Αναφορά "φωτιά" Ειδικευομένων Γιατρών Γ.Ν. Πύργου: Εφημερία με αδειούχο γιατρό και διακομιδή με αγροτικό

Μια αναφορά των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου Πύργου, παρουσιάζει το μπάχαλο που επικρατεί στην Υγεία στην Ηλεία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν
το πρόσφατό Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του μετά από πολύωρη μεταφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρεθούν οι γιατροί των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα τον εξέταζαν.

Στην αναφορά που εστάλη προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ, τους διευθυντές των κλινικών, την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και της ΕΙΝΑ, περιγράφονται τα όσα συνέβησαν στην εφημερία του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί αναφέρουν πως κλήθηκε να εφημερεύσει καρδιολόγος που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από τις 7 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Ακόμα υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τον παθολογικό τομέα για την Κυριακή, δεδομένα που είχαν επισημανθεί στη διοίκηση. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο δεν υπήρξε καρδιολόγος σε εφημερία, όπως καταγγέλλουν οι ειδικευόμενοι γιατροί με το βάρος να πέφτει στον παθολογικό τομέα.

Με βάση τις ίδιες καταγγελίες η εφημερεύουσα διευθύντρια καρδιολόγος το Σάββατο διακόμισε στην Πάτρα και την Αθήνα περιστατικά με τη συνοδεία αγροτικού ιατρού, που παρέμεινε σε εφημερία όλο το Σαββατοκύριακο. Παρά το μικρό αριθμό παθολόγων δόθηκε εντολή να διακομιστεί και άλλο καρδιολογικό περιστατικό στην Πάτρα με ειδικευόμενο παθολόγο.

Όπως περιγράφεται στην αναφορά «οι εναπομείναντες ιατροί Παθολόγοι στο νοσοκομείο ενημέρωσαν τηλεφωνικά τη διοίκηση για τα συμβαίνοντα στο νοσοκομείο, η οποία και δήλωσε ανεπάρκεια να βρει οποιαδήποτε λύση τόσο για τον αποδεκατισμό του προσωπικού των εφημερευόντων της Παθολογικής όσο και για την ανεύρεση Καρδιολόγου για να καλύψει το εφημεριακό κενό του καρδιολογικού τμήματος…».

Συνεχίζοντας στην αναφορά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί περιγράφουν πως «σε συνέχεια των γεγονότων μεταφέρθηκε στο Τ.Ε.Π με το ΕΚΑΒ βαρύτατο περιστατικό (GCS 10/15) με ωτορραγία με πιθανή βλάβη κεντρικής αιτιολογίας απειλητικής για τη ζωή μη δυνάμενη να διαπιστωθεί λόγω βλάβης του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου από ημερών. Συνεπώς κρίθηκε υψίστης σημασίας η άμεση μεταφορά της ασθενούς στο ΠΠΓΝΠ ΡΙΟΝ για διενέργεια αξονικής τομογραφίας, διακομιδή για την οποία δεν υπήρχε κανένας ιατρός διαθέσιμος εφόσον ο μεν ειδικευόμενος παθολόγος ήταν σε συνοδεία περιστατικού Κ/Δ στην Πάτρα, η αγροτικός σε συνοδεία περιστατικού στην Αθήνα και ο ένας ειδικευόμενος του χειρουργικού τομέα σε χειρουργείο με τον εφημερεύοντα επιμελητή του ορθοπεδικού, με αποτέλεσμα το περιστατικό να αναμένει στο Τμ. Επειγόντων Περιστατικών αρκετά κρίσιμα για τη ζωή λεπτά μέχρι το πέρας του χειρουργείου προκειμένου να συνοδευτεί από έναν ειδικευόμενο του χειρουργικού τμήματος».

Λίγο πριν κλείσουν την αναφορά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τόσο το θέμα της ασφαλούς αντιμετώπισης των ασθενών, όσο και το θέμα των ευθυνών που μπορεί να προκύψουν σε αυτούς από την λανθασμένη λειτουργία του συστήματος όπως επισημαίνουν από τις συνθήκες που περιέγραψαν παραπάνω.
 
«Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη ΑΣΦΑΛΩΝ προγραμμάτων εφημέρευσης;
Έως πότε νομίζετε Κύριοι ότι ο ειδικευόμενος ιατρός θα καλύπτει τις ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΣΑΣ;
Βάση ποιού νόμου ο ειδικευόμενος ιατρός είναι υποχρεωμένος να συνοδεύει περιστατικό, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό δεν ανήκει στην ειδικότητα στην οποία ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ;
Γιατί σε παρόμοιες συνθήκες στο νοσοκομείο Αμαλιάδος γινόταν μετακίνηση ιατρού (ειδικευομένου) και μάλιστα με καθεστώς «εντέλλεσθε», να συνεπικουρήσει λόγω φόρτου εργασίας  και στην εν λόγω εφημερία το μόνο που εισπράξαμε ήταν η προκλητική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των καθ’ ύλην αρμοδίων για διοικητικά θέματα;
Σας καλούμε να σεβαστείτε την ιδιότητά μας ως ειδικευομένων και από τούδε και στο εξής να πράττετε βάση των νόμων και όχι βάση των προσωπικών σας απόψεων που μας καθιστούν έρμαια στις εξυπηρετήσεις των εκάστοτε συμφερόντων και μας φέρνουν ηθικά αντιμέτωπους με τον πάσχοντα πληθυσμό, άλλως θα διεκδικήσουμε δια της νομικής οδού τα δικαιώματά μας κοινοποιώντας στον ηλειακό λαό ποίοι και τίνι τρόπω αποφασίζουν για τη διαχείριση  της υγείας του πληθυσμού και τη λειτουργία των μονάδων υγείας του νομού» καταλήγουν στην αναφορά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γ.Ν. Πύργου στους τομείς της Παθολογικής, Χειρουργικής και Καρδιολογικής κλινικής».

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.