Το βιβλίο παραμένει ζωντανό . . .

Εξαιρετική εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη με ομιλητή τον Καθηγητή Ν. Μπακουνάκη

Του Γιάννη Σπυρούνη

Έχει αποτελέσει έναν αδύναμο κρίκο του πολιτισμού μας και έχει «χτυπηθεί» πολλοί. Το κοινό του όμως παραμένει σταθερό και σε χαλεπούς καιρούς θα λέγαμε πιστό. Το βιβλίο στην εποχή όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς, δείχνει να αντέχει. Το βιβλιόφιλο κοινό θέλει να νιώθει τα όσα προσφέρει ένα βιβλίο πέραν του περιεχομένου του, τη συνολική αίσθηση που αφήνει στον αναγνώστη. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδρυτής του ενθέτου «βιβλία» στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» Νίκος Μπακουνάκης παρουσίασε σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη, τους λόγους που δικαιολογούν αυτή την αντοχή του βιβλίου στην καρδιά της ψηφιακής εποχής.

Όπως τόνισε και ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι μελλοντολόγοι έκαναν προβλέψεις για το τέλος του βιβλίου, δηλαδή για το τέλος του έντυπου, χάρτινου βιβλίου. Τοποθετούσαν μάλιστα την εξαφάνισή του μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Βρισκόμαστε όμως στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και το έντυπο βιβλιοπωλείο δεν έχει εξαφανιστεί. Όχι μόνο υπάρχει αλλά και κυριαρχεί έναντι του ψηφιακού βιβλίου. Είναι το μόνο από τα παλιά
μέσα που δεν σαρώθηκε από τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα συνέβη με τις εφημερίδες, τους δίσκους μουσικής ή και τα cd.

«Δε νομίζω πως είναι θέμα ρομαντισμού, τίποτε δεν κρατιέται έτσι. Είναι θέμα των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών και της ανθρώπινης μνήμης, ιδιαίτερα σε σχέση με το βιβλίο, όπου το βιβλίο έχει κρατηθεί. Είναι καθαρά η λειτουργία του χάρτινου αντικειμένου που έχει σχέση με την αίσθηση, το πιάνω, το ξεφυλλίζω, το μυρίζω, το τσακίζω, το σκίζω, όλα αυτά που φαίνεται πως είναι πολύ δυνατά στην ανθρώπινη συμπεριφορά και η τεχνολογία δεν μπόρεσε να εξαφανίσει. Γίγαντες της Τεχνολογίας όπως η Amazon, που ευνόησαν το ψηφιακό βιβλίο, επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και επειδή όλα τα θέματα είναι χρημάτων και οικονομίας, επέστρεψε και αυτή στο χάρτινο βιβλίο και ίδρυσε φυσικά βιβλιοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Αμερικής και την ακολουθούν και άλλοι κολοσσοί της ψηφιακής εποχής. Αυτή τη στιγμή το βιβλίο βγαίνει νικητής και σε αγορές που είναι πολύ ώριμες ψηφιακά όπως η αμερικανική, το βιβλίο έχει πιάσει ταβάνι στο 23% της συνολικής κίνησης, με το χάρτινο να κυριαρχεί με πάνω από 70%» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακουνάκη, συμπληρώνοντας πως η αγορά που αντιστέκεται περισσότερο στο ψηφιακό βιβλίο είναι η γαλλική. Το έντυπο βιβλίο επισήμανε πως παραμένει σε μια σταθερή θέση όπου αυτή την εποχή είναι θετικό, ενώ γίνονται και μεγάλες υποδομές που έχουν σχέση με το βιβλίο, κυρίως σε βιβλιοθήκες, νέου τύπου. Όπως τόνισε στο χώρο των εφημερίδων δε συνέβη – εξ αντικειμένου – το ίδιο, καθώς πέρασαν πολλές σε ψηφιακή μορφή αποκλειστικά, ενώ έκανε μια πρόβλεψη πως άλλες θα παραμείνουν πιστές στις έντυπες εκδόσεις.

Ό κ. Μπακουνάκης παρουσίασε τους λόγους που δικαιολογούν αυτή την αντοχή. Κάνοντας μια μεγάλη αναδρομή στο χρόνο, ξεκινώντας από τα ιερά βιβλία των μονοθεϊστικών θρησκειών και φτάνοντας στις σύγχρονες βιβλιοθήκες, ο
ομιλητής ανέδειξε κυρίως την σωματική σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το υλικό βιβλίο, με το τυπωμένο χαρτί. Η διάλεξη συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών.

Ο εκ των ιδιοκτητών του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος αναφέρθηκε στη νέα αυτή εκδήλωση πολιτισμού του Κτήματος, λέγοντας πως «… στόχος είναι να καλύπτουν διάφορα θέματα, να έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον του κόσμου και νέων ανθρώπων και να δίνουμε την ευκαιρία με ανθρώπους που μας συνδέει και φιλία και επικοινωνία χρόνων, να ακούγονται και πιο κοντά». Παράλληλα αναφέρθηκε στους εκλεκτούς φίλους από το χώρο του πολιτισμού, τους οποίους έχει φιλοξενήσει το Κτήμα κατά καιρούς…

ktima merkouri 1

ktima merkouri 3

ktima merkouri 4

ktima merkouri 5

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline