Ακόμα δυο νεφροπαθείς κινδύνεψαν όταν τα φίλτρα τους "έφραξαν"

Αναστάτωση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου -    Τι λέει η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας που απέστειλε αναφορά στην Ε.Π.Υ., τον ΕΟΦ και τη κατασκευάστρια εταιρία - Υπογραφές για τη μη χρήση των συγκεκριμένων φίλτρων συγκεντρώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ηλείας

Στο παρά πέντε, γλίτωσαν, ακόμα δυο Νεφροπαθείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίοι κινδύνεψαν από θρόμβωση, όταν τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης «έφραξαν» τη στιγμή που ήταν συνδεδεμένοι με τα μηχανήματα! Και αυτή τη φορά, όπως και στην περίπτωση του 58χρονου Βασίλη Μίχου το φίλτρο του οποίου έσπασε, σωτήρια ήταν η επέμβαση του προσωπικού της Μονάδας που προχώρησε εγκαίρως στην αντικατάσταση των φραγμένων φίλτρων.
Με τα περιστατικά Νεφροπαθών που έχουν κινδυνέψει να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, το θέμα με τα ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με ανοιχτή επιστολή της, ζητά παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ηλείας συγκεντρώνει υπογραφές για τη μη χρήση των συγκεκριμένων φίλτρων δηλώνοντας κατηγορηματικά πως αρνούνται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με τα συγκεκριμένα φίλτρα. «Δεν ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσουν το σίγουρο είναι πως εμείς δεν θα κάνουμε αιμοκάθαρση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας, με τα συγκεκριμένα φίλτρα. Τους καλούμε να παραγγείλουν φίλτρα με προδιαγραφές και προϋποθέσεις και να επιστρέψουν πίσω στην εταιρία τα συγκεκριμένα που τόσα προβλήματα έχουν παρουσιάσει» επισήμανε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέστης Ζωγόπουλος και πρόσθεσε ότι θα καταθέσουν μήνυση στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) και κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας πως ήδη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Πύργου μετρά τρία περιστατικά νεφροπαθών η ζωή των οποίων κινδύνευσε.  

Αναφορά από τη Διοίκηση
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Βασίλης Δημόπουλος για το θέμα που έχει προκύψει, ξεκαθάρισε πως η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει πιστά όσα προβλέπονται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, υποστηρίζοντας πως δεν της επιτρέπεται η παραγγελία φίλτρων διαφορετικών πέραν των προκαθορισμένων, όπως γινόταν στο παρελθόν. «Εμείς μετά το περιστατικό προχωρήσαμε στις απαιτούμενες διαδικασίες και αποστείλαμε μετά και την κατάθεση σχετικής αναφοράς από τη Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, έγγραφο προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και την κατασκευάστρια εταιρία γνωστοποιώντας τους, τι ακριβώς συνέβη. Θα περιμένουμε τις ενέργειες τους…».
Παράλληλα, επισήμανε ότι μέχρι η ΕΠ.Υ. να τους γνωστοποιήσει τι πρέπει να πράξουν, όλοι οι Νεφροπαθείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου θα χρησιμοποιήσουν στις συνεδρίες τους για την επόμενη εβδομάδα, άλλα φίλτρα, κατάλληλα, τα οποία είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο ειδικά για μια ομάδα εφτά αιμοκαθαρούμενων, ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας.

Ζητούν παρέμβαση Πρωθυπουργού
Την ίδια στιγμή, παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το πρόβλημα που έχει προκύψει με ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης, από την Αίγυπτο και την Κίνα, που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των νεφροπαθών ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) σε ανοιχτή επιστολή της.
Το πρόβλημα όπως υποστηρίζει η ΠΟΝ «έχει προκύψει από την τακτική που ακολουθεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας και του προέδρου της, με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νεφροπαθών, από την χρήση ακατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης προκειμένου να εξοικονομηθούν (αν εξοικονομούνται) κάποιες πενταροδεκάρες.»
Η Ομοσπονδία παραθέτει μάλιστα και το περιστατικό που συνέβη στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, σε 58χρονο ασθενή κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης το περασμένο Σάββατο ο οποίος κινδύνεψε να πεθάνει όταν παρουσιάστηκε μαζική απώλεια και διαρροή αίματος εκτός περιβλήματος φίλτρου.
«Όπως καταλαβαίνεται κύριε Πρωθυπουργέ, κινδύνεψε η ζωή του ασθενούς. Αξίζει άραγε τον κόπο;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΝ κ. Γιώργος Καστρινάκης κα ζητάει την άμεση επέμβαση του κ. Σαμαρά για να μην θρηνήσουμε θύματα.
Επίσης επισημαίνεται ότι η Ελληνική Νεφρολογική εταιρία, μέλη της οποίας είναι οι γιατροί των μονάδων τεχνητού νεφρού, μπορεί να  δώσει  στον πρωθυπουργό κάθε πληροφορία για το τί συμβαίνει με τα φίλτρα στο νοσοκομείο του Πύργου καθώς και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας (Κορίνθου, Σύρου, Γεν. Κρατικό Νίκαιας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ρίου κ.τ.λ.).
 Η Ομοσπονδία εξηγεί ότι επιμένει στη παρέμβαση του πρωθυπουργού ως ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της ΕΠΥ κ. Χρήστο Γιάνναρη «λόγω καταγωγής (Μεσσηνία) νομίζει ότι είναι στο απυρόβλητο και μάλλον όπως λέει ο λαός «δεν χαμπαριάζει». « Κύριε Πρωθυπουργέ πιστεύουμε πως αυτή τη φορά θα κάνετε κάτι.» καταλήγει η επιστολή.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών