Το πολιτικό σκηνικό μετά τη συμφωνία και την πρόταση δυσπιστίας

Πολιτικές διεργασίες, αντιφάσεις και «καραμπόλες» που φαίνεται να διαπερνούν οριζόντια τόσο την συγκυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προκαλεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα στη Βουλή.

Όσον αφορά την συγκυβέρνηση, είναι προφανές ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιχειρηθεί ο εγκλωβισμός του κυβερνητικού εταίρου, αφού αναφέρεται ρητά στο Σκοπιανό και την αποφυγή τετελεσμένων ως βασική αιτία της κατάθεσης της πρότασης.

Έτσι, εάν τελικώς η πρόταση καταψηφιστεί με 154 ψήφους (όσο δηλαδή το σύνολο των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί και θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετο τον Πάνο Καμμένο ο οποίος θα έχει στηρίξει μια κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία που ο ίδιος, όμως, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την κάλυψη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στον κυβερνητικό του συνεταίρο, θα βρεθεί μπροστά με την πρακτική επιβεβαίωση του γεγονότος ότι έχει στο υπουργικό του συμβούλιο έναν υπουργό ο οποίος διαφωνεί με μια εκ των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης. Μια επιλογή που, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε, είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο είχαν επισημάνει ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης. «Οταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες ο κ. Φίλης σε ρ/φ σταθμό. 

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου απλά ούτε για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία που κατέθεσε την πρόταση μομφής, με στόχο από τη μία να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο και από την άλλη να περιχαρακωθεί από ενδεχόμενες διαρροές προς τα δεξιά της, υιοθετώντας σκληρή γραμμή. Και τούτο, διότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή ή έαν η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ, συσπειρώνοντας εν τέλει τη συγκυβέρνηση. 

Ακόμη, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει από τη μεριά του να αναδείξει τα «σιωπηλά» ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Στην μεν πρώτη, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός εγκωμίασε την «στάση ευθύνης» -όπως ανέφερε- του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Στη δε δεύτερη, στη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ως φερέφωνο του πραγματικού -όπως είπε- αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, υπό την επιρροή του οποίου ο κ. Μητσοτάκης οδηγείται σε ακραίες θέσεις. Στο συγκεκριμένο πολιτικό μωσαϊκό πρέπει να προστεθεί και η σφοδρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό προακαλεί ωστόσο δυσκολίες και στο ΚΙΝΑΛ. Χθες στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινή γραμμή για το θέμα της συμφωνίας στο ονοματολογικό της πΓΔΜ. 

Κατά πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε αρνητική σχετικά με την επικείμενη συμφωνία, κάτι που επιβεβαίωσε την Τετάρτη με δήλωσή της και την Πέμπτη και την τοποθέτησή της στη Βουλή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής παρά τις επιμέρους ενστάσεις ήταν θετικά. Μεταξύ αυτών και ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ). Μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η συμφωνία είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει και υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν θα γίνει κατσαρίδα της πολιτικής θυσιάζοντας της πεποιθήσεις του για να παραμείνει στην θέση αυτή». Λίγο αργότερα, πηγές του Ποταμιού τόνιζαν μεν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, άφηναν δε αιχμές προς τη κ. Γεννηματά μιλώντας για «παρωχημένο μονοκρατικό μοντέλο». 

Υπέρ της λύσης του «Μακεδονικού» αλλά και υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. «Αυτή τη φορά η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευσή του Πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία» αναφέρεται στην σχετική αποφαση της ΔΗΜΑΡ. 

Φωτογραφία: Αρχείου 

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ