Γ.Ν. Πύργου: Κινδύνευσε 58χρονος Νεφροπαθής από "χαλασμένο" φίλτρο

Την ώρα της αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού - "Θα έχανα τον άνθρωπο μου για ένα άχρηστο φίλτρο!" τόνισε η σύζυγος του ασθενή που προχωρά στην υποβολή μηνύσεων

Παρ’ ολίγον, να χάσει τη ζωή του, 58χρονος Νεφροπαθής από τον Πύργο, ο οποίος την στιγμή που βρισκόταν στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης κινδύνεψε να πεθάνει όταν το φίλτρο, η κλωστή δηλαδή που κρατάει του αιμοκαθαρούμενους στη ζωή, υπέστη ρήξη, πιθανόν εξαιτίας κατασκευαστικού λάθους! Το περιστατικό σημειώθηκε, το Σάββατο το πρωί, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε όλους όσους βρίσκονταν σε αιμοκάθαρση εκείνη τη στιγμή, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Νεφροπαθείς, εξαιτίας των αμφισβητούμενων πρακτικών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που επιτρέπει την αγορά αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή. Μάλιστα, για το σοβαρό αυτό θέμα οι νεφροπαθείς της Ηλείας, την Μεγάλη Εβδομάδα είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, απέχοντας από την αιμοκάθαρση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αμφιβόλου ποιότητας φθηνότερα φίλτρα που εισάγονται στα νοσοκομεία.

Για ένα «σκάρτο» φίλτρο
Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν ο 58χρονος Βασίλης Μίχος, ενώ ήταν συνδεδεμένος με το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ήδη δυο ώρες, ξαφνικά διαπίστωσε ότι έτρεχε αίμα από το φίλτρο. Η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ήταν άμεση. Χάρις την έγκαιρη επέμβαση τους, πρόλαβαν και τον αποσύνδεσαν, σώζοντας του ουσιαστικά τη ζωή.
Η σύζυγος του 58χρονου, κ. Ευτυχία Μίχου, που όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, βρισκόταν στο πλευρό του, σοκαρίστηκε από την εικόνα που αντίκρισε και φανερά ταραγμένη δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν για ένα σκάρτο φίλτρο να κινδυνέψει ο άνθρωπος της! «Ενώ έκανε αιμοκάθαρση και όλα ήταν καλά, 40 περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, έσπασε το φίλτρο, γέμισε ο χώρος αίματα και χάρις την επέμβαση του προσωπικού που έκλεισαν την παροχή, ο άνδρας μου σώθηκε! Είναι αδιανόητο, να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νεφροπαθών και να χάνονται ζωές για ένα άχρηστο φίλτρο! Μια ζωή δεν μπορεί να αξίζει 2 ευρώ!» είπε, αναφερόμενη στις αλλαγές που έχει προωθήσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που επιβάλει την αγορά δυο συγκεκριμένων κατηγοριών φίλτρου. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα υποβάλλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, αλλά και προς την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, τη Διοίκηση της Ε.Π.Υ. και προς την κατασκευάστρια εταιρία του φίλτρου.
Ο 58χρονος ασθενής νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου και ξεκίνησε θεραπεία με αντιβίωση προκειμένου να αποφευχθεί κάποια μόλυνση αφού έκανε πυρετό από την ατυχή διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Και φυσικά θα συνεχίσει μια περίοδος κατά την οποία θα λαμβάνει αντιβίωση μέχρι να βεβαιωθεί η θεράπων ιατρός ότι έχει ξεφύγει κάθε κίνδυνο.

Προβληματικά φίλτρα
Τα 2 ευρώ διαφορά για ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης θα κοστίσουν στο Σύστημα Υγείας πολύ περισσότερα χρήματα τελικά, αφού ο ασθενής και νοσηλεύθηκε και χρειάστηκε 2 Μονάδες Αίματος και θα κάνει παρατεταμένη θεραπευτική αγωγή. Οι ειδικοί φωνάζουν τόσο καιρό τώρα για τα προβληματικά φίλτρα ωστόσο, Υπουργείο και ΕΠΥ κωφεύουν. Παρόλο που όπως όλα δείχνουν, η μειοδοσία πάει «περίπατο» όταν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα φίλτρα αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Αν τελικά κερδίζουν 2 ευρώ ανά φίλτρο χάνουν δεκάδες ευρώ από ένα χαλασμένο!
Η εμμονή της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για φθηνότερα αλλά αγνώστου ποιότητας Φίλτρα Αιμοκάθαρσης έχει θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αντίστοιχα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί με φίλτρα της ίδιας εταιρείας σε Νεφροπαθείς στη Σύρο και την Κόρινθο.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ