Τροπολογία από Αντωνακόπουλο – Κοντογιάννη για αυθαίρετα Γλύφας

Τροπολογία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση

αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» κατέθεσαν οι Βουλευτές Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιώργος Κοντογιάννης με θέμα τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία βρίσκονται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γλύφα, του Δήμου Πηνειού.

Πιο αναλυτικά, το 1973, μετά από απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκαν  οικόπεδα προς χρήση, προκειμένου να παραθερίζουν κάτοικοι της περιοχής. Αρχικώς κατασκευάσθηκαν πρόχειρα καταλύματα και στη συνέχεια μόνιμες κατασκευές.

Σήμερα στην έκταση που έχει δοθεί προς χρήση και η οποία σε έκταση είναι περί τα 30 στρέμματα, έχει αναπτυχθεί οικισμός περίπου 200 αυθαίρετων κτισμάτων, επί των οικοπέδων που είχε παραχωρήσει προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής η τότε Κοινότητα Λυγιάς – Γλύφας.

Τα εν λόγω αυθαίρετα είναι τοποθετημένα  σε όλο το μήκος της παραλίας Γλύφας, και σε ορισμένες περιπτώσεις η άναρχη τοποθέτησή τους δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τμήμα του συγκεκριμένου χώρου που έχουν αναπτυχθεί οι αυθαίρετες κατασκευές, έχει χωροθετηθεί και υπάρχει οριστική μελέτη προς το πρώην υπουργείο Τουρισμού, για καταφύγιο 102 τουριστικών σκαφών.

Δεδομένου δε ότι μετά από τέσσερις δεκαετίες χρήσης του χώρου οι αυθαίρετοι οικιστές, ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιούν τα αυθαίρετα και ως μόνιμη κατοικία, είναι δύσκολο να αποβληθούν, προτείνεται, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού, η ακόλουθη ρύθμιση.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση δεν απαιτεί δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως η εφαρμογή της θα ενισχύσει οικονομικά τον πυρόπληκτο και σεισμόπληκτο Δήμο Πηνειού και θα προσθέσει έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Τα έσοδα της παραχώρησης στους χρήστες θα τα εισπράξει ο Δήμος Πηνειού, ενώ τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται επί των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στους οικιστές θα εισπραχθούν με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει στις λοιπές περιπτώσεις το παρόν νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Διευκρινίζεται ότι είναι επιβεβλημένη η χορήγηση δυνατότητας, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο Δήμο Πηνειού να παραχωρήσει τα εν λόγω οικόπεδα στους επί 40ετία χρήστες, αφού αν ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας τα οικήματα που έχουν ανεγερθεί επί των οικοπέδων του Δήμου θα βρεθούν σε χέρια τρίτων.

Στην τροπολογία προστίθεται και η εξής παράγραφος:  Δίδεται στο Δήμο Πηνειού Ηλείας, η δυνατότητα να παραχωρήσει χωρίς δημοπρασία στους χρήστες των οικοπέδων τα οικόπεδα που από το 1973 τους έχουν παραχωρηθεί από την τότε Κοινότητα Λυγιάς- Γλύφας και βρίσκονται σε έκταση 30 στρεμμάτων, επί της παραλίας Γλύφας.

Η παραχώρηση θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού με τη ρητή δέσμευση και υποχρέωσή του να προηγηθεί πολεοδόμηση του χώρου των αυθαιρέτων και της ευρύτερης περιοχής.

Η παραχώρηση θα γίνει με τίμημα που θα καθορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το τίμημα θα είναι ανάλογο με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στην περιοχή. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων επί των παραχωρηθέντων οικοπέδων θα γίνει με τις διατάξεις που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.