Γιατροί Γ.Ν. Πύργου: "Θέλουμε υγεία ή εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων;"

«Έχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν χωρούν άλλες αναβολές. Ας πάρουν απόφαση τι θέλουν. Θέλουν το Νοσοκομείο Πύργου
να λειτουργεί σαν πυλώνας υγείας του Νομού ή να υπολειτουργεί για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικά συμφέροντα;».

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν μόνον μια μικρή γεύση, των όσων κατήγγειλαν χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν σε παραίτηση μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στα Κέντρα Υγείας από τις προτάσεις τους για την εκ περιτροπής εφημέρευση τους, και την εντολή της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ που ακολούθησε, περί του αντιθέτου.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά γιατροί και προσωπικό, τόσο ο νυν και ο πρώην Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Χάλεντ Ακμπαράουι και Θάνος Γιαννόπουλος αντίστοιχα, όσο ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Κώστας Σπίνος και οι Διευθυντές του Παθολογικού και Εργαστηριακού τομέα Οδυσσέας Ζαχαριάδης και Ευγενία Γαλανοπούλου.

Όλοι τους, ξεκαθάρισαν πως κατέληξαν στην υποβολή πρότασης για την εκ περιτροπής εφημέρευση των Κέντρων Υγείας με αποκλειστικό γνώμονα την υγεία των Ηλείων ασθενών και μη έχοντας άλλη λύση μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού.

«Θέλουν να λειτουργούν όλα σαν Κέντρα Υγείας»
«Η προσπάθεια μου ήταν να καλύψω το Νοσοκομείο Πύργου ώστε να εφημερεύει με ασφάλεια καθημερινά. Και για να γίνει αυτό έπρεπε να μετακινήσω γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας» τόνισε ο παραιτηθείς Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ακμπαράουι και συνέχισε «Δυστυχώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Το Κ.Υ. Ζαχάρως όπως και το Κ.Υ. Κρεστένων έχει από έναν γιατρό οπότε ήταν αδύνατον να καλυφθούν οι εφημερίες και τις 30 ημέρες το μήνα.

Έπρεπε λοιπόν να γίνει εκ περιτροπής εφημερία των Κ.Υ. ώστε να δουλεύουν όλα σωστά και οι γιατροί που περίσσευαν να στήριζαν το Νοσοκομείο Πύργου. Αν δείτε το πρόγραμμα εφημεριών θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μέρες που λείπουν ακόμα και έξι βασικές ειδικότητες με αποτέλεσμα ο κόσμος να οδηγείται στην Πάτρα… Εγώ προσπάθησα αλλά όπως φαίνεται κάποιοι θέλουν, όλα να λειτουργούν σαν Κέντρα Υγείας, ακόμα και το Νοσοκομείο Πύργου. Το ιδανικό θα ήταν να διορίζονταν γιατροί παντού, όμως αυτό δεν γίνεται…».

Το Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει και την υλικοτεχνική υποδομή και τις ειδικότητες που απαιτούνται ώστε να παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη υποστήριξε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Σπίνος προσθέτοντας ότι τα κενά που εμφανίζονται διαρκώς (συνταξιοδοτήσεις, λήξη συμβάσεων κτλ) σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη λειτουργία νέων τμημάτων, τους έχει οδηγήσει σε αδυναμία κατάρτισης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. «Το Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει Καρδιολογική και Παιδιατρική Κλινική, ΜΕΘ, Αξονικό τομογράφο και παρόλα αυτά, εξαιτίας των ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, οι Ηλείοι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν για μια διάγνωση στην Πάτρα!

Προσπαθήσαμε να μετακινήσουμε γιατρούς από τα Κ.Υ. μέσω της πρότασης που καταθέσαμε όταν οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.  Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και ουδέποτε η πολιτεία ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Ρωτήστε τους πολίτες της Ηλείας τι θέλουν. Ένα Νοσοκομείο που να βρίσκουν την υγεία τους ή διάσπαρτα Κ.Υ.» διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως δυσκολευτήκαν πολύ στο να καταλήξουν στις συγκεκριμένες προτάσεις ωστόσο τόνισε πως αποτελούν τη μοναδική λύση παρότι η 6η ΥΠΕ έδωσε εντολή να συνεχίσουν τα Κ.Υ. να λειτουργούν στο πρότερο καθεστώς.

«Θέλουν ανοιχτά Κ.Υ. χωρίς όμως γιατρούς!»
Σε οριακό σημείο, επισήμανε ότι έχει φτάσει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου, ο Δ/ντής της Ουρολογικής κλινικής Θάνος Γιαννόπουλος, υπενθυμίζοντας πως για τους ίδιους ακριβώς λόγους παραιτήθηκε και αυτός από Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας το καλοκαίρι. «Τα προβλήματα είναι διαχρονικά μόνον που τώρα έχουν χειροτερέψει. Παλιά διορίζονταν γιατροί από ένα σημείο και μετά όμως η στρόφιγγα έκλεισε.

Οι επικουρικοί δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες, ειδικευόμενοι στις λίστες πλέον δεν υπάρχουν και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό και κάτι πρέπει να γίνει. Κάποιος να αναλάβει την ευθύνη γιατί δεν γίνεται να κρατάμε ανοιχτά όλα τα Κ.Υ. χωρίς να έχουμε προσωπικό. Ας πάψουμε να λέμε ψέματα στον κόσμο. Υπάρχει μια μονάδα που μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά και αν δεν θέλουν αυτή να είναι το Νοσοκομείο Πύργου ας αποφασίσουν ποια θα είναι. Αρκεί να γίνει. Προτάσεις υπάρχουν. Είτε κάποιοι δεν τις βλέπουν είτε δεν θέλουν να τις δουν. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας…».

Στις σοβαρές ελλείψεις αναφέρθηκε και η Διευθύντρια του Εργαστηριακού Τομέα κ. Γαλανοπούλου επισημαίνοντας ότι το Ακτινολογικό διαθέτει 11 χειριστές για την λειτουργία του κλασσικού ακτινολογικού, του αξονικού, της οστικής πυκνότητας, του μαστογράφου την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας διαθέτει 8 χειριστές. «Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ρεπό για να βγουν όλες οι βάρδιες. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μικροβιολογικό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κική Κολοβέρου

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών