Γεωργιάδης: Οι ασθενείς που επιλέγουν πρωτότυπα φάρμακα θα επωμίζονται και το κόστος

Στον ασθενή η επιβάρυνση αν επιλέξει πρωτότυπο αντί γενόσημου φαρμάκου επισημαίνει ο υπουργός Υγείας

Ότι αν κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη επιλέγοντας πρωτότυπο έναντι γενόσημου φαρμάκου θα επιβαρύνεται ο ίδιος υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ολόκληρη η συνέντευξη

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, αυξάνεται από σήμερα η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όταν επιλέγουν να αγοράσουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα. O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων…

ΑΠ: Νομίζω ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με όλο τον σεβασμό, κάνει λάθος. Πρέπει σε αυτήν τη χώρα να φύγουμε λίγο από την εύκολη καταγγελία κάθε μέτρου και να μπαίνουμε στην ουσία. Τι λέει αυτή η απόφαση; Λέει ότι σεβόμαστε τα χρήματα των ασφαλισμένων μας που είναι συγκεκριμένα και σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα για να βάλουμε και στο σύστημα νέα φάρμακα, ώστε να δώσουμε στους ασφαλισμένους φάρμακα, που σήμερα δεν έχουν.

ΕΡ: Πώς θα συμβεί αυτό;

ΑΠ: Η κάλυψη του 50% της διαφοράς, δηλαδή της επιμονής κάποιων ασθενών να αγοράζουν πρωτότυπα, ακριβά φάρμακα, όταν για την ίδια κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν πολύ φτηνότερα γενόσημα και μάλιστα αυτή την επιλογή να την χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ, στερεί από τον ΕΟΠΥΥ κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία ο Οργανισμός θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να βάλει στην κυκλοφορία καινούρια φάρμακα που σήμερα δεν τα έχουμε και τα οποία πιθανώς θα σώσουν ζωές.

Άρα εμείς λέμε ότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει στον ασφαλισμένο του, ως έχει υποχρέωση, φάρμακα για να γίνει καλά. Και μάλιστα αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο -γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη- τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, ο ΙΣΑ αναφέρει επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει ακόμη το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.

ΑΠ: Όλα αυτά πάνε στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν υπάρχει θέμα ενημέρωσης. Όταν γράφει ο γιατρός ένα φάρμακο, αυτομάτως μπορεί να δει την τιμή αναφοράς και αν πρόκειται για γενόσημο, ή όχι. Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης ενημέρωση και όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Δεν χρειάζεται να κολλάμε σε δικαιολογίες. Η ουσία της αποφάσεως είναι πάρα πολύ απλή: ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- φάρμακο καλό για να γίνει καλά. Αν τώρα κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο.

ΕΡ: Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, για να καλύψει μέρος των υφιστάμενων έως 31.12.2011 οφειλών του προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση;

ΑΠ: Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κανονικά όσα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανένα πρόβλημα και ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα. Η κυβέρνηση στηρίζει τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Πηγή

news247.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.