Γ.Ν. Πύργου: Καταγγελία των εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική

Σε καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Πύργου προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε αυτή.
"Ύστερα από τέσσερις μήνες λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου καλό θα ήταν η κοινωνία του Νομού Ηλείας να ενημερωθεί για τα κακώς κείμενα της λειτουργίας της νεοσύστατης κλινικής.

Η έναρξη της κλινικής μας έγινε-θεσμικά και υλικοτεχνικά- με μπούσουλα το τεχνικό δελτίο όπου διασαφηνιζόταν ο τύπος λειτουργίας της κλινικής ως «ανοιχτού τύπου», δηλ. εκούσιες εισαγωγές και εισαγωγές μετά την οξεία φάση.

Αφού εκπαιδευτήκαμε στην Πάτρα, στο Π.Γ.Ν.Π. για δυόμισι μήνες μόνο, σε ένα «κλειστού τύπου» τμήμα αντιληφθήκαμε πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ «ανοιχτού» και «κλειστού τύπου».

Αμέσως μόλις ξεκίνησε η λειτουργία της κλινικής το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα η λειτουργία της κλινικής να είναι «κλειστού τύπου» αγνοώντας το Τεχνικό Δελτίο του Υπουργείου και φυσικά και τις ελλείψεις του κτιρίου.

Η ένσταση μας ως προσωπικό της κλινικής έγκειται στην ελλιπή κτιριακή υποδομή που δεν πληροί τις προδιαγραφές για «κλειστού τύπου» κλινική, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι τα τζάμια στα δωμάτια των ασθενών δεν είναι άθραυστα- με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα- δεν υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα και στον περιβάλλοντα χώρο της κλινικής- με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η φυγή αν κάποιος ασθενής το επιχειρήσει, όπως επίσης,  και η πρόσβαση από τον αύλειο χώρο προς το εσωτερικό της κλινικής. Επίσης, η στάση αδερφών, όπου φυλάσσονται τα φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό (π.χ. βελόνες κτλ) είναι ξενοδοχειακού τύπου και άμεσα προσβάσιμη  στους ασθενείς.

Παρά τις πολλαπλές αναφορές της Δ/ντριας  κας Δουφεξή όσο και της προϊσταμένης του τμήματος παρατηρούμε ότι αποφεύγεται συστηματικά να γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεταξύ ανοιχτού και κλειστού τύπου και επιπλέον να μην γίνονται και κτιριακές αλλαγές. Η αδιαφορία για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής πιθανόν να γίνεται και μεθοδευμένα, επειδή με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούμε τις ανάγκες των όμορων τμημάτων  που μας χρησιμοποιούν ως «αποθήκη».

Παρά τις επίμονες προσπάθειες για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής μας σχετικά με την κάλυψη των αναγκών, την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών με την απαραίτητη επιστημονική ακεραιότητα και με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο αυτή παρακωλύεται αλλά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο. Η δυνατότητα κάλυψης της κλινικής είναι δέκα κλίνες και τελευταία μας ζητήθηκε με προφορικές προσωπικές εντολές να τοποθετηθούν και ράντζα(!), όταν η ασφάλεια των ήδη νοσηλευομένων ασθενών δεν έχει εξασφαλιστεί.

Όλα τα παραπάνω εξώθησαν τη Δ/ντρια του τμήματος κα Δουφεξή να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας!

Θεωρούμε απαραίτητη την γνωστοποίηση όλων των παραπάνω στους κατοίκους του Νομού μας ευελπιστώντας ότι θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποβάθμισης της Ψ/Κ του νοσοκομείου μας και κατ’ επέκταση της ψυχικής υγείας σε επίπεδο νομού, σε μια περίοδο που οι ανάγκες κάλυψης στον τομέα αυτό αυξάνονται και καλούνται τέσσερις μόνο ψυχίατροι σε δημόσιο φορέα να ανταποκριθούν σε όλο τον νομό.

Να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες με την έλλειψη προσωπικού είναι τεράστιες με αποτέλεσμα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να ασκούν καθήκοντα διοικητικών υπαλλήλων και να αποσπάται πολύτιμος  και παραγωγικός προς τους ασθενείς χρόνος προκειμένου να διεκπεραιωθούν γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.

 Στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών έχουν φιλοξενηθεί επτά εκούσιες νοσηλείες και είκοσι τρεις  ακούσιες (εισαγγελικές παραγγελίες). Το τεχνικό Δελτίο του Υπουργείου ορίζει ως νοσηλευόμενα περιστατικά «μετά την οξεία φάση» και βραχεία νοσηλεία ή και εκούσια νοσηλεία.

 Το προσωπικό της κλινικής καταγγέλλει την παράτυπη απόφαση της Διοίκησης για λειτουργία της κλινικής ως κλειστού τύπου  εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για αυτό και τασσόμαστε στο πλευρό της Δ/ντριας η οποία παλεύει με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο λειτουργίας της κλινικής προασπιζόμενη τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, αλλά  και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Ζητάμε από τη Διοικήτρια να αποσύρει την προφορική αποδοχή της παραίτησης της Δ/ντριας-συντονίστριας της ψ/κ και να απαντήσει αρνητικά εγγράφως, αφού με δική της πρωτοβουλία προχώρησε στο άνοιγμα της κλινικής αγνοώντας τις σημαντικότατες ελλείψεις που έπρεπε να βρουν λύση πριν ξεκινήσει το τμήμα. Οφείλει να πορευτεί με βάση το τεχνικό δελτίο και όχι σύμφωνα με τις προσωπικές της επιλογές, όταν μάλιστα η ίδια δεν έχει καν επισκεφτεί τον χώρο της κλινικής προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη,(παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του προσωπικού) αλλά συντονίζει από την έδρα της!   

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ψ/Κ

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ