Γ.Ν. Πύργου: "Δεν αντέχουμε άλλο" λένε γιατροί και προσωπικό

Με τα πιο μελανά χρώματα, περιέγραψαν γιατροί και νοσηλευτές στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Πύργου χθες, την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας
της τρομακτικής έλλειψης προσωπικού αλλά και αναλώσιμων υλικών. Στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, ζήτησαν την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 25 νοσηλευτών για την κάλυψη των κενών ενώ σημείωσαν ότι αναγκάζονται να εργάζονται έξι και εφτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και άδειες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους Ηλείους ασθενείς.

Ένα ολόκληρο νοσοκομείο που καθημερινά δέχεται δεκάδες περιστατικά, έχει μόνον έναν τραυματιοφορέα ανά βάρδια και μόλις δυο νοσηλεύτριες στα Επείγοντα για να καλύψουν Παθολογικό, Καρδιολογικό, Χειρουργικό, Βραχεία Νοσηλεία και Παιδιατρικό, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς,  μέλος του συνδέσμου Νοσηλευτών και πρόσθεσε ότι πλέον τίθεται θέμα ασφάλειας των ασθενών καθώς το υπάρχον, ελάχιστο προσωπικό ανά βάρδια αδυνατεί να καλύψει όπως θα έπρεπε, την αυξημένη κίνηση που παρουσιάζεται.

«Λειτουργούμε κάτω από έκτακτες περιστάσεις και αυτό γιατί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αποψιλωμένο. Αν κάποιος έρθει στα Επείγοντα, δε θα βρει τραυματιοφορέα για να μεταφέρει τον ασθενή και τη δουλειά αυτή θα κληθεί να την κάνει ο κάθε συνοδός… Και αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσοι προσελήφθησαν ως τραυματιοφορείς μεταφέρθηκαν ρουσφετολογικά σε άλλα τμήματα… Έτσι, αυτή τη στιγμή, το προσωπικό που έχει φύγει από ευαίσθητες θέσεις, δεν έχει αναπληρωθεί με αποτέλεσμα να μην παίρνουν τα ρεπό τους οι νοσηλευτές και να δουλεύουν ασταμάτητα 6-7 ημέρες την εβδομάδα. Σκεφτείτε μόνον, ότι η έλλειψη προσωπικού σε κάποια τμήματα αγγίζει και το 50%».

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλο τη συνέχιση αυτής της κατάστασης αλλά και της πολιτικής που εφαρμόζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζοντας πως για να λειτουργήσει σωστά ένα νοσοκομείο παρέχοντας σωστή υγεία, απαραίτητη είναι η πλήρης στελέχωση του και το πρόβλημα είναι πολιτικό. «Με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής εξαθλιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απέναντι στη διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά με την πολιτική του υπουργείου» είπε και πρότεινε πως αν επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι έχουν μετακινηθεί και αν τους διαχειριστούν σωστά πολλά από τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν.
 
Χρωστούν ένα χρόνο άδεια
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κοσμάς Αλεξίου που συμμετείχε στην κινητοποίηση των εργαζομένων αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτών αλλά και στα χρωστούμενα ρεπό και άδειες από το 2011 και το 2012 τονίζοντας ότι με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν δοθούν αυτά τα ρεπό και οι άδειες τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν να λείψουν από το Νοσοκομείο Πύργου για έναν χρόνο! «Επειδή είναι τραγική η κατάσταση και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο, έχουν εξουθενωθεί για να προσφέρουν αυτό που πρέπει, απαιτούμε σήμερα, τώρα, άμεσα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τέτοιου που θα καλύπτει τις ανάγκες».
 
Ελλείψεις υλικών και… οικονομία
Στις σοβαρότατες ελλείψεις αναλώσιμων υλικών αλλά και στις… σπατάλες που οδηγούνται εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, αναφέρθηκε η κ. Βασιλική Σούκη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση γενικότερα ώστε να αποφεύγονται οι σπατάλες στα ελάχιστα υλικά που υπάρχουν.

Συγκεκριμενοποιώντας τα λεγόμενα της, η κ. Σούκη σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γάντια μιας χρήσης και να χρησιμοποιούν αποστειρωμένα γάντια το ένα ζευγάρι εκ των οποίων κοστίζει όσο ένα κουτί με 100 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης! Όπως επίσης δεν μπορεί, όπως είπε, να χρειάζονται ένα πώμα για τον φλεβοκαθετήρα και επειδή δεν υπάρχει να χρησιμοποιούν ολόκληρο τον φλεβοκαθετήρα για να πάρουν μόνο το πώμα! «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει και σκεφτείτε μόνον ότι υπάρχουν ένα σωρό τέτοια παραδείγματα…».
Κική Κολοβέρου

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ