Ας ξαναμιλήσουμε για την κυτταρίτιδα, αλλά αυτή τη φορά κάνε κι εσύ κάτι

Η αιώνια εχθρός κάθε γυναίκας από την εφηβεία και μετά ονομάζεται κυτταρίτιδα. Γράφουμε για την άτιμη προέλευση και την ύπουλη αντιμετώπισή της.
 
Από την Έλενα Μπουζαλά

Ίσως και να είναι η συχνότερη ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου ή στις φίλες μου. Φυσικά και στον σύντροφό μου πριν πάμε στην παραλία. Έχω κυτταρίτιδα;. Για όλα αυτή φταίει. Για το παντελόνι το λευκό που δεν είναι λείο σαν το photoshop, για το μίνι που δεν μπορώ να βάλω, για τον ιδρώτα που ρίχνω στο γυμναστήριο για τα λίγα λεφτά που είχα στην άκρη και μάλλον θα τα φάω στις κρέμες, για το ότι χώρισα και εκείνος προτίμησε μία με λιγότερη κυτταρίτιδα από εμένα στον δικέφαλο μηριαίο. Την μισώ. Και όλες οι γυναίκες που ξέρω.

Να συστηθούμε και πάλι
Τι είναι κυτταρίτιδα; Ο εφιάλτης των γυναικών. Χειμώνα - καλοκαίρι. Το κοίταγμα της πίσω όψης μας στον καθρέφτη έχει καταντήσει κακό όνειρο και άγχος, ειδικότερα όταν φοράμε κάτι κοντό και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι με τα μαγιό. Τι είναι; Λίπος. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση πολλών σημείων του σώματος σαν φλοιός πορτοκαλιού, μόνο που δεν μπορείς να την αφαιρέσεις εύκολα με μαχαίρι...

Προκαλείται από συσσώρευση λίπους κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και στοιχειώνει την ζωή πολλών γυναικών από την εφηβεία και μετά. Δεν μπορεί να μεταβολισθεί εύκολα από τον οργανισμό μας. Δεν επηρεάζεται από το σωματικό βάρος, γι' αυτό το λόγο παρατηρείται στην πλειοψηφία των γυναικών ανεξαρτήτως αν έχουν παραπάνω κιλά. Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στην περιοχή των γλουτών, στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στα χέρια των γυναικών. 8 στις 10 από εμάς έχουν. Είναι κι αυτό μια ανακούφιση.



Προκαλείται από συσσώρευση λίπους κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και στοιχειώνει την ζωή πολλών γυναικών από την εφηβεία και μετά

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα
Πριν θελήσεις να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα θα πρέπει να ξέρεις τι την προκαλεί. Οι παράγοντες είναι τόσο ενδογενείς, όσο και εξωγενείς. Έτσι μπορεί να φταίει ότι φοράς συχνά στενά παντελόνια, οπότε δυσκολεύεις το αίμα σου να κυκλοφορήσει ή έχεις πολύ άγχος ή ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, έχεις κάποια κληρονομική προδιάθεση ή ορμονική διαταραχή. Καλό είναι να ξέρεις τι από όλα έχει να κάνει περισσότερο με το δικό σου σώμα. Τα απλά, όπως την κακή διατροφή ή το άγχος μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και μόνη σου, αν έχεις παρατηρήσει κάποια ορμονική διαταραχή ή ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή, η συμβουλή του γιατρού σου είναι απαραίτητη.

Η ορθοστασία, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, κάνοντας το να φαίνεται πιο έντονο. Η έλλειψη νερού, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά, το υπερβολικό αλάτι. Πολλά.

Εχθροί όλοι τους
Η καθιστική ζωή

Η κακή διατροφή

Η έλλειψη άσκησης

Ορμονικοί παράγοντες

Φαρμακευτική αγωγή

Η παχυσαρκία

Ψυχολογικοί παράγοντες

Τα στενά ρούχα

Η κληρονομική προδιάθεση

Η ποιότητα του δέρματος



 
Πώς  μπορείς να την αντιμετωπίσεις
Αν περιμένεις σαφή και απόλυτη απάντηση, δυστυχώς για μία ακόμα φορά θα απογοητευτείς. Όσο πολύπλευρη και άτιμη αντίπαλος είναι η προέλευσή της, άλλο τόσο ύπουλη είναι η αντιμετώπισή της. Από όλα τα χρόνια που ασχολούμαι μαζί της πιστεύω ότι η μάχη πρέπει να είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη.

Το πιο σημαντικό είναι, λοιπόν, οι συνδυασμοί. Καλή διατροφή και άσκηση είναι τα must. Η γυμναστική διατηρεί γρήγορο τον μεταβολισμό και τονώνει το μυϊκό σύστημα βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα του δέρματος.

Αν περιμένεις μία απάντηση, δυστυχώς για μία ακόμα φορά θα απογοητευτείς. Όσο άτιμη αντίπαλος είναι η προέλευσή της, άλλο τόσο ύπουλη είναι η αντιμετώπισή της

Μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή φαίνεται να είναι καθοριστική: η επαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών προσφέρει, μεταξύ άλλων, πληθώρα αντιοοξειδωτικών βιταμινών, απαραίτητων για την προστασία του συνδετικού ιστού και των αγγείων, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και προσφέρουν φυτικές ίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Η επαρκής πρόσληψη υγρών από διάφορες πηγές, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και η μείωση της πρόσληψης ολικού και κορεσμένου λίπους, κυρίως από ζωικά προϊόντα, είναι απαραίτητες κινήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιβαρυντικών παραγόντων της κυτταρίτιδας.



Καλή διατροφή και άσκηση είναι τα must. Η γυμναστική διατηρεί γρήγορο τον μεταβολισμό και τονώνει το μυϊκό σύστημα βελτιώνοντας την εικόνα του δέρματος.

Βασικό είναι να διατηρείς και ένα φυσιολογικό βάρος, χωρίς ακραίες αλλαγές. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με την διάθεση, το χρόνο και τα χρήματα. Το μασάζ βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, οπότε και το συσσωρευμένο λίπος να μετακινηθεί. Υπάρχουν κρέμες που υπόσχονται ότι με επάλειψη βοτάνων η κυτταρίτιδα απομακρύνεται.

Σαφώς και υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Κρέμες, μασάζ, λιποαναρρόφηση, λέιζερ, αν πατήσεις αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας στο google το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξεις να ρωτάς την φίλη σου τι έκανε αυτή, την δερματολόγο σου, που ξέρει περισσότερα, μία ακόμα φίλη σου που πήγε σε έναν πλαστικό. Δεν μπορώ να σου συστήσω κάτι και να σου εγγυηθώ το αποτέλεσμα. Μπορώ όμως να σου πω τι έχω κάνει εγώ και έχει, όποτε, το κάνω αποτέλεσμα, καθώς σου είπα δεν χτυπιέται μία κι έξω αυτός ο οχθρός.

Όποτε, λοιπόν, προσέχω την διατροφή μου και γυμνάζομαι μειώνεται. Όταν κόβω γλυκά, αναψυκτικά και τηγανιτά. Όταν τρώω πολλά λαχανικά και φρούτα. Όταν πίνω τρία λίτρα νερό ημερησίως. Η γυμναστική που την βοηθάει να απομακρύνεται είναι η αερόβια. Ποδήλατο, περπάτημα, πολύ ώρα και σε χαμηλή ένταση. Κρέμες, δεν μου έχουν κάνει τίποτα. Λιποαναρρόφηση που έκανε μια φίλη μου είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά μόλις έκανε ότι και πριν την επέμβαση εμφανίστηκε πάλι. Δεν έχω κάνει άλλα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όσο μεγαλώνω όλο και περισσότερο το ψάχνω...

Πηγή

cosmo.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo