Τσίπρας: Επιδότηση για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν την απασχόληση με μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία

Πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες που θα επιλέξουν να μετατρέψουν σε μισθωτή την απασχόληση εργαζομένων με μπλοκάκι ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Αντικίνητρο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οι συνεχείς έλεγχοι και οι αυστηρές ποινές όσον αφορά την αδήλωτη εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Είπε, επίσης, πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε», όπως είπε, «ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ», προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα για 40.000 εργαζόμενους

Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  «τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους "εργοδότες" επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό.

Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Δίνεται, λοιπόν, το κίνητρο, για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό».

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι «το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν, για διάστημα 12 μηνών, για όσους "εργοδότες" επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με "μπλοκάκι" σε μισθωτό.

Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο "εργοδότες".

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα, πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησης».

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ