Η Ολυμπία συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς που κρύβει

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αρχαία Ολυμπία- Πρόκειται ίσως για το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών - Πήλινη πλάκα με 13 στίχους της ραψωδίας ξ’ της Οδύσσειας

Μετά από έρευνες τριών ετών σε θέσεις γύρω από το ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα! Μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο).

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Μάλιστα επισημαίνουν ότι εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο. 

Κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα. Συγκεκριμένα, σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

Δρ. Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια: Σπάνια η επιγραφή που ανευρέθηκε

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη - Ίριδα Κόλλια, μιλώντας στο ilialive.gr , χαρακτήρισε σπάνια την επιγραφή που ανευρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, σε μια επιφανειακή όπως μας είπε έρευνα και όχι σε ανασκαφή, σε συνεργασία της ΕΦΑ Ηλείας με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και των τριών γερμανικών πανεπιστημίων.
«Βρήκαμε την επιγραφή σε έναν λιθοσωρό, εκτός του αρχαιολογικού χώρου. Είναι μια μεγάλη έκπληξη για εμάς, η Ολυμπία δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Δε νομίζω πως έχει βρεθεί ανάλογο εύρημα, δηλαδή κείμενο ραψωδίας του Ομήρου σε επιγραφή αυτής της περιόδου. Τα κείμενα που υπάρχουν είναι σε πάπυρο και μεταγενέστερα. Μένει να επιβεβαιωθεί η χρονολόγηση για να δούμε αν όντως πρόκειται για το παλιότερο γνωστό εύρημα του είδους, που αφορά τη συγκεκριμένη ραψωδία της Οδύσσειας. Η έρευνά μας έγινε πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Χρειαστήκαμε λίγο καιρό για τη συντήρηση και την ανάγνωση. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν υπάρχουν και άλλες ανάλογες επιγραφές, μιας και δεν αποτελεί προϊόν ανασκαφής. Δεν γνωρίζουμε ούτε τη χρήση, ούτε την προέλευση και αυτό θα το ερευνήσουμε» σημείωσε η διευθύντρια της ΕΦΑ Ηλείας.»

epigrafi2

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline