Αντωνακόπουλος: "Ένα Νοσοκομείο στην Ηλεία" - Πλήρη εφημέρευση στο Γ.Ν. Πύργου συμπληρωματική λειτουργία από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας

Σε νέα εποχή, μπαίνει το Νοσοκομείο Πύργου, καθώς το πολυσυζητημένο σχέδιο του Υπουργείο Υγείας περί συγχωνεύσεων για την καλύτερη αποδοτικότητα των μονάδων υγείας
τίθεται σε εφαρμογή. Όπως ξεκαθάρισε χθες ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Αντωνακόπουλος, το Νοσοκομείο του Πύργου το οποίο χαρακτήρισε ως «μονάδα υγείας προτεραιότητας» - καθώς είναι το μοναδικό που παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης-  θα είναι αυτό που θα σηκώσει το βάρος ολόκληρου του Νομού και η Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας- όπως πλέον έχει μετονομαστεί- θα συμπληρώνει τη λειτουργία του «Ανδρέας Παπανδρέου».

Στη διάρκεια της χθεσινής του, απρογραμμάτιστης επίσκεψης στο Νοσοκομείο Πύργου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με γιατρούς και εργαζομένους τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και να ανακοινώσει πως σύντομα αρκετές από τις κενές θέσεις θα καλυφθούν είτε με επικουρικού είτε με μόνιμο προσωπικό, οι διαδικασίες πρόσληψης των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πλήρη εφημερία ο Πύργος
Ο κ. Αντωνακόπουλος στις δηλώσεις του σχετικά με τον νέο υγειονομικό χάρτη του Νομού αλλά και όλες τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ήταν ξεκάθαρος. «Προχωράμε σε πλήρη εφημερία του Νοσοκομείου Πύργου. Στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία και στα πλαίσια μιας εκτίμησης τι θα πρέπει να προσφέρουμε στον κόσμο  σε μια εποχή όπου τα εισοδήματα είναι πολύ περιορισμένα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα. Για να μην αδικούμε δομές, η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας δεν θα κλείσει. Θα υπάρχει σα νοσοκομειακή δομή, προσαρμοσμένη όμως στα νέα δεδομένα. Ο σχεδιασμός είναι ο εξής:

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδα θα έχει συμπληρωματικό ρόλο, θα μπορεί δηλαδή να κρατά περιστατικά για την ασφάλεια των περιστατικών όμως - και όχι των εργαζομένων ή του πολιτικού συστήματος-  μέχρις εκεί που μπορεί» είπε και μιλώντας με παραδείγματα έθεσε το ερώτημα αν μπορεί εν έτη 2013 να γίνονται σοβαρά χειρουργεία χωρίς να υπάρχει Μονάδα Εντατικής και Αξονικός τομογράφος. «Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει; Όχι. Γιατί δεν βγαίνουμε να το πούμε λοιπόν; Ποια νοσοκομεία έχουν Εντατικές στην Ηλεία; Και γιατί δεν βγάζουμε την αλήθεια στον κόσμο; Γιατί να συμπαρασυρόμαστε; Για να είμαστε ευχάριστοι; Δεν λέω ότι θα κλείσουν τα χειρουργεία αλλά θα λειτουργούν με βάση τι επεμβάσεις μπορείς να κάνεις εκεί σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και την ασφάλεια του κόσμου».

Μάλιστα τόνισε ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και πλέον υπάρχει ενιαία διοίκηση η οποία και αποφασίζει για το πώς θα λειτουργήσει η Αμαλιάδα, η Κρέστενα, τα Κέντρα Υγείας. «Δεν μπορεί να αυτονομείται κάθε μονάδα, είτε λέγεται νοσοκομείο είτε κέντρο  υγείας, ανεξάρτητα από έναν σχεδιασμό».

«Να σεβαστούμε τον πολίτη και τον πόνο του»
Επιπλέον, ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι είναι από αυτούς που πιστεύει, ότι η υγεία του πολίτη στο Νομό είναι προτεραιότητα. «Αυτή την προτεραιότητα την εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Πύργου ως μονάδα υγείας προτεραιότητας. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Ότι η προσφορά υπηρεσιών υγείας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο Νομό δίνεται από αυτό το νοσοκομείο Πύργου που πλέον λέγεται Νοσοκομείο Ηλείας. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες δομές συμπληρωματικές, αθροιστικές, όμως τα περιστατικά που μπορούν να σωθούν είτε στις Εντατικές, είτε μέσα από διαγνωστικές εξετάσεις υψηλού επιπέδου με βάση τα μηχανήματα, βρίσκονται στο Νοσοκομείο Πύργου. Πρέπει να το καταλάβουμε και να σεβαστούμε τον πολίτη και τον πόνο του. Όλα τα υπόλοιπα έχουν άλλη διάσταση».

Στελέχωση
Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης επισήμανε ότι ως διοικητική δομή θα κάνουν ότι μπορούν παραπάνω στην δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνει η χώρα, ώστε να κρατήσουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας τις υπηρεσίες υγείας. «Άμεσα θα στελεχωθεί με επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με προσωπικό από το διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με επικουρικό ιατρικό προσωπικό που θα’ ρθει άμεσα ενώ διεκδικούμε και από την κατανομή των 600 μόνιμων θέσεων γιατρών του ΕΣΥ για το Νοσοκομείο Πύργου ότι μας αντιστοιχεί. Το θετικό είναι ότι έχουν κριθεί αρκετοί γιατροί για να πάρουν θέσεις εδώ και θα ζητήσουμε όσο το δυνατόν παραπάνω να έρθουν. Και βεβαίως  υπάρχει ακόμα ένας αριθμός 800 ατόμων ιατρικού επικουρικού προσωπικού από το οποίο κάτι θα πάρουμε».

Μιλώντας για τις μετακινήσεις προσωπικού, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι όλοι έχουν αντιληφθεί πιο είναι το συλλογικό συμφέρον και πιο το ατομικό. «Δεν θα προσαρμοστεί η κοινωνία και οι ανάγκες της  σε υπηρεσίες υγείας στο πως μπορεί κάποιος να έχει την καλύτερη προσωπική του επιλογή, αν είναι εργαζόμενος. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Έχει σκορπίσει μεγάλος αριθμός προσωπικού εδώ και χρόνια σε άλλες μονάδες και εκτός Ηλείας και αυτό το προσωπικό πρέπει να επιστρέψει. Άλλωστε γνώριζε ο καθένας από αυτούς όταν κατέθετε τα χαρτιά του ότι θα ερχόταν στον Πύργο να εργαστεί. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Ας μην έκαναν χαρτιά για τον Πύργο αν ήθελαν να βρίσκονται στη Μακεδονία ή τη Θράκη όπως συμβαίνει σήμερα αφήνοντας το Νοσοκομείο ή το ΚΕΦΙΑΠ με χρεωμένες θέσεις τις οποίες όμως δεν καλύπτουν.

«Όλοι θα περάσουμε την πόρτα του…»
Καταλήγοντας ο κ. Αντωνακόπουλος έστειλε το μήνυμα προς όλους, ότι θα πρέπει να ασχοληθούν συντεταγμένα, περισσότερο με το Νοσοκομείο ολόκληρος ο Νομός καθώς αυτό είναι η μόνη υπηρεσία όπου όλοι κάποια στιγμή θα περάσουμε την πόρτα του. «Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν. Το Νοσοκομείο δεν ανήκει ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στη διοίκηση, ούτε στον υπουργό. Το Νοσοκομείο είναι δικό μας και πρέπει να το φροντίσουμε για να μας φροντίσει αποτελεσματικά όταν το χρειαστούμε».
Κική Κολοβέρου

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ