Γ.Ν. Πύργου: "Δεν υφίσταται θέμα στη Μονάδα Τεχν. Νεφρού" - Τι είπαν Κιντής - Φιλιπποπούλου

Καυστικός ήταν στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Δημήτρης Κιντής σχετικά με θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες για τη
χρήση ακατάλληλων υλικών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Καυστική ήταν όμως για το θέμα και η διοικήτρια των διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Ηλείας, κα Φιλιπποπούλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κιντής θέλοντας να απαντήσει σχετικά με την επερώτηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη, για την ασφάλεια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού όσο και για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί, όπου τονίζει ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία των νεφροπαθών.

«Τα προβλήματα του νοσοκομείου Πύργου τα οποία αναφέρουμε καιρό τώρα, υπήρχαν, υπάρχουν και όσο πάει και χειροτερεύουν. Ήδη εδώ και μια εβδομάδα έχει ληφθεί απόφαση από τη Διοίκηση για αναστολή λειτουργίας Μονάδας Εμφραγμάτων εξαιτίας ελλείψεων γιατρών. Προσπαθεί να καλύψει την Καρδιολογική είτε με μεταφορά γιατρών από την Αμαλιάδα είτε από Πάτρα. Κάποιες το πετυχαίνουν κάποιες άλλες όχι. Υπάρχουν φορές που έχει μείνει ακάλυπτη η Καρδιολογική με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Επίσης έχουμε πει ότι βασικά τμήματα, κλινικές και εργαστήρια υπολειτουργούν και σε αυτά που έχουμε αναφέρει τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν είδαμε την ευαισθησία από την πλευρά του κ. Κοντογιάννη να κάνει κάποια επερώτηση όπως έκανε προχθές, τι γίνεται σχετικά με λειτουργία νοσοκομείου» είπε αυστηρά ο κ. Κιντής.

«Ο κ. Κοντογιάννης είναι μέλος της κυβέρνησης και ίσως η γνώμη του μετράει πιο πολύ από κάποιων άλλων που αν κάνουν κάποια επερώτηση μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντιπολίτευση. Εκείνο που μετά λύπης μας είδαμε είναι ότι ο κ. Κοντογιάννης κάνει επερώτηση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αμφισβητεί τη λειτουργία της και δυσφημεί και απαξιώνει με αυτή του την κίνηση την προσπάθεια που κάνει η μια και μοναδική γιατρός - νεφρολόγος συνεπικουρουμένη από Γενικούς Ιατρούς προκειμένου να την κρατήσει όρθια τη μονάδα που δεν καλύπτει μόνο τους 42 αρρώστους του νοσοκομείου, αλλά καλύπτει και εφημεριακά τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν στο νομό και καλύπτει και τη λειτουργία αν θέλετε της ιδιωτικής μονάδας που δουλεύει στην Αμαλιάδα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν κλείσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου αυτομάτως θα κλείσει και ο ιδιώτης με αποτέλεσμα οι 85 περίπου ασθενείς των δυο μονάδων να μεταφερθούν σε μονάδες εκτός Νομού. Θα περιμέναμε από ένα υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ο κ. Κοντογιάννης, ότι πριν κάνει οποιαδήποτε καταγγελία να έρθει πρώτα σε επαφή με γιατρούς και διοίκηση για να διασταυρώσει το αληθές καταγγελίας.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι μεγάλο παιδί και δεν επιτρέπεται ούτε να κάνει λάθη ούτε να κάνει αυτές τις επερωτήσεις που αν δεν είναι λάθος εξυπηρετεί κάποια άλλα συμφέροντα. Οι γιατροί του νοσοκομείου και ειδικά της μονάδας είναι εξαγριωμένοι.  Δεν μπορεί ένα τμήμα που λειτουργεί χάρις τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της μιας Νεφρολόγου και του προσωπικού της μονάδας να απαξιώνεται έτσι. Αυτά που αναφέρει είναι αναληθή, δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, έχουμε και έγγραφο με υπογραφές όλων των εξυπηρετούμενων νεφροπαθών αλλά και έγγραφο αναφορά της Νεφρολόγου και του Διευθυντ’η που έχει παραιτηθεί. Κατηγορεί γιατρούς ότι παίρνουν φίλτρα ακατάλληλα, φίλτρα που χρησιμοποιεί το 1/3 των μονάδων της χώρας… το ενδιαφέρον Κοντογιάννη όψιμο και επιλεκτικά στραμμένο…» κατέληξε ο κ. Κιντής.
 
Από την πλευρά της η διοικήτρια Ελένη Φιλιπποπούλου τόνισε πως δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. «Λειτουργούσε και λειτουργεί με όλα τα υλικά προδιαγραφών που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια, εδώ και 12 χρόνια. Η προμήθεια γίνεται κανονικά, οι προδιαγραφές έχουν προσδιοριστεί και έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς. Οποιαδήποτε αιτίαση  γύρω από αυτό τη θεωρώ αυθαίρετη αυτή τη στιγμή» είπε η διοικήτρια που ζήτησε από όλους να σκεφτούν τη χρονική στιγμή που υπήρξαν οι καταγγελίες.

«Η Μονάδα λειτουργεί κανονικά χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα στους ασθενείς. Από τους δυο γιατρούς που έχουμε, του ενός εκκρεμεί η αίτηση παραίτησης και αποδοχής του από το υπουργείο, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει με προδιαγραφές και σωστά. Σημειώνεται εδώ ότι η λειτουργία της Μονάδας από το 2004 είχε εγκριθεί από τη Διεθνή Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι είχαν δει τη μέθοδο, τα υλικά και τους τρόπους λειτουργίας και είχαν εγκρίνει ότι είναι αξιόπιστη μονάδα και μπορούν να εξυπηρετηθούν ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα εχέγγυα, έχουμε και τις υπογραφές όλων των ασθενών που αντιμετωπίζονται στη μονάδα οι οποίοι δηλώνουν μόνοι τους χωρίς κανείς να τους το ζητήσει ότι δεν αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια κανένα πρόβλημα στη νοσηλεία τους. Αντίθετα προβλήματα μικρά ή λιγότερα σημαντικά  αντιμετώπισαν ασθενείς που μπορεί να είναι σε ιδιωτικά κέντρα και οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν εδώ με επιτυχία. Δεν κατανοώ όλη αυτή την αναστάτωση που υπάρχει, βεβαίως υπάρχει μια επερώτηση βουλευτή, πρέπει να πω όμως ότι οποιαδήποτε καταγγελία δεν μπορεί να είναι σε προσωπικό και ιδιωτικό επίπεδο γιατί θα πρέπει να αποτυπωθεί με μια εμπιστευτικότητα προς τη διοίκηση με ονοματεπώνυμο και όχι μου είπαν έχουν πρόβλημα ή οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αν υπάρχουν καταγγελίες που μπορεί να υπάρχουν , θα πρέπει να έρθουν στη διοίκηση και ακόμα καλύτερα στον Εισαγγελέα προκειμένου να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα στην περίπτωση που υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε αυτή την ομάδα ασθενών. Σκοπός και στόχος της διοίκησης είναι να έχει τα εχέγγυα και για τρόπο αντιμετώπισης ασθενών και για υλικά» σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Φιλιπποπούλου, επισημαίνοντας πως θα περιμένει στα χέρια της να έλθουν οι επίσημες καταγγελίες.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη