Πολιτιστικές διαδρομές με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

Προτάσεις από το σωματείο "Διάζωμα" και τον Σταύρο Μπένο, σε φορείς της Ηλείας

Τις  προτάσεις για την δημιουργία και   τον σχεδιασμό  ενός προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής που  θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού παρουσίασε χθες στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Στις συναντήσεις που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη  Ηλείας Γιώργο Γεωγιόπουλο και με τον αναπληρωτή δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Δεββέ, ο κ. Μπένος ανέλυσε  το πρόγραμμα του συλλόγου για την δημιουργία μίας διαδρομής που  θα έχει ως επίκεντρό της τα αρχαία θέατρα κοντά στα οποία διέρχεται η Ολυμπία Οδός, δηλαδή τα θέατρα Σικυώνας, Αιγείρας, Κλειτορίας, Κερύνειας, Λεοντίου, Ήλιδας, και Πλατιάνας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, καθώς και το αρχαιολογικό πάρκο της Πάτρας. Στόχοι του παραπάνω προγράμματος θα είναι  αφ’ ενός η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων, αφ’ ετέρου η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίκεντρο η Αρχαία Ολυμπία

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου «Διάζωμα» στον νομό μας ξεκίνησαν από το δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου εκεί ο κ. Μπένος συνοδευόμενος από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου, ενημέρωσε τον αναπληρωτή δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δεββέ, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πανάγο Παντελάκο καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους Ρόη Αντωνοπούλου και Νίκο Μαρούντα για τους σκοπούς και τις δράσεις του σωματείου και συγκεκριμένα για το Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών & Αρχαιολογικών πάρκων.
Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν στον Πύργο με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, στον οποίο και ανέλυσαν τους στόχους για την περαιτέρω τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη του Νομού μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Πολιτιστικές διαδρομές

Το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ πολιτών, φορέων, θεσμών, χορηγών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι αφ’ ενός η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων, αφ’ ετέρου η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών & Αρχαιολογικών πάρκων, τα οποία σταδιακά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Κάθε τέτοιο πρόγραμμα θα έχει ως επίκεντρό του το ιδιαίτερο πολιτιστικό στοιχείο της Περιφέρειας και του δήμου που αναπτύσσεται.
Στόχος είναι με την συνεργασία όλων των φορέων  η υλοποίηση ενός σχεδίου οραματικού για τη συλλογική και καθολική διαχείριση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος που αποτελεί την μεγαλύτερη «προίκα» της πατρίδας μας.
Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν, ένα προϊόν
πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο
συνεκτικό στοιχείο.
Ως εκ τούτου:
• Διαθέτει ένα κεντρικό θέμα /συνεκτικό στοιχείο
• Καλύπτει μια προσδιορισμένη χωρικά περιοχή
• Αποκτά «τουριστική ταυτότητα» με μια επωνυμία – Brand.
Στόχο έχει να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη ορισμένης περιοχής.
Μια ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη και οικονομικά και κοινωνικά και
περιβαλλοντικά.
οι στόχοι μιας Διαδρομής είναι:
• Να προσελκύσει επισκέπτες στην συγκεκριμένη περιοχή.
• Να δημιουργήσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς
προϊόντων και υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη
περιοχή, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους.
• Να προσελκύσει νέες επενδύσεις.
• Να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.
Ει δυνατόν να εξασφαλίσει πόρους για τη συντήρηση των αρχαιολογικών
χώρων και μνημείων.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη