Αγιασμός στο νοσοκομείο Πύργου - Επαναλειτουργεί και οι "Κασσάνδρες" διαψεύστηκαν

Με την ευχή να μην συμβεί ποτέ ξανά άλλη τέτοια συμφορά στο νοσοκομείο Πύργου, τελέστηκε χθες το πρωί αγιασμός για την πλήρη επαναλειτουργία  του. Στο αμφιθέατρο του
«Ανδρέας Παπανδρέου» ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, έδωσε τις ευχές του για μια καλή πορεία, παρουσία της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, του νοσοκομείου και των τοπικών φορέων.

Παράλληλα η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Φιλιπποπούλου, έκανε τον απολογισμό της κίνησης για τα τρία νοσοκομεία του νομού, στο διάστημα των τεσσερισήμισι μηνών που το Γ.Ν. Πύργου υπολειτουργούσε.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός μετά τον αγιασμό τόνισε προς τους παρευρισκόμενους πως το νοσοκομείο Πύργου, αποτελεί τη βάση της Υγείας στο νομό. «Χαίρω γιατί είναι ένα ίδρυμα προσφοράς στην Ηλεία το οποίο επαναλειτουργεί και θα προσφέρει στους πολίτες του νομού υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ευλογώ όλους σας και εύχομαι να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό». Όμως η παρουσία του εκεί «έβγαλε» και είδηση αφού ο Μητροπολίτης ζήτησε την παραχώρηση ενός τμήματος γης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας που ανήκει στο νοσοκομείο και που θα συμβάλει στον «ορθογωνισμό» του παρακείμενου οικοπέδου των έξι στρεμμάτων που πρόκειται να ανεγερθεί ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους.

Η κα Φιλιπποπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε σε όλο το διάστημα από την 5η Φεβρουαρίου έως την ημέρα της πλήρους επαναλειτουργίας, ευχαριστώντας τους φορείς που συνέβαλαν στην άμεση εκκένωση του νοσοκομείου, τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία εντός και εκτός νομού και το προσωπικό τους, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τους τοπικούς φορείς για την στήριξη από την πρώτη στιγμή.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης από την πρώτη στιγμή με την προσωρινή ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ και την σταδιακή προσωρινή λειτουργία σε τομείς όπως τα Επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία, το φαρμακείο, τα εργαστήρια, τις διοικητικές υπηρεσίες και τους χώρους βραχείας νοσηλείας των ασθενών λίγο αργότερα.

«Ο αγώνας της αποκατάστασης των ζημιών κράτησε τεσσερισήμισι μήνες. Εύκολα θα σκεφτεί κάποιος ότι το διάστημα ήταν  μεγάλο και ότι η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου καθυστέρησε. Όμως δεν είναι έτσι. Η εξουσιοδότηση στη Διοίκηση του Γ.Ν. Πύργου, από την ηγεσία του υπουργείου, να πραγματοποιήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης δόθηκε 8 Μαρτίου.

Από την ημέρα αυτή και μετά έγιναν 16 αναθέσεις εργασιών σε αντίστοιχους αναδόχους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως άλλωστε προβλέπεται από σχετικές διατάξεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και σε πολλές περιπτώσεις πριν από την λήξη του συμβατικού χρόνου. Υπήρξε δυσκολία στην ανάληψη των εργασιών της επισκευής των Η/Ζ γεννητριών, η οποία όμως αφορούσε στην οικονομική αδυναμία των εταιρειών να αναλάβουν το έργο. Υπήρξε καθυστέρηση που δεν οφειλόταν όμως σε πράξεις ή παραλήψεις της διοίκησης αλλά στον παραπάνω λόγο. Το συνολικό κόστος αποκατάστασης έφθασε το 1.000.000 ευρώ.

Όμως από την Δευτέρα 25-06-2012 το Νοσοκομείο επαναλειτουργεί πλήρως.
Ενισχυμένο μάλιστα και με τρεις γιατρούς, οι οποίοι προσλήφθηκαν αυτό το διάστημα» ανέφερε η κα Φιλιπποπούλου. «Αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής, είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι όλοι οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου παρόμοια καιρικά φαινόμενα να μην επηρεάζουν την λειτουργία του νοσοκομείου» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε το προσωπικό των τριών νοσοκομείων της Ηλείας για την προσπάθεια που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα.

Στο διάστημα που το νοσοκομείο Πύργου υπολειτούργησε τα στατιστικά στοιχεία είχαν ως εξής:
Στο Γ.Ν. Αμαλιάδας προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 5.435 ασθενείς, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 16.386 ασθενείς, νοσηλεύτηκαν 2.653 ασθενείς, διακομίστηκαν 112 ασθενείς, ενώ στα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν 289.149 εξετάσεις.
Το προσωπικό του Γ.Ν. Πύργου, εργάστηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου ακόμα και χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο και συνέδραμε  στις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου Αμαλιάδας πραγματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Στο ίδιο διάστημα στο Γ.Ν. Πύργου προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 12.104 ασθενείς, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 19.436 ασθενείς, νοσηλεύτηκαν, διακομίστηκαν 280 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια 227.898 εξετάσεις.

Το προσωπικό του ΓΝ. – ΚΥ Κρεστένων, ενισχύθηκε με το απαιτούμενο προσωπικό από το Γ.Ν. Πύργου, επίσης ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στις ανάγκες νοσηλείας, κυρίως παθολογικών και Καρδιολογικών ασθενών. Στο ΓΝ – ΚΥ ΚΡεστένων προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 48, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 236, νοσηλεύτηκαν 50 ασθενείς, διακομίστηκαν 36 ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια 69.762 εξετάσεις.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κατσικόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν όταν κινδυνολογούσαν και έλεγαν πως το νοσοκομείο θα κλείσει. Ευχαρίστησε και αυτός το προσωπικό λέγοντας πως «τα δημόσια νοσοκομεία κρατιούνται στα πόδια τους χάρις την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Δυστυχώς το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα έχει επηρεάσει σοβαρά το χώρο της υγείας. 

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι αναγκαίο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να την κρύβουμε. Ένα νοσοκομείο για να πηγαίνει καλά πρέπει να έχει το προσωπικό του συνοχή γιατί όπου υπάρχουν διαφωνίες και κόντρες τότε την πληρώνουν οι ασθενείς. Εδώ ευτυχώς, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα τουλάχιστον όχι σε τέτοια έκταση που να δημιουργούνται δυσλειτουργίες».
 
Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως δεν πανηγυρίζουμε για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου με την έννοια ότι αποκαταστάθηκε μια αστοχία ή τα αποτελέσματα μιας θεομηνίας. «Αναγνωρίζουμε ότι οι αρμόδιοι έκαναν το καθήκον τους και όλα λειτούργησαν τέλεια ή σχεδόν τέλεια, ώστε σε ένα διάστημα 4 μηνών, να επαναλειτουργεί και να υπόσχεται πολύ περισσότερα» είπε ο δήμαρχος που συνεχάρη τη διοικήτρια, την πολιτεία, το προσωπικό για την προσφορά τους σε δύσκολες συνθήκες.

«Πρέπει όμως να θυμηθούμε και τις Κασσάνδρες που έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι το νοσοκομείο του Πύργου δεν θα λειτουργήσει ξανά, να το παρομοιάσουν με τον Άγιο Ανδρέα Πατρών, να πουν ότι αποδυναμώνεται και ότι διάφορες σατανικές δυνάμεις δρουν και πάλι για να χτυπήσουν τον Πύργο.

Νομίζω ότι η περιπέτεια του νοσοκομείου θα πρέπει όλους να μας βάλει σε περίσκεψη, να εξετάσουμε τους λόγους των αστοχιών και του ατυχήματος, να δούμε το χρέος όλων μας και βεβαίως το χρέος του Δήμου Πύργου για τη θωράκιση από νέες πλημμύρες του περιβάλλοντος χώρου και κυρίως την κοινωνία και όλους όσους εμπλέκονται γύρω από τη λειτουργία του, να μας δείξει έναν άλλον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτόν της ενότητας, αυτόν που αφήνουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει, κρατάμε ότι μας ενώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ