης καταδίκων πείθει και τον πιο καλόπιστο πολίτη αυτής της χώρας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από την εφαρμογή του νόμου αυτού είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από τον σκοπό που υποτίθεται ότι επρόκειτο να ικανοποιήσει, δηλαδή την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η αποσυμφόρηση των φυλακών θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με πιο πρόσφορα μέτρα, σε σύγκριση με την οριζόντια απόλυση άνευ όρων καταδικασμένων για βαριά ποινικά αδικήματα. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν προβλέφθηκε η εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου αυτών που είχαν καταδικαστεί για βαριά κακουργήματα όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί, τρομοκρατία κλπ, ούτε εξαρτήθηκε η απόλυση από προηγούμενη δικαστική κρίση της συνδρομής ουσιαστικών προϋποθέσεων για την επανένταξη των απολυομένων αποτελούν τα αθεράπευτα ελαττώματα αυτού του νόμου. Παρόλα αυτά ακόμα ηχούν στα αυτιά μας (δυστυχώς όχι ως μουσική) οι επαινετικές κορώνες που εξεστόμισε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός για το νόμο Παρασκευόπουλου.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα;

Απ. Όποιος μπει στον κόπο να κάνει μια απλή ανάγνωση του άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα θα διαπιστώσει ότι η χορήγηση της άδειας αυτής έχει δοθεί τουλάχιστον κατά πλημμελή εφαρμογή των όρων που θέτει η διάταξη αυτή. Προφανώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, αξιοποιώντας τη νέα ευνοϊκότερη για τη περίπτωση αυτή ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου, και όχι ασφαλώς η Δικαιοσύνη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, εξέδωσε την απόφαση χωρίς να εκτιμήσει την προσωπικότητα του καταδίκου, τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει μετά την τέλεση της πράξης του και το αν η λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως η χορήγηση της άδειας, θα επηρεάσει θετικά τη σταδιακή ένταξη του σε καθεστώς ελευθερίας. Η σοβαρότερη παράλειψη όμως είναι ότι δεν ερεύνησε, προφανώς, αν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν τη προσδοκία ότι ο κατάδικος αυτός θα κάνει κακή χρήση της άδειας του. Τέτοια κακή χρήση είναι φανερό ότι έγινε με την ανοχή και της κυβέρνησης, αφού η έξοδος του από τις φυλακές προκάλεσε εκδηλώσεις πανηγυρισμών από συγκεκριμένες ομάδες αναρχοαυτόνομων, που τελικώς συμβάλλουν στην ηρωοποίηση ενός καταδίκου που έχει καταδικαστεί για 11 φόνους ως φυσικός αυτουργός στο πλαίσιο οργανωμένης τρομοκρατικής δράσης, με αποτέλεσμα να τον προβάλλουν ως θετικό πρότυπο στη κοινωνία. Το χειρότερο όμως που συνέβη εξ αφορμής του σοβαρού αυτού ζητήματος είναι ότι για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας του δυτικού κόσμου αναγνωρίστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη και δη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ότι η τρομοκρατία αποτελεί ιδεολογία προς την οποία η κυβέρνηση οφείλει σεβασμό.

Ερ. Αλήθεια, πιστεύετε ότι για το καθεστώς ανομίας φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη η κυβέρνηση;

Απ. Η ανομία και η παρανομία, που ως γνωστόν δεν αποτελούν το ίδιο φαινόμενο, αλλά αναφέρονται σε διαφορετικές μορφές νοσηρότητας της κοινωνικής ζωής, έχουν βέβαια αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, της λιτότητας και των άλλων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι όμως γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται λόγω της ανεπίτρεπτης ανοχής που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες μορφές εγκληματικότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρει την κύρια ευθύνη για την υποτονική αντίδραση της Αστυνομίας ή και την ανεκτικότητα των διωκτικών αρχών σε φαινόμενα βίας και αυτοδικίας που προέρχονται από τις ούτω καλούμενες «συλλογικότητες» αναρχοαυτόνομων μπαχαλάκηδων κλπ. Το γεγονός αυτό έχει καταγγελθεί από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας επανειλημμένως και δεν έχει διαψευσθεί μέχρι σήμερα από τον κ. Τόσκα και τον κ. Τσίπρα.

Ερ. Να περάσουμε και στις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers που δείχνουν να αγγίζουν και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Πιστεύετε ότι πλήττεται η ΝΔ από την υπόθεση αυτή;

Απ. Είναι αδύνατον να γίνει σοβαρή ανάλυση της επιρροής που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους αποκαλύψεις στη πολιτική ζωή του τόπου εάν δεν δημοσιευθούν σαφή, συγκεκριμένα και εξατομικευμένα στοιχεία που να αφορούν επιλήψιμες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων. Μέχρι στιγμής όσα έχουν γίνει γνωστά δεν αγγίζουν τη ΝΔ. Παρόλα αυτά παρακολουθούμε ότι η κυβέρνηση κατρακυλάει καθημερινά σε ένα κατήφορο βρώμικης λασπολογίας εναντίον της ΝΔ.

Ερ. Θεωρείτε ικανοποιητική την απάντηση που έδωσε η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι το όνομά της βρίσκεται στη λίστα;

Απ. Νομίζω ότι η κ Μητσοτάκη έδωσε επαρκείς εξηγήσεις και παρέθεσε αποστομωτικά στοιχεία στους λασπολόγους, ώστε πλέον για το σχετικό ζήτημα να μην έχουν απομείνει αναπάντητα ερωτήματα. Το περίεργο όμως είναι ότι μια υπόθεση, η οποία αναφέρεται στο 2012 και έγινε για πρώτη φορά πριν από ένα περίπου χρόνο, ξαναποκτά μια προκλητή επικαιρότητα από κάποιους που έχουν συνηθίσει να σερβίρουν με αυταρέσκεια «ξαναζεσταμένα» ενημερωτικά μενού.

Ερ. Θεωρείτε ότι το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό;

Απ. Μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού, για όσους διαθέτουν ηθικά κριτήρια, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Σε κοινωνίες όπως η δική μας, που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν την κλίμακα των ηθικών αξιών του Διαφωτισμού, ισχύει η κατηγορική προσταγή του Εμμάνουελ Καντ, δηλαδή πρέπει σε αυτό τον κόσμο ο καθένας να ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η συμπεριφορά του να επιβεβαιώνει πάντοτε έναν κανόνα γενικής αποδοχής. Με άλλα λόγια δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να κατηγορεί τον διπλανό του για ηθική παρεκτροπή, όταν είναι βέβαιο ότι και ο ίδιος θα ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, αν βρισκόταν στη θέση αυτού που επικρίνει.

Ερ. Κύριε Τζαβάρα η ΝΔ σφυροκοπά και ζητά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου με αφορμή το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πιστεύετε ότι προκύπτουν ευθύνες για τον υπουργό 'Αμυνας;

Απ. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση αυτή είναι βέβαιο ότι εμφανίζει πτυχές αδιευκρίνιστες και σκοτεινά σημεία στα οποία η δικαστική έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως. Προτού δημοσιευτούν τα πορίσματα της έρευνας δεν μπορώ προσωπικά να πάρω θέση, όταν μάλιστα πρόκειται για τόσο σημαντικά ζητήματα. Αναμένουμε να τελειώσει όσο γίνεται ταχύτερα η έρευνα που έχει διαταχθεί και τότε θα τοποθετηθούμε.

Ερ. Αναφορικά με την αναβάθμιση των F16 εκτιμάτε ότι υπάρχουν σκιές» στη συμφωνία;

Απ. Δεν είμαι σε θέση να προσεγγίσω το επικοινωνιακό πανηγύρι που στήθηκε στον Κήπο των Ρόδων μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Όμως «ο κήπος βλέπει», όπως θα έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης, και από αυτό το βλέμμα εκείνο που μένει είναι μια απορία εάν ο πλανητάρχης μάς τιμά ή μας εμπαίζει, όταν εκφράζει ευχαριστίες στον κ. Τσίπρα για τις θέσεις εργασίες που δημιούργησε στην μητρόπολη του καπιταλισμού η παραγγελία αναβάθμισης των F16 από μια χρεοκοπημένη χώρα.

Ερ. Κύριε Τζαβάρα, από ορισμένους διατυπώνεται η άποψη ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης ωθεί τη ΝΔ σε πιο ακραίες θέσεις. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Απ. Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Ως γνωστόν την άποψη αυτή συνεχώς τη διατυπώνουν ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να υποβαθμίσουν την όντως πληθωρική παρουσία του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης είναι ένας μαχητικός και εξωστρεφής πολιτικός που καθημερινά αγωνίζεται για να διαχυθούν πλατιά μέσα στη κοινωνία οι θέσεις και οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και να αναδειχθούν τα ελαττώματα και οι βαθιές αναπηρίες της κυβερνητικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να θεωρήσω ότι ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο εκφράζει τις απόψεις του ο κ. Γεωργιάδης απηχεί ακραίες πολιτικές θέσεις.

Ερ. Να μείνουμε στα του κόμματός σας, και να σας ρωτήσω μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Αυγενάκη εκτιμάτε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο γραμματέας της ΝΔ για να διευκολύνει το κόμμα;

Απ. Θεωρώ ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται από τη στιγμή που η παρέμβαση της εισαγγελέως διερευνά τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων χωρίς να στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ας περιμένουμε το πόρισμα και τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ