facebook shtwitter shyoutube sh
ΚαιρόςΑθλητικά by OlympiasportsΠολιτισμόςΠολιτισμόςLIfestyleΕπιχειρηματικό ΠάρκοΠεριβάλλον

sotiropoulos skoubouri vets

Αναβιώνει η πεδινή διαδρομή Ήλιδας - Ολυμπίας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση που οργανώνουν η Ζ’ ΕΠΚΑ και φορείς της Ηλείας, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου. Η αναβίωση της πεδινής διαδρομής από την Ήλιδα
στην Ολυμπία, δεν είναι απλά ένα πεζοπορικό γεγονός, αλλά μια δράση – πρόβα για την εκδήλωση που θα πλαισιώσει την τελετή Αφής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από τους εμπλεκόμενους φορείς στην έδρα της Ζ’ ΕΠΚΑ στην Αρχαία Ολυμπία.

Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή αναφέρθηκε στην δράση αυτή που οργανώνεται πανελλαδικά κατά τόπους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Πρόκειται για μια δράση πολυποίκιλη, πολυσήμαντη και πολυσχιδή, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στις οποίες συμμετέχουν πολλές εφορείες και αρκετές περιοχές της χώρας, με σκοπό την προβολή της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της προβολής των μνημείων μας, των πολιτιστικών στοιχείων που υπάρχουν σε αυτές τις διαδρομές οι οποίες θα ωφελήσουν πολλαπλώς και θα δώσουν ώθηση και στον πολιτιστικό τουρισμό που είναι ένα ζητούμενο.

Η Ζ ΕΠΚΑ μετέχει ενεργά στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού και φέτος επέλεξε ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον, που έχει απασχολήσει το κοινό και τους φορείς της Ηλείας. Προσδίδουμε μια επιστημονική βαρύτητα στο θέμα, συμμετέχοντας με την κλασσική διαδρομή Αρχαίας Ήλιδας – Ολυμπίας, αυτή την οποία κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με φιλολογικές πηγές ακολουθούσε η πομπή των αθλητών, των Ελλανοδικών, των θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά την προπόνηση πραγματοποιείτο στην Ήλιδα, για να πορευθούν προς το Ιερό του Διός στην Άλτη με την κλασσική διαδρομή, την πεδινή πορεία που μαρτυρά ο Παυσανίας, που είχε επισκεφθεί και τις δύο περιοχές, αλλά και ο Στράβων ο γεωγράφος.

Στις πηγές του αναφέρεται στην πεδινή διαδρομή η οποία κατά προσέγγιση πλησιάζει προς την ιστορική πραγματικότητα. Αυτό επιχειρεί να προβάλει η Εφορία προς άρση και κάποιων παρεξηγήσεων ως προς την πραγματική διαδρομή. Βεβαίως αρχαιολογικά τεκμήρια δεν έχουμε για όλα τα σημεία, που σύμφωνα με τις πηγές πορευόταν η ιερή αυτή πομπή».

Όπως ανέφερε η κα Χατζή η δράση αυτή θα γίνει σε συνεργασία της Ζ’ ΕΠΚΑ με τον Πανελλήνιο Ορειβατικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο και τους εθελοντές της Ηλείας και εξέφρασε την πίστη της για δυναμική συμμετοχή του κοινού.

Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως έφτασε η ώρα της δράσης μετά από προετοιμασία αρκετών εβδομάδων σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ορειβατικών, Εκδρομικών, Φυσιολατρικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Αχιλλεόπουλο και τον κ. Κορίζη από τοη Εθελοντική Δράση Πύργου. «Μελετήσαμε τα αρχαιολογικά δεδομένα και καταλήξαμε σε μια διαδρομή μέσω της οποίας θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την Ολυμπία ξεκινώντας από την Ήλιδα.

Είναι μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή περίπου 60 χλμ, το αντίστοιχο των 300 σταδίων που μας παραδίδουν οι πηγές. Θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με διανυκτέρευση στους Λετρίνους, δηλαδή στον Αγ. Ιωάννη Πύργου και την επόμενη ημέρα ξεκινώντας από εκεί θα ολοκληρωθεί στην Ολυμπία, στην είσοδο του παλαιού μουσείου. Καλούμε τον κόσμο να βρίσκεται εκεί να υποδεχθεί τους πεζοπόρους. Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα και να μην υπάρχουν συγχύσεις για τη διαδρομή.

Παράλληλα οι πηγές αναφέρουν και μια ορεινή οδό που συνέδεε τις δύο περιοχές. Στόχος μας είναι να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στα δεδομένα και ο κόσμος να επιλέξει μια από τις δύο αυτές ιστορικές διαδρομές, προκειμένου να θυμηθεί αυτό το σπουδαίο δρώμενο της Ηλειακής αρχαιότητας. Είναι μια προπαρασκευαστική πεζοπορία. Αν υπάρξει ανταπόκριση θα έχουμε συνέχεια» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Επτάλοφος Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος αναφέρθηκε στις δύο διαδρομές από την Ήλιδα στην Ολυμπία και τόνισε πως και με βάση τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από την Ζ’ ΕΠΚΑ χαράχθηκε πεζοπορικά  αυτή η διαδρομή. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και διασχίζει τα Καλύβια, το Αυγείο, το Χάβαρι, την Αμαλιάδα, τον Καρδαμά, τα Δουνέϊκα, τον Αγ. Ηλία, τη Σκαφιδιά, το Σκουροχώρι, τα Γρανιτσέϊκα, τον Αγ. Ιωάννη, τον Πύργο, την Αλφειούσα και την Αρχαία Ολυμπία.

«Η διαδρομή αυτή έπρεπε να συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων αλλά και να περνά από μεγάλα μνημεία όπως η Πιέρα πηγή στον Αγ. Ηλία, το αρχαίο λατομείο και τα ρωμαϊκά λουτρά στη Σκαφιδιά, τα Λέτρινα στον Αγ. Ιωάννη, το μουσείο Τατάνη στην Αμαλιάδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο και να συνδυάζει και το φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Η διαδρομή αυτή ακολουθούσε τη βόρεια πλευρά του Αλφειού, όμως εμείς κάναμε μια αλλαγή προς τη νότια πλευρά, καθώς δεν μπορούμε να περάσουμε τα ποτιστικά κανάλια.

Είναι μια πανέμορφη διαδρομή με πολλά ενδιαφέρονται τμήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον πεζοπόρο. Η διαδρομή αυτή μπορεί να είναι και ποδηλατική» εξήγησε ο κ. Αχιλλεόπουλος. Πρότεινε για όσους συμμετάσχουν να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με παπούτσια, ρούχα, σκηνή αν συμμετάσχει στη διανυκτέρευση, ξηρά τροφή, νερό και άλλα αντικείμενα. Η αναχώρηση θα γίνει στις 6,30 το πρωί του Σαββάτου από την Αρχαία Ήλιδα.

Από την Εθελοντική Δράση Πύργου ο Δημήτρης Κορίζης στάθηκε σε οργανωτικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης. «Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχουμε ως Εθελοντική Δράση, αλλά και ως άνθρωπος, σε αυτή τη δράση, αυτή τη διαδρομή που έχουν περπατήσει οι Ολυμπιονίκες της αρχαίας Ελλάδας και νοιώθουμε όλοι κάτι υπέροχο, στο μυαλό μας και την ψυχή μας. Υπάρχουν φορείς που είναι δίπλα μας και θα πετύχουμε το στόχο μας» ανέφερε. Όπως εξήγησε από τον Πύργο θα υπάρξει αναχώρηση μεταφορικού μέσου στις 5,30 το πρωί του Σαββάτου για την Ήλιδα, από την πλατεία ΟΤΕ και από την Αμαλιάδα στις 6 το πρωί από το ΚΤΕΛ.

Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα υπάρξει από την Ολυμπία μεταφορικό μέσο για την επιστροφή. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΚΤΕΛ Ηλείας, τον πρόεδρο του Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη κ. Καλόφωνο, τον Αλέξανδρο Γιαννακόπουλο και το εστιατόριο Αμβροσία για την προσφορά φαγητού στη διανυκτέρευση στον Αγ. Ιωάννη και την Αρχ. Ολυμπία τη δεύτερη ημέρα. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Ποδηλατικοί Σύλλογοι Πύργου και Αμαλιάδας, Σύλλογος Καλυβίων Ήλιδας, οι Σύλλογοι Γυναικών Αγίου Ηλία και Σκουροχωρίου, ο Σύλλογος Πλατάνου, ο Πεζοπορικός Σύλλογος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους των περιοχών που διασχίζει η διαδρομή που θα σταθούν πλάι μας. Καλούμε όλο τον κόσμο, να έλθει κοντά μας κυρίως σχολεία και νέα παιδιά, ώστε να μάθουν γιατί γίνεται αυτή η διαδρομή, αλλά να είναι κοντά μας και στην επόμενη διοργάνωση το Σεπτέμβριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» κατέληξε.
Γιάννης Σπυρούνης

Πηγή

ilialive.gr
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Πληροφορίες Αποδέχομαι