Τσίπρας: Ο Ερντογάν μου έθεσε θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα είχε τετ α τετ με το Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και 40 λεπτά. 

Ο πρωθυπουργός είπε πως μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ως «ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα» το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Εκανε δε λόγο για ένα «πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο γεγονός ανάμεσα σε δύο χώρες-συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Χαρακτήρισε επίσης ως «δύσκολη αλλά χρήσιμη» την παρέμβαση Τραμπ. Και είπε ότι για να προχωρήσει το ΝΑΤΟ πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των μελών του κάνοντας λόγο για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή των βαρών των μελών τους.

Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις με Ερντογάν

Αναφερόμενος στη συνάντηση με Ερντογάν είπε:

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε και πρόσθεσε: «Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού. Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε με τον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαι φειδωλός. Αλλά βγαίνω από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος από όσο όταν μπήκα. Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση γι’ αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «δεν μπήκε ευθέως θέμα ανταλλαγής», αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί κρίσιμη την έκδοση των «8», καθώς θεωρεί ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. «Του έδωσα να καταλάβει -ελπίζω τουλάχιστον - ότι το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με τους «2». Αλλο θέμα είναι να ζητούν κάποιοι άσυλο και άλλο αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα. «Αλλωστε δε ζητάμε κάποια χάρη αλλά να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα – που δεν έχουν διαπράξει – να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Συζήτησαν ακόμη Κυπριακό, προσφυγικό και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Για τιςτουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας είπε: «Του υπενθύμισα όσα του είχα πει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Του έδειξα στοιχεία και συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο».

Η συνάντηση με Ερντογάν

Μία ώρα και σαράντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση (17:20 ώρα Ελλάδος) σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

O Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

O Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

Χειραψία Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

Χειραψία Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP images

Η συνάντηση των δύο ηγετών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων. Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες, ο Ερντογάν είπε ευγενικά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ