Γενική Συνέλευση χθες της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου - Αντιδρούν οι γιατροί στην "ΑΕ Βορίδη"

Την έντονη αντίδραση τους στη δημιουργία της εταιρείας Α.Ε. (ΕΣΑΝ) δια χειρός Μάκη Βορίδη, η οποία θα κοστολογεί τις νοσηλείες στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θα κατανέμει τα κονδύλια της Υγείας, εξέφρασαν χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου. Το σοβαρό αυτό θέμα, συζητήθηκε στη χθεσινή, «κεκλεισμένων των θυρών» Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου όπως και ακόμα δυο ζητήματα που αφορούσαν την εικόνα του «Ανδρέας Παπανδρέου» στην κοινωνία και το ρόλο των ΜΜΕ με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, και την οργάνωση των ΤΕΠ και της διαχείρισης του υπάρχοντος δυναμικού. Όπως ήταν αναμενόμενο, στη διάρκεια της συνέλευσης επανέλαβαν το πάγιο αίτημα των γιατρών για την λειτουργία ενός και μόνο Νοσοκομείου στην Ηλεία που θα παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη.
 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαροκόπος παρουσία των μελών του Δ.Σ. Σπύρου Δημητρακόπουλου και Γεράσιμου Ρούμπη, μίλησε για το νομοσχέδιο Βορίδη που ψηφίζεται στη Βουλή και μέσω του οποίου δημιουργείται μια εταιρεία Α.Ε. η οποία θα καθορίζει για τα επόμενα…50 χρόνια τον τρόπο που θα κοστολογούνται οι νοσηλείες τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι όταν αυτό εφαρμοστεί θα αναγκάσει τους ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Η Α.Ε. του Υπουργού θα κατανέμει τους πόρους στα πιο «αποδοτικά» νοσοκομεία με ένα λογιστικό καθεστώς που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Μόνο που η εφαρμογή και ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, είναι σχήμα οξύμωρο, σε ένα σύστημα υγείας, το οποίο είναι ήδη υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτουμενο» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών είναι υπέρ ενός δωρεάν συστήματος υγείας χωρίς αποκλεισμούς. «Ενός εθνικού συστήματος με πρωτοβάθμια περίθαλψη για την πρόληψη και δευτεροβάθμια νοσοκομεία ορθολογικά κατανεμημένα. Και εδώ εμμένουμε στην απόφαση μας για την ύπαρξη ενός και μόνο δευτεροβάθμιου νοσοκομείου ώστε να συγκεντρώσει δυνάμεις». Επιπλέον ο κ. Χαροκόπος ανέφερε ότι η εμπειρία από το συγκεκριμένο σύστημα έχει δείξει ότι στις χώρες που εφαρμόζεται έχει αρχίσει να απαξιώνεται. «Είμαστε στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας και όχι σε πακέτα που βάζουν όλες τις ασθένειες μαζί για να μειώσουν το κόστος. Στη Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις για τα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια» όπου διώχνονται οι ασθενείς νωρίτερα και πριν την πλήρη αποθεραπεία τους με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο νοσοκομείο με επιπλοκές. Βασικό λοιπόν για εμάς είναι η επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, οι επαρκείς προσλήψεις και να περισώσουμε ότι έχει απομείνει από ένα εθνικό σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει».
 
Πρώτο βήμα ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της Α.Ε. αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ καθώς στη μετοχική σύνθεση της ΕΣΑΝ θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθούν-πουληθούν μετοχές της εταιρείες. Ειδικότερα με βάση τη σύνθεση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον  το 51% των μετοχών της εταιρείας θα ανήκει στο δημόσιο ενώ έως 29% θα μπορεί να πάρει ακόμη και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά ακόμη και ιατρικοί σύλλογοι. Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο τις αντιδράσεις είναι το υπόλοιπο 20% που μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες. Ιδιώτες που θα καθορίζουν πως θα κοστολογούνται οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία. Στο κοστολογικό αυτό μοντέλο πάντως έχουν ενταχθεί 900 διαγνωστικές ομάδες πάνω στις οποίες θα ορισθούν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα αμείβονται συγκεκριμένες ασθένειες και η περίθαλψη των ασθενών. Τα ποσά θα είναι ίδια τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo