Τζαβάρας: Στη Βουλή η προστασία των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών από τις καταχρηστικές συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών

Τη προστασία των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών από τις καταχρηστικές συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Καθημερινά οι τράπεζες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς μέσω «εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών» αλλά και δικηγορικών γραφείων σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, σεισμόπληκτα και πυρόπληκτα δάνεια. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών αυτών και τις σχέσεις τους με τους δανειστές, δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ρυθμίζει ο Ν. 3758/2009, με τον οποίο δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες, όταν δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και καθίσταται υπερήµερος ο οφειλέτης, να αναθέσουν το δικαίωμα της επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων στις συγκεκριμένες εταιρείες, µε σκοπό τόσο να τον ενημερώσουν για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και για να διαπραγματευτούν μαζί του την αποπληρωμή της οφειλής, με μόνη εξουσιοδότηση την υπογραφή του οφειλέτη στο έντυπο Γενικών Όρων των τραπεζών.

Εντούτοις, με την υπ’ αριθμ. 98/2017 Απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αφορά μόνο το ενδεχόμενο να δοθούν τα προσωπικά δεδομένα του οφειλέτη στις εταιρείες ενημέρωσης. Στην περίπτωση που οι τράπεζες ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό είναι υποχρεωμένες να προχωρούν σε ειδική ατομική ενημέρωση των οφειλετών για τη διάθεση των δεδομένων τους και μάλιστα για κάθε διαφορετική εταιρεία ενημέρωσης ξεχωριστά, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα στον οφειλέτη για την άσκηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και αντίρρησης που προβλέπει ο Ν. 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων.
Αντίστοιχη είναι και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, τα οποία με μια σειρά αποφάσεων τους έχουν καταλήξει ότι η παροχή οικονομικών στοιχείων δανειολήπτη χωρίς τη ρητή συναίνεσή του προσβάλει την προσωπικότητα του και προκαλεί σ` αυτόν σημαντική ηθική βλάβη.

Επιπλέον, ο Γενικός Κανονισμός 679/2016 για τη Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος εφαρμόζεται ήδη από 25 Μαΐου 2018 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προτάσσει πλέον ρητώς την αρχή της διαφάνειας της επεξεργασίας και ενισχύει το δικαίωμα ενημέρωσης και συναίνεσης του υποκειμένου, επιβάλλοντας υψηλότατα πρόστιμα στους παραβάτες. Με δεδομένο το γεγονός ότι η λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών αλλά και των δικηγορικών γραφείων που αναλαμβάνουν το ίδιο αντικείμενο, εκμεταλλευόμενα κενό της νομοθεσίας, αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των οφειλετών για την οποία οι ίδιοι δεν έχουν δώσει ρητά τη συγκατάθεσή τους, ο Κώστας Τζαβάρας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για τη συμμόρφωση των τραπεζικών ιδρυμάτων, των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών και των δικηγορικών γραφείων, που εμπλέκονται στην διαδικασία, με τις προβλέψεις του Κανονισμού 679/2016, προκειμένου να προστατεύσει τους οφειλέτες από την κακή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ