Γολγοθάς για 9 εκατ. ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ

Σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα Δευτέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που ήδη  οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει από το Σάββατο να χορηγούν επί πιστώσει
φάρμακα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο τα φάρμακα όσο και τις ιατρικές επισκέψεις. Στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

 «Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει 570 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2011, και 230 εκατ. ευρώ για το 2012, σύνολο 800 εκατ. ευρώ. Έχουμε χρηματοδοτήσει ατόκως την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στον τόπο» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών του Οργανισμού Γιώργος Ελευθερίου.

Το υπουργείο Υγείας σκληραίνοντας τη στάση του, έχει πει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του.

«Υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας» σχολίασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι ο Οργανισμός οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει πως «είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής και για αυτό «είχαμε καλέσει όλους τους ιατρούς μέλη μας να μην συμβληθούν».

Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποίησαν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους.
 
Οι γιατροί διεκδικούν:

1) η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους

2) η δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)

3) η δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».

Ο ΙΣΑ καταθέτοντας εμπεριστατωμένες και νομικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις θα δώσει λύσεις για τα σοβαρότατα ζητήματα:

1) της απευθείας χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,

2)της δημιουργίας Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ

3) της πρόβλεψης σαφούς χρονοδιάγραμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών

4) της χρηματοροής των  ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών

Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση του υφυπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ